Viceprimarul de la Vlădești a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate

# Hotărârea este definitivă! Emil Bușescu ar putea să rămână fără mandat

Emil Bușescu, viceprimarul de la Vlădești, a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Pe 23 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de reclamant. Hotărârea este definitivă! În urma deciziei, acesta ar putea să își piardă mandatul de consilier local, ci implicit funcția de viceprimar al comunei Vlădești, după ce a fost găsit în stare de incompatibilitate.

 

„Respinge recursul formulat de reclamantul Bușescu Emil împotriva sentinţei civile nr. 152 din 20 noiembrie 2019 a Curţii de Apel Piteşti, Secţia a II – a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă.”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

 

A fost găsit în stare de incompatibilitate de ANI, în 2019

Emil Bușescu, nimeni altul decât finul primarului de la Vlădești - Cristian Dică Hristu, a fost găsit de ANI în stare de incompatibilitate, în aprilie 2019. „În perioada exercitării mandatului de consilier local (2012 – 2016), o societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată (Emil Bușescu n. red.) deține funcția de director tehnic, iar soția acesteia deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator, a încheiat cu primăria comunei Vlădești, județul Argeș, un contract de lucrări în valoare de 24.300,59 lei. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 92, alin. (1) din același act normative”, se arată în comunicatul de presă emis de ANI.

Emil Bușescu a contestat raportul ANI, dar cererea sa a fost respinsă atât la Curtea de Apel Pitești, cât și la ÎCCJ.

Este acuzat și de conflict de interese administrativ

Actualul viceprimar de la Vlădești a fost găsit de ANI, în noiembrie 2019, și în conflict de interese administrativ. „În calitate de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 28 noiembrie 2016 privind însușirea contractelor încheiate de primarul comunei Vlădești prin achiziție directă, luând astfel act de încheierea a două contracte încheiate anterior între Primărie și o societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată deține funcția de director tehnic, iar soția calitatea de asociat unic și administrator. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, art. 71 și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și ale art. 75, lit. c) și art. 77 din Legea nr. 393/2004 (texte în vigoare până la data de 04 iulie 2019, fiind ulterior înlocuite prin Ordonanța de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ)”, se arată în comunicatul de presă emis de ANI.

Acesta a contestat, din nou, raportul ANI. De această dată, Curtea de Apel Pitești i-a admis acțiunea și a anulat raportul de evaluare. Decizia nu este însă definitivă. Agenția Națională de Integritate a făcut recurs, iar procesul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție, având ca termen de judecată data de 23 iunie 2022.

Emil Bușescu a fost ales de consilierii locali de la Vlădești în funcția de viceprimar al comunei încă din decembrie 2019. După ce la alegerile locale din 2020, Cristian Dică Hristu a obținut un nou mandat de primar, pentru funcția de viceprimar a avut câștig de cauză tot finul Emil Bușescu. Cei doi ar putea fi, însă, despărțiți de Instituția Prefectului Argeș, ca urmare a stării de incompatibilitate în care a fost găsit Emil Bușescu. Am încercat să luăm un punct de vedere despre această situație Instituției Prefectului Argeș, însă niciunul dintre subprefecți nu ne-a răspuns la telefon.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea