Avocat argeșean - condamnat pentru trafic de influență

Curtea de Apel Pitești s-a pronunțat, pe 7 septembrie 2021, în dosarul avocatului argeșean acuzat de trafic de influență. Ionel Ilie, avocat în Baroul Argeș, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este una definitivă, fiind, deja, atacată cu apel de către inculpat.

Decizia instanței

Dacă va fi condamnat definitiv, inculpatul riscă să fie exclus din avocatură. În plus, acesta va presta și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Piteşti sau Consiliului Local Piteşti.

„În baza art.291 Cod penal, rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.75 alin.2 lit.b) Cod penal, condamnă pe inculpatul ILIE IONEL, la 2 ani închisoare. Interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b) şi g) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii) pe o perioadă de 2 ani. În baza art.65 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului aceleaşi drepturi, ca pedeapsă accesorie. În baza art.91 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. În baza art.92 Cod penal, fixează termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere prevăzute de art.93 alin.1 lit.a) – e) Cod penal, şi anume: - să se prezinte la Serviciul de probaţiune Argeş, la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; - să comunice schimbarea locului de muncă; - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.93 alin.2 Cod penal, impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Piteşti sau Consiliului local Piteşti. Atrage atenţia inculpatului asupra disp. art.96 Cod penal. În baza art.404 alin.4 lit.a) Cod procedură penală şi art.72 Cod penal, deduce din pedeapsa închisorii aplicată inculpatului reţinerea şi arestul la domiciliu, din la data de 21.01.2020 şi până la data e 31.03.2020. În baza art.404 alin. 4 lit.b) Cod procedură penală şi art.208 alin. 5 Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar sub puterea căreia se află inculpatul ILIE IONEL şi menţine această măsură. În baza art.291 alin.2 Cod penal, dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 5.000 lei. În baza art.404 alin.4 lit.c) Cod penal, menţine măsura sechestrului asigurător instituită asupra tuturor bunurilor mobile ?i imobile apar?inând inculpatului Ilie Ionel până la concuren?a sumei de 5.000 lei, prin Ordonan?a nr. 62/P/2019 din data de 29.01.2020. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

 

Avocatul a fost acuzat că ar fi cerut 2.000 de euro pentru a influenţa un complet de judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus, în februarie 2020, trimiterea în judecată a avocatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență. „În noaptea de 30.09.2019/01.10.2019, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins în mod direct de la o persoană, condamnată într-un dosar penal, în primă instanță, suma de 2.000 euro. Banii respectivi ar fi fost pretinși de inculpat în schimbul influenței pe care ar fi afirmat că o are asupra magistraților din cadrul Curții de Apel Pitești, care urmau să soluționeze apelul în dosarul penal în care era judecată persoana respectivă, și pe care ar fi promis că-i va determina să pronunțe o soluție favorabilă, de condamnare cu suspendare. În același context, în ziua de 01.10.2019, în jurul orelor 19:00, inculpatul ar fi primit de la cumpărătorul de influență suma de 5.000 lei, ca parte din suma de 2.000 euro pretinsă anterior”, se arată în rechizitoriul procurorilor. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, până la concurența sumei de 5.000 lei, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatului.

Denunţ făcut din puşcărie

Avocatul Ionel Ilie a fost ales ca apărător al lui Ronaldo Stan, persoană care era cercetată într-un dosar pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu o minoră, şi mai multe fapte de conducere fără permis. Clientul avocatului a fost condamnat în anul 2019 de Judecătoria Piteşti, în primă instanță, la 2 ani şi 5 luni închisoare, cu executare. Inculpatul a declarat apel și l-a angajat ca avocat pe Ionel Ilie. Procesul a fost reluat în octombrie 2019. Instanţa i-a respins apelul, iar inculpatul a fost condamnat și încarcerat. În cele din urmă a făcut sesizare la DNA împotriva avocatului, acuzându-l că i-a oferit o sumă de bani pentru ca acesta să determine pe membrii completului de judecată să pronunțe o soluție favorabilă. Stan Ronaldo ar fi făcut denunţul din puşcărie, admit surse judiciare.  DNA Pitești a intervenit pe fir și l-a trimis în judecată pe avocat acuzându-l de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Alex Vlaicu


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea