Mircea Drăghici contestă în instanţă condamnarea la cinci ani de închisoare

# Din penitenciar, fostul deputat argeșean a apelat la două căi de atac la Înalta Curte

Fostul deputat Mircea Drăghici a fost condamnat definitiv, pe 1 iulie 2021, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cinci ani închisoare cu executare pentru delapidare, într-un dosar în care este acuzat că a folosit subvenţiile primite de PSD de la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-şi cumpăra un imobil. În urma sentinței, Mircea Drăghici a primit patru ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate şi trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Cele două pedepse au fost contopite, iar în final fostul parlamentar a primit cinci ani închisoare cu executare. Drăghici a fost acuzat de procurorii DNA că, în calitate de trezorier al PSD, şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvențiile primite de partid pentru a-și cumpăra o casă.

Și Liviu Dragnea a apelat la aceleași căi de atac pentru a scăpa de condamnare

Mircea Drăghici apelează la toate căile posibile pentru a ieși din închisoare. Acesta a contestat în instanță condamnarea primită. Drăghici a formulat prin avocați, la instanța supremă, pe 27 iulie, recurs în casație, iar la câteva zile, pe 2 august, a apelat la o altă cale de atac împotriva condamnării: o contestație în anulare.

Recursul în casație formulat de Mircea Drăghici se va judeca pe 18 octombrie 2021. Recursul în casație urmărește să supună Înaltei Curți de Casație și Justiție judecarea, în condițiile legii, a conformității hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile. Dacă această cale extraordinară de atac a sentinței pronunțate va fi admisă, atunci șterge condamnarea.

În schimb, contestația în anulare formulată de Drăghici se va judeca pe 22 noiembrie 2021, tot la ÎCCJ. De precizat că Mircea Drăghici s-a inspirat de la prietenul său, Liviu Dragnea, care a apelat la aceleași căi de atac după ce a fost condamnat. Însă, fără succes. Cel mai probabil în luna noiembrie vom afla dacă și cererile formulate de Mircea Drăghici vor avea aceeași soartă.

Judecătorii au dispus confiscarea sumei de 19.000 euro de la fostul deputat

În urma condamnării, lui Mircea Drăghici i s-au interzis mai multe drepturi pe o perioadă de trei ani, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în oricare alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. De asemenea, judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 19.000 euro de la Mircea Drăghici. Partidul Social Democrat nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Acuzațiile procurorilor la adresa lui Mircea Drăghici

Conform DNA, în perioada 15 februarie 2018 - 11 iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru a-şi cumpăra un imobil în cartierul Pipera, oraşul Voluntari, judeţul Ilfov.

Acuzațiile procurorilor la adresa lui Mircea Drăghici, fost deputat și trezorier al PSD:

”În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil.

Concret, suspectul îndeplinește funcția de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private. În exercitarea funcției de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare-cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat in aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro, ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcția de trezorier a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului".

În prezent, Mircea Drăghici este încarcerat în Penitenciarul Colibași.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea