Alba-neagra cu demolarea garajelor în comuna Moșoaia

# Demersul a picat după ce un avocat a atras atenția conducerii Primăriei Moșoaia că face o ilegalitate # Primarul Ion Necula și Gelu Tofan, inițiatorii proiectului, buni doar la postat… pe Facebook

Primarul de la Pitești, Cristian Gentea, a dispus ca toate garajele amplasate ilegal pe domeniul public al municipiului să fie demolate. Rolul acestei inițiative a fost de a înlătura de pe domeniul public construcțiile inestetice și ilegale. Măsura a fost rapid preluată și de alți primari din județ. Cu toate că la Pitești se poate, la alții inițiativa a murit în fașă. Acest lucru s-a întâmplat la Moșoaia, unde edilul Ion Necula a anunțat, cu mare tam-tam, iniţiativa demolării garajelor ilegale. Ajutat și de Gelu Tofan, viceprimarul liberal de la Pitești, proiectul părea a se mișca cu pași rapizi. Doar că cei doi liberali au dovedit că sunt slabi la pus în practică!

S-a trimis o somație nesemnată și neștampilată pentru a speria cetățenii

Euforic de reușita lui Cristian Gentea la Pitești, Gelu Tofan a încercat să-și ajute colegul de partid de la Moșoaia să rezolve și el problema celor 35 de garaje construite pe domeniul public al comunei. Așadar, cei doi liberali au trecut la treabă. S-au pozat împreună și au anunțat demersul triumfător, pe Facebook, postând și o somație prin care locuitorii comunei Moșoaia erau notificați să ia urgent măsuri pentru dezafectarea garajelor.

„Jos garajele ilegale! Urmând exemplul administrației Pitești, edilul comunei Moșoaia răspunde pozitiv la solicitarea noastră și ia aceeași decizie pentru cele 35 de garaje construite ilegal pe UAT MOȘOAIA, aflate în imediata vecinătate a străzii Bănescu și Poieniței! Această colaborare cu domnul primar Ion Necula va crește gradul de confort al cetățenilor din Trivale, generând un număr suplimentar de locuri de parcare!”, spunea, pe rețelele de socializare, vicele Gelu Tofan, la sfârșitul lunii august.

Alăturat celor spuse mai sus, în postarea de pe Facebook, era atașată și următoarea somație, nesemnată și neștampilată:

„Prin prezenta, vă notificăm că până la data de 01.10.2021 să luați măsuri pentru dezafectarea construcției (garaj) amplasate pe domeniul public al comunei Moșoaia, strada Profesor Nicolae Bănescu.

În cazul în care, până la această data, construcția nu va fi dezafectată de către dumneavoastră, Primăria Comunei Moșoaia va lua măsuri pentru eliberarea domeniului public”.

Avocata Iulia Luțu: „Primăria Moșoaia a amenințat cu demolarea garajelor, fără să verifice actele ce stau la baza construirii acestora”

Măsura primarului Ion Necula se putea termina, însă, cu un proces al cetățenilor împotriva Primăriei Moșoaia. Și asta pentru că edilul nu a verificat dacă oamenii dețin acte de proprietate pe acele garaje. Conducerea Primăriei Moșoaia  a preferat doar să pună presiune pe cetățeni.

Pe fir a intrat avocata argeșeană Iulia Luțu, care a făcut public, pe un grup de Facebook, amenințările la care au fost supuși locuitorii comunei Moșoaia chiar de cei care trebuia să îi protejeze și să îi consilieze.

„Știți de ce sunt așa de urâte aceste boxe metalice? Nu, nu pentru că sunt abuzive, ci tocmai pentru că așa au fost autorizate pentru construire legal. Și pentru că tot de 30 de ani, timp în care am fi putut renova, moderniza și da alt aspect, de când avem titlu de proprietate privată și autorizație de construcție, nu avem totuși siguranța pe care ar trebui să o aibă oricine în această situație de deplină legalitate, pentru a investi în proprietatea sa și nici măcar pentru a o folosi. Iar acest pericol rezidă în primul rând din construcția locuință fără autorizație de construcție din spatele acestor garaje, care s-a dărâmat în câteva rânduri peste ele, de pe care a căzut zăpadă pe ele, fiind parțial distruse și refăcute de către proprietari, însă tot cu materiale inestetice, cât mai ieftine, pentru că vor avea aceeași soartă din nou, atâta timp cât autoritățile nu-și exercită obligațiile conform legii 50/'91 a construcțiilor și acea construcție dăinuiește sau mai bine zis distruge în continuare.

În al doilea rând, ne-am simțit în pericol chiar din partea autorității care trebuia sa ne protejeze, Primăria Moșoaia, care a amenințat cu demolarea garajelor noastre legale, fără să verifice actele ce stau la baza construirii acestora.

Povestea asta mi-a ocupat primele săptămâni de după concediu, atât pentru mine ca proprietar, cât și pentru vecinii mei, ca avocat, stres, muncă la urgență, lipsă de reacție din partea primăriei, tensiune, oprobriu din partea celor ce vedeau asa zisele somații, amenințări cu demolarea nesemnate și nestampilate, sau articole de presă în care eram acuzați pe nedrept.

În fine, făcând și obiectul unui dosar penal încă în cercetare, primăria a răspuns…, încheind oficial incertitudinea și amenințarea sub care ne am aflat în toată aceasta perioadă. Mai rămâne însă de văzut dacă instituția va găsi curajul de a aplica dispozițiile legii în privința construcției ilegale vecine... Și a altora asemenea, care sunt pericol public și perpetuează urâtul în mod direct sau indirect, precum în situația noastră”, a precizat avocatul Iulia Luțu, pe grupul de Facebook „Pitești, orașul meu!”.

Primăria Moșoaia: „Nu vom da curs acestui demers”

Abia după intervenția avocatei Iulia Luțu, proprietar al unui garaj, Primăria Moșoaia a aflat că unele persoane dețin acte pentru aceste bunuri. La mai bine de o lună și jumătate de la emiterea somației, nesemnată și neștampilată, Primăria Moșoaia, prin semnătura primarului Ion Necula și a secretarului general Valentin Ionescu, a anunțat retragerea demersului.

„Urmare a analizării actelor depuse de dumneavoastră în numele proprietarilor de garaje situate în zona Trivale, garaje care intenționam să le demolăm, vă aducem la cunoștință faptul că nu vom da curs acestui demers, având în vedere actele de proprietate deținute de unii dintre deținătorii garajelor și mai ales ținând cont de Autorizația de Execuție Lucrări numărul 187, emisă la data de 16.07.1990 de către Primăria Municipiului Pitești fără știința Primăriei comunei Moșoaia. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, se arată în informarea Primăriei Moșoaia.

Primarul Ion Necula: „Încă nu am verificat dacă au toți acte!”

Ion Necula, primarul liberal al comunei Moșoaia, a trimis somație cetățenilor de a dezafecta garajele fără să verifice dacă oamenii au acte de proprietate. Speriat de demersurile avocatei și a celorlalți cetățeni, edilul a renunțat în cele din urmă la demersul inițiat. Din cele declarate de primar, nici nu s-a mai verificat dacă toți proprietarii celor 35 de garaje de pe raza comunei Moșoaia au actele în regulă.

„Domne, am intrat în posesia documentelor pe care le-au avut oamenii. Ei sunt proprietari acolo. Piteștiul a dat atunci autorizația de contrucție, în 1990. Oamenii rămân proprietari deocamdată. Nu am ce să le fac eu. Încă nu am verificat dacă au toți acte, dar foarte mulți au venit și ne-au arătat că au acte pe boxe sau pe garaj. Sigur, după ce am făcut noi somația”, a precizat primarul Ion Necula.

 

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea