Slujbă de sfințire în zona vechii biserici din Gorganu de Jos, Călinești

Miercurea trecută, pe 8 septembrie, sătenii parohiei Gorganu de Jos  dar și mulți invitați au participat la slujba închinată Nașterii Maicii Domnului  din biserica satului. Apoi au urcat, pe jos, într-o liniște senină, pe dealul învecinat, pentru a participa la o slujbă de pomenire, oficiată în zona vechii biserici. Aici, parohul, Cătălin  Vâlnoiu, a reușit să amenajeze și să îngrijească un areal ce cuprinde atât ruinele lăcașului de cult dispărut, dar și numeroase cruci vechi, adevărate monumente religioase ale zonei, cele mai multe inscripționate în chirilică, alfabet folosit înainte de 1860.

Alături de paroh, au fost prezenți numeroși preoți din Protoieria Topoloveni, așa încât dealul dar și valea au răsunat de vocile frumoase. În dreptul altarului fostei biserici a fost ridicată o cruce din piatră de Albești, monument sfințit cu acest prilej.

 

A fost invitat să spună câteva cuvinte Nicolae Mecu (cercetător ştiinţific gradul I, istorie şi critică literară, editor, publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România) fiu al satului: Avem de-a face, de fapt, cu o resfințire a acestui loc ce a căzut, temporar, în uitare. Dacă priviți cu atenție, acest sit istoric este unul special, ce pune în valoare construcția ce a fost ridicată aici, un loc vizibil de la câțiva kilometri.  Aici era  un centru al satului, în adevăratul sens al cuvântului. Vechea biserică a fost, într-adevăr, lăsată în voia vremii și a oamenilor, iar cutremurul din 1977 a accelerat prăbușirea pereților.  Semnul crucii ridicate aici este semnul prin care noi, pământenii, suntem uniți cu cerul.

Preot Cătălin Vâlnoiu: În primul rând, doresc să vă mulțumesc, tuturor, pentru prezență. Am fost plăcut surprins, pregătind evenimentul de astăzi, de susținerea și ajutorul oferite de sătenii parohiei noastre. La Mulți Ani, în această zi specială.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă ceștinească, timp în care s-au făcut planuri de viitor, propuneri, s-au împărtășit gânduri. Un eveniment plin de suflet, de credință, de respect pentru înaintași, un eveniment pentru care toți cei care au pus umărul, în frunte cu gazda, merită felicitați!


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea