Noaptea Cercetătorilor la Universitatea din Pitești

Universitatea din Pitești a organizat pe data de 24 septembrie, în cadrul proiectului de parteneriat ReCoN-nect, evenimentul Noaptea Cercetătorilor, coordonatorii fiind conf. univ. dr. ing. Ana Gavriluță, director CCDI&TT, și prof. univ. dr. ing. Adrian Clenci, Prorector pentru cercetare și informatizare la UPIT.

Evenimentul a avut loc în Corpul A al Universității din Pitești, situat pe strada Doaga, numărul 11, unde au venit în vizită copii, adolescenți, dar și adulți, cu vârste cuprinse între 6 ani și 50 de ani. Studenții, elevii și profesorii participanți provin din licee, școli generale și de la unele specializări ale Universității din Pitești, Liceul „Dinu Brătianu” din Ștefănești, Liceul Tehnologic Dacia, Colegiul Tehnic „Costin D Nenițescu”, Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino”, Colegiul Național I.C. Brătianu ș.a.

 

Turul a început la ora 16:00, cu prezentarea Laboratorului de Materiale avansate-Microscopie electronică, urmat de încă alte 4 laboratoare: Laboratorul de Combustibil și Lubrifianți, CRC&D-AUTO, Laboratorul multifuncțional didactic și de cercetare și s-a terminat cu vizita în Centrul de Cercetare – Ingineria Automobilului la ora 21:00. Vizitatorii au avut parte de explicații și de demonstrații de microscopie optică și electronică pentru investigații în domenii dintre cele mai diverse: știința materialelor, nanomateriale, biologie, mineralogie, criminalistică, automobile inteligente-modelarea comportamentului uman, captarea și prelucrarea imaginilor, utilizarea termoviziunii în conducerea vehiculelor pe timp de noapte, 3D printing sau fabricare asistată de calculator, realitate virtuală și augmentată (VR-AR), carburanți și motoare termice, simulare avansată referitoare la aerodinamica internă și externă a autovehiculelor.

Fiecare laborator a fost prezentat de către cercetătorii și cadrele universitare specializate: Denis Negrea, Victor Iorga, Claudiu Malea și Cătălina Neacșu, cercetători științifici la Centrul Regional de Cercetare - Dezvoltare pentru produse, procese şi materiale inovatoare destinate industriei de automobile (CRC&D-Auto), conf. univ. dr. ing. Rodica Niculescu, prodecan Facultatea de Mecanică și Tehnologie, prof. univ. dr. ing. Silviu Ioniță, prof. univ. dr. Ștefan Tabacu, ș. l. dr. Anca Șuțan și conf. univ. dr. Daniel Anghel. Manifestarea a avut ca scop atragerea elevilor și tuturor celor interesați spre lumea științei și a cunoașterii științifice, prezentarea celor mai dotate laboratoare de cercetare ale UPIT tuturor persoanelor pasionate de știință.

Evenimentul se înscrie în seria celor organizate pentru a marca Noaptea cercetătorilor La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentul își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Promovat de Comisia Europeană, proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

Noaptea Cercetătorilor îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei. Anual,  cercetători, exploratori şi inventatori îți dau întâlnire la cea mai mare manifestare de știință pentru publicul larg din România. Alături de ei vei lua parte la experimente inedite, conferinţe captivante și concursuri cu premii atrăgătoare. Celor mici, le sunt destinate zone  pline de jocuri care să le stimuleze creativitatea și gândirea critică, dar și să-i binedispună. Pentru cei mai mari, pregătim dezbateri și conferințe pe temele de interes la ora actuală în cercetare. Nu rata șansa de a sta față în față cu cei mai renumiți cercetători români și a lua parte la activitățile pregătite de aceștia.

Georgiana Anghel, Jurnalism, anul II

Coordonator: conf. univ. dr. Delia DUMINICĂ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea