Institutul de la Ștefănești a cumpărat, de la un privat, propriul teren de acces

# Terenul cu drumul aferent a fost retrocedat prin instanță

O altă problemă care a bântuit, ani buni, unitatea de cercetare o reprezintă retrocedarea unor suprafeţe importante de teren către consiliile locale Ştefăneşti, Topoloveni şi Leordeni, în vederea restituirii către foştii proprietari de drept. Institutul  funcționa, acum doi ani,  la mai puțin de 20% din capacitatea la care funcționa în anii `90. „Pe partea de patrimoniu sunt probleme destul de mari. S-au și retrocedat mute suprafețe. Prin acest HG începem să facem cadastrarea întregii suprafețe. Scriptic, eu am preluat o suprafață de 630 de hectare. HG-ul de reorganizare ne obligă să facem lumină și în ceea ce privește patrimoniul. O să încep să fac cadastrul acestui institutut”, preciza, în 2019, directorul Dorin Sumedrea.

 

Cert este că la Institut a fost retrocedată până și suprafața de teren prin care se ajunge la porțile principale ale unității. „Este o retrocedare mai veche. Ne doare!... Sunt instituții ale  statului care ar trebui să-și pună întrebări de modul cum s-a retrocedat acest teren din față. Eu nu pot să comentez pentru că sunt lucruri vechi, așa am preluat și o să încerc să găsesc o soluție legală ca noi să revenim și să intrăm pe acest drum…”, mai spunea directorul Institutului.

 

Recent, porțile Institutului au fost redeschise și accesul a reînceput să se facă direct din Șoseaua Națională. Surse interne ne-au dezvăluit faptul că terenul cu pricina, odinioară al Institutului, apoi pierdut în instanță, a fost recumpărat. Redeschiderea acestui acces a rezolvat mai multe probleme printre care și reautorizarea ISU, lipsa asfaltului, eficiența economică, aprovizionarea magazinului propriu etc.

Se simte, și în rest, un suflu nou. Se caută servicii de defrișare a unei suprafețe de peste 10 ha. de teren, probabil în vederea înființării unei plantații noi de viță de vie, se închiriază halele care nu mai sunt de folos. Se mișcă ceva, ca să nu se mai înregistreze, annual, acele datorii uriașe. Poate, culmea, Institutul va ajunge, cândva, pe profit. Ce vis frumos!...

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea