Avocatul Copae, preotul Pușcașu și executorul Gigoi au rămas fără bunuri de zeci de mii de lei

# Condamnări în dosarul „furturi  din locuințe de lux”

# Doi hoți au pus pe jar mai mulți oameni cunoscuți din Pitești

Doi bărbaţi au fost condamnați la Judecătoria Pitești, pe 20 septembrie 2021, după ce au comis 14 spargeri la locuinţe de lux din Piteşti. Apartamentele sau casele unor oameni importanți din Pitești au fost sparte, pe rând, de către cei doi inculpați în perioada 2014-2016. În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că Lucian Cătălin Pricop, din București, care are sute de furturi la activ şi mai mulţi ani petrecuţi după gratii, primea ponturile de la piteșteanul Ionuţ Daniel Neculae, fost subofițer în cadrul ISU Argeş, care avea multe conexiuni importante.

Ulterior, cei doi împărţeau şi vindeau unele dintre bunurile furate.  Modul de lucru al inculpaților era următorul: unul se ocupa cu spargerile, iar celălalt aduna informații cu privire la amplasarea locuințelor persoanelor vătămate, locul de muncă, programul acestora sau autoturismele folosite.  Printre persoanele care au căzut ca victime ale celor doi hoți se află preotul Cristian Valentin Pușcașu, executorul  judecătoresc Emil Gigoi, avocatul Ionuț Copae, medicul stomatolog Paul Mihăilescu, dar și alți oameni de afaceri.

 

Printre bunurile furate din locuințe de către cei doi inculpați amintim: bijuterii, inele cu diamante, ceasuri de firmă (Lacoste, Omega, Police, Atlantic si Hublot ), tablete, televizoare, aparate foto, sticle de alcool, parfumuri etc., precum și  diverse sume de bani (cei mai mulți bani luați dintr-o locuință fiind 9000 euro, respectiv 30.000 de lei).

Unul și-a recunoscut faptele, altul nu s-a prezentat în fața instanței de judecată

În urma deciziei Judecătoriei Pitești, Lucian Cătălin Pricop a primit o pedeapsă cu închisoarea de 12 ani. Bărbatul se află în penitenciar fiind arestat în altă cauză. De asemenea, Ionuţ Daniel Nicolae a fost condamnat la o pedeapsă, cu executare,  de 8 ani 10 luni şi 663 zile închisoare, ultimele zile fiind restul din pedeapsa de 5 ani din care a executat numai o parte, fiind eliberat condiţionat iar noile infracţiuni au fost comise în perioada de supraveghere. Decizia instanței nu este definitivă. Conform hotărârii Judecătoriei Pitești, Lucian Pricop a recunoscut, în fața instanței, în totalitate faptele reținute în sarcina sa, în schimb fostul subofițer de la ISU nu s-a prezentat în fața instanței de judecată și nici în fața organelor de urmărire penală pentru a-și preciza poziția procesuală față de faptele ce i se impută, cu toate că a fost legal citat, au fost emise mai multe mandate de aducere cu privire la acesta atât în cursul urmăririi penale, cât și în fața instanței de judecată, fiind chiar asistat de avocat ales.

Instanța a stabilit despăgubiri de peste 76.000 de euro

Cele mai multe dintre victime s-au constituit părţi civile în dosar. În total, 12 persoane păgubite cer daune materiale de la inculpați. Dacă decizia va rămâne definitivă, cei doi sunt obligaţi să plătească despăgubiri în valoare totală de peste 76.000 de euro. Conform hotărârii Judecătoriei Pitești, în primă instanță, inculpații ar trebui să plătească avocatului Ionuț Copae daune materiale în valoare de 20.000 de euro, familiei  preotului Pușcașu - 85.000 lei, executorului judecătoresc Emil Gigoi - 42.438 lei etc.

Hotărârea instanței a fost atacată cu apel doar de unul dintre inculpați

Hotărârea Judecătoriei Pitești a fost atacată cu apel doar de către unul dintre inculpați, pe 28 septembrie 2021. Este vorba despre Ionuț Neculae, cel care nici nu s-a prezentat în fața instanței de judecată și nici în fața organelor de urmărire penală pentru a-și susține punctul de vedere față de faptele de care este acuzat, deși judecătorul a luat toate măsurile legale.

A recunoscut faptele pentru a i se reduce pedeapsa

Furturile au fost comise în perioada august 2014-ianuarie 2016. Inculpații au acționat și în preajma sărbătorilor de iarnă, atunci când oamenii erau plecați de acasă în vacanță. Timp de mai mulți ani, furturile au rămas cu autor necunoscut. Însă, în primăvara lui 2018, Lucian Cătălin Pricop, arestat în alt dosar, a mărturisit, pentru a i se reduce pedeapsa, că a comis şase furturi din locuinţe în Piteşti în 2014. Ulterior, după ce au analizat şi comparat amprentele prelevate din casele unde fuseseră comise furturile, anchetatorii au descoperit că inculpatul comisese nu mai puţin de 14 furturi. În cele din urmă, procurorii au descoperit complicitatea între Lucian Cătălin Pricop şi  Ionuţ Daniel Neculae. În rechizitoriul procurorilor se menționează următoarele: „Ionuţ Daniel Neculae l-a ajutat la comiterea spargerilor pe inculpatul Lucian Cătălin Pricop prin furnizarea de informaţii privind amplasarea locuinţelor persoanelor vătămate, locul de muncă şi programul acestora, precum şi autoturismele folosite. Ionuţ Daniel Neculae rămânea în apropierea locuinţelor persoanelor vătămate pentru a-l anunţa pe inculpat dacă acestea revin la domiciliu”. Drept urmare, în noiembrie 2019, Lucian Cătălin Pricop a fost trimis în judecată pentru furt calificat și Ionuţ Daniel Neculae pentru complicitate la furt calificat, proxenetism, șantaj în formă continuată și lipsire de libertate în mod ilegal.

Fostul pompier a devenit și proxenet

Ionuţ Daniel Neculae și-a pierdut funcția de subofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş în 2011, atunci când a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu executare, într-un dosar, instrumentat de procurorii DNA, pentru trafic de influenţă. Acesta a pretins în schimbul unor sume de bani că are relaţii şi poate facilita angajări la ISU Argeş. Pe fir au intrat procurorii DNA, iar acesta a ajuns la închisoare. Tot în penitenciar l-a cunoscut și pe Lucian Cătălin Pricop, actualul său partener de furturi.

În timpul cercetărilor, oamenii legii au stabilit că fostul pompier nu dădea doar ponturi la furturi de locuințe, ci era și proxenet .În acelaşi dosar el a fost judecat şi pentru proxenetism, şantaj şi lipsire de libertate. În februarie 2017, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada octombrie 2016-ianuarie 2017, Ionuţ Daniel Neculae a recrutat mai multe tinere, în unele cazuri prin constrângere, în scopul exploatării sexuale a acestora în Austria, Germania, Elveţia, Belgia şi Marea Britanie. Procurorii au descoperit că în perioada martie 2015-noiembrie 2016, Ionuţ Daniel Neculae şi-a pus iubita să se prostitueze într-un club din Viena,  În decembrie 2016, Ionuţ Neculae, în timp ce era la Viena, şi-a chemat prietena în maşină, unde a ameninţat-o cu moartea în mod repetat şi a sechestrat-o, obligându-l să îl însoţească în România.

 

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea