Începe procesul în care Tudor Pendiuc este cercetat pentru infracțiuni la regimul silvic

# Fostul primar este acuzat de instigare la reducerea fondului forestier național # Primul termen de judecată se va desfășura în noiembrie, la Judecătoria Pitești

Se anunță un sfârșit de an cu foarte multe emoții în sălile de judecată pentru Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului! Spunem acest lucru pentru că apelul dosarului „Publitrans”, în care Pendiuc a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani de închisoare cu executare, avansează în ritm rapid, urmând ca pe 23 septembrie să se desfășoare un nou termen la Curtea de Apel București. Necazurile pentru fostul primar al municipiului Pitești se dublează, mai ales că, de la sfârșitul toamnei, acesta va trebui să de-a cu subsemnatul și la Judecătoria Pitești.

Tudor Pendiuc  a fost trimis în judecată, în octombrie 2020, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești pentru infracțiuni la regimul silvic. Cauza este o disjungere din dosarul „asfaltării ilegale”. Anchetatorii îi acuză pe fostul primar al municipiului Pitești, și pe Mircea Braniște, fost director la Administrația Domeniului Public Pitești, că în urma asfaltării nu au respectat dispozițiile legale, care reglementează cazurile în care poate fi redus fondul forestier național. Astfel, Mircea Braniște este acuzat de săvârșirea infracțiunii de reducere a fondului forestier național, iar Tudor Pendiuc de săvârșirea infracțiunii de instigare la reducerea fondului forestier național. Primul termen de judecată, pe fond, a fost stabilit pe 9 noiembrie, la Judecătoria Pitești.

 

Precizăm că Braniște a contestat, în camera preliminară, legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul, însă judecătorii i-au respins cererile. Pe 12 august, Tribunalul Argeș a dispus începerea judecății.

„În temeiul art.425 ind.1 alin.7 pct.1 lit.b C.pr.pen. rap. la art.347 C.pr.pen., respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul Branişte Florentin Mircea împotriva încheierii finale de cameră preliminară din data de 22.06.2021 pronunţate de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Piteşti în dosarul nr. 14224/280/2020/a1, intimaţi fiind inculpatul Pendiuc Tudor, partea civilă Regia Națională a Pădurilor Romsilva - Direcția Silvică Argeș, şi persoană vătămată SC Keadle Imobiliare SRL. În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen., obligă pe petent la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 12.08.2021, la Tribunalul Argeş - Secţia penală”, se arată în hotărârea instanței.

Direcția Silvică Argeș - parte civilă în noul dosar al lui Pendiuc

În dosarul de la Judecătoria Pitești, în care Pendiuc și Braniște sunt acuzați de infracțiuni la regimul silvic, s-a constituit parte civilă Regia Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș. Este solicitată contravaloarea lucrărilor de aducere la starea inițială a suprafeței de fond forestier asfaltată. Precizăm că în luna septembrie 2014, Mircea Braniște, la instigarea fostului edil Tudor Pendiuc, cu încălcarea dispozițiilor legale, a dispus în mod abuziv efectuarea unor lucrări de modernizare și asfaltare pentru un drum aflat în afara domeniului public sau privat al municipiului Pitești. Suprafața de teren respectivă (506,6 m2 - o parte proprietate privată, o parte a statului) era constituită dintr-o cale de acces neasfaltată până atunci, precum și dintr-un spațiu cu vegetație aflat în continuarea acestei căi de acces, până la locuința Elenei Carmen Lis, fosta şefă a Serviciului Promovare din cadrul Primăriei Piteşti şi bună prietenă cu Pendiuc. În acest caz, procurorii DNA susțineau că muncitorii  ADP au asfaltat suprafața respectivă care nu prezenta indicator rutier stradal, constituind, pur şi simplu, o intrare în pădure dinspre strada Aleea Seneslau din Piteşti.

În 2017, D.N.A.-Serviciul Teritorial Pitești a dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburare de posesie și reducerea suprafeţei fondului forestier. Presupusele fapte au fost sesizate organelor penale de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția SIlvică Argeș. Se susținea că, prin încălcarea dispozițiilor legale în vigoare, au fost acoperite cu mixtură asfaltică două suprafețe de fond forestier național situate în mun. Pitești, în U.P. II Trivale. Terenul respectiv, în suprafață totală de 506,5 metri pătrați, era amplasat practic în pădure, reprezentând o cale de acces către câteva imobile, solul find denivelat și acoperit în mare parte cu balast și vegetație. Calea de acces nu purta denumirea unei străzi. După ce au efectuat cercetarea la fața locului, organele de cercetare penală au identificat o alee betonată (construită în parte pe un podeț din beton), pe care se face accesul de la suprafața de teren acoperită cu mixtură asfaltică, care face obiectul dosarului, la imobilul unde locuiește Carmen Lis.

Concluziile procurorilor Parchetului Judecătoriei Pitești au fost următoarele:

„Fapta numitului Braniște Florentin Mircea care, în calitate de director al Administrației Domeniului Public P., în perioada 17-18.09.2014 a dispus unei echipe de muncitori aflată în subordinea sa, să acopere cu mixtură asfaltică o suprafață de teren aflată în fondul forestier național din mun. Pitești, jud. Argeș, U.P. II Trivale, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de reducerea fondului forestier național, prev. de art. 106 alin.1 din Legea 46/2008.

Fapta numitului Pendiuc Tudor constând în aceea că, în perioada 14-15.09.2014, în calitate de primar al num. Pitești, i-a indicat numitului B.F.M., care la aceea dată avea calitatea de director al Administrației Domeniului Public P., o suprafață de teren aflată în fondul forestier național din mun. Pitești, jud. Argeș, U.P. II Trivale, pe care i-a solicitat ca A.D.P. P. să o asfalteze, lucru care s-a și întâmplat în perioada 17-18.09.2014, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de instigare la reducerea fondului forestier național, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 106 alin.1 din Legea 46/2008”.

De precizat că reducerea suprafeţei fondului forestier naţional fără respectarea dispoziţiilor legale constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la un an sau cu amendă.

În dosar au fost efectuate cercetări și sub aspectul comiterii infracțiunii de tulburare de posesie. În  urma cercetărilor, procurorii au dispus clasarea cauzei, considerând că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii.

Pendiuc și Braniște - condamnați la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul asfaltării ilegale

În iunie 2019, Tudor Pendiuc şi Mircea Branişte au fost condamnaţi definitiv la câte doi ani de închisoare cu suspendare de către judecătorii Curţii de Apel Piteşti în dosarul asfaltării ilegale a unui drum până la vila secretarei fostului primar. Instanța le-a suspendat executarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, care expiră abia în iunie 2022. Prejudiciul produs municipalității în această cauză a fost de 27.747 de lei, suma fiind achitată de fostul șef ADP încă din timpul anchetei.

Principalele probe pe care s-au bazat magistrații Curții de Apel Pitești în luarea deciziei au fost declarațiile date de inculpați și martori, dar mai ales interceptările telefonice.  Pendiuc a fost interceptat „din greşeală“ de procurori, în timp ce aceștia îl monitorizau într-un alt dosar – „Publitrans”.

A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea