Au pus pe jar autoritățile din Argeș. Prejudiciu de peste 300.000 de lei, produs unei bijuterii din Pitești

 

# Suspecții au fost arestați preventiv. Referatul procurorilor: „Modul de acțiune al celor doi este deosebit de periculos” # Pentru a intra în bijuterie, au spart și o agenție de turism

 

Doi bărbaţi din Argeș, care au spart un magazin de bijuterii, de unde au sustras peste un kilogram de bijuterii din aur, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei Judecătoriei Pitești. Aceștia au pus pe jar autoritățile după ce, în ultimul timp, au dat mai multe spargeri.

 

Din cercetări, s-a stabilit că, în noaptea de 19 spre 20 septembrie 2021, cei doi bărbaţi ar fi pătruns prin efracţie în incinta unui magazin de bijuterii din Piteşti, împrejurare în care sistemele antiefracţie nu funcţionau corespunzător, iar din interior ar fi sustras cantitatea de 1,1 kg de bijuterii din aur. De asemenea, din cercetări a rezultat că, în noaptea de 17 spre 18 ianuarie 2021, aceștia ar fi pătruns prin efracție și într-o sală de jocuri de noroc, de unde ar fi sustras o sumă de bani. Conform IPJ Argeș, prejudiciul creat în cele două cazuri amintite se ridică la suma de aproximativ 330.000 de lei, dintre care doar bijuteriile furate au fost estimate la circa 310.000 de lei.

Pentru a intra în bijuterie, hoții au spart și o agenție de turism

Cele două persoane, mascate, pentru a ajunge în interiorul bijuteriei din Pitești, au pătruns inițial în incinta unei clădiri vecine, o agenție de turism, prin forțarea sistemului de asigurare a ușii de acces. Apoi au încercat să creeze un orificiu în peretele comun cu sediul puntului de lucru al magazinului de bijuterii. Autorii furtului au dislocat peretele confecționat din sticlă securizat. După ce au intrat înăuntru au sustras 1,1 kg bijuterii din aur. Pentru a îngreuna descoperirea lor, hoții au luat cu ei și camera de supraveghere montată în interiorul agenției de turism.

Referatul procurorilor: „Lăsarea în libertate a inculpaților prezintă o stare de pericol pentru ordinea publică”

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, se menționează următoarele: „Se observă că modul de acțiune al celor doi inculpați este unul deosebit de periculos, aceștia acționând pe timp de noapte, când spațiile diverselor societăți comerciale nu sunt utilizate, prin efracție și mascate, iar în anumite cazuri prin scoaterea din funcțiune a sistemului de supraveghere video. (…) În același timp, trebuie avute în vedere și circumstanțele personale ale celor doi inculpați care, conform fișelor de cazier judiciar aflate la dosarul cauzei au fost condamnate în repetate rânduri pentru infracțiuni contra patrimoniului, fiind cunoscute la nivelul organelor de cercetare penală cu ample preocupări infracționale pe linia furturilor din societăți comerciale. (…) Lăsarea în libertate a inculpaților prezintă o stare de pericol pentru ordinea publică și prin faptul că se creează în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate în situația în care persoanele acuzate de săvârșirea unor infracțiuni grave, prin aceste modalități de acțiune, ar fi cercetate în stare de libertate sau sub o altă măsură preventive, apreciindu-se că asemenea fapte, neurmate de o ripostă fermă a societății, prin organele judiciare penale, ar întreține climatul infracțional și arc rea persoanelor bănuite de săvârșirea unor asemenea fapte impresia că pot persista în sfidarea legii”.

În cele din urmă, față de cei doi suspecți  Judecătoria Pitești a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Trimis în judecată într-un alt dosar penal, la o săptămână după comiterea furtului de bijuterii

Cele două persoane sunt cunoscute cu antecedente penale, fiind condamnate în mai multe rânduri pentru infracțiuni de furt. Unul dintre suspecți a fost chiar trimis în judecată de procurorii Parchetului Judecătoriei Pitești la o săptămână distanță de la comiterea furtului din magazinul de bijuterii. Inculpatul Constantin Ciprian Ivan este cercetat în noul dosar, în stare de recidivă, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, violare de domiciliu  și punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. În dosarul înregistrat pe rolul Judecătoriei Pitești mai sunt alți doi inculpați, dintre care și Cosmin Viorel Bălșanu, unul dintre partenerii săi de furturi, aflat în prezent în stare de detenție ca urmare a unei condamnări, din anul 2019, la  3 ani și 6 luni de închisoare pentru  conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Atunci, în timp ce conducea un Porsche Panamera, bărbatul nu a oprit la semnalele polițiștilor rutieri, având loc o urmărire ca în filme. La ieşirea din Piteşti, aproape de centura ce face legătura cu autostrada Piteşti-Bucureşti, poliţiştii au tras două focuri de avertisment în aer şi patru gloanţe în portierele maşinii pentru a îl opri pe şoferul fugar, însă tentativa lor a eşuat. Inculpatul a reuşit să mai meargă încă aproape o sută de kilometri, scăpând de trei filtre ale poliţiştilor. În cele din urmă, a fost depistat pe raza județului Dâmbovița, asta după ce a intrat pe contrasens cu mare viteză şi a lovit un alt autoturism, rănind două persoane care au fost transportate de urgenţă la spital. Inculpatul a reușit să fugă atunci din bolidul pe care l-a avariat, ascunzându-se în cele din urmă într-o casă părăsită, acolo unde a fost şi arestat. Revenind la noul dosar, în care aceștia sunt cercetați, reiese că, pe parcursul lunii septembrie 2019, cei doi au săvârșit mai multe furturi de pe raza municipiului Pitești. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Pitești la data de 27 septembrie 2021.

Au furat un seif cu suma de 260.000 lei. Procesul penal a încetat ca urmare a împăcării părților

Constantin Ivan și Cosmin Bălșanu au fost implicați într-un alt furt de proporții, în 2018, atunci când aceștia au sustras o casă de valori de la Hanul Valea Ursului în care se afla și suma de aproximativ 260.000 lei. Cei doi au intrat prin efracţie în local, pe timpul nopţii, reușind să sustragă seiful cu totul, într-o perioadă când hanul era închis. Angajaţii au sesizat dispariţia casei de bani abia la şase zile de la comiterea faptei şi atunci au anunţat poliția. Cum clădirea nu avea vreo cameră de supraveghere şi nici sisteme de alarmă, anchetatorii au avut aproape patru luni de lucru până când au dat de urma celor doi hoţi. Cu toate acestea, după ce dosarul a fost finalizat, părțile s-au împăcat, iar procesul penal a încetat.

Al doilea suspect al furtului din magazinul de bijuterii a fost eliberat din închisoare în urmă cu un an

În ceea ce îl privește pe cel de-al doilea suspect, T.I., din dosarul furtului din magazinul de bijuterii, acesta a fost și el condamnat în repetate rânduri pentru săvârșirea de infracțiuni contra patrimoniului, fiind eliberat, la termen, din închisoare în noiembrie 2020. Iar de atunci, în mai multe localități din țară, s-a pus punerea în mișcare a acțiunii penale față de acesta în două dosare. Astfel, bărbatul este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța pentru complicitate la fraudă informatică în formă continuată și complicitate la fals informatic în formă continuată, iar de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea