Peste 40 de persoane – condamnate în dosarul „şpăgilor pentru adeverinţe medicale” de la Spitalul Județean

 

# Doi medici din Argeș – pedepse cu suspendare

# Infirmiera Daniela Moca – șase ani și jumătate de închisoare cu executare

S-a lăsat cu zeci de condamnări în dosarul de corupție de la Tribunalul Argeș, care a zguduit din temelii sănătatea argeșeană. Mai mulți angajați de la Spitalul Județean Argeș sau de la alte unități medicale și zeci de pacienți au fost condamnați, săptămâna trecută, în dosarul „şpăgilor pentru adeverinţe medicale”. Dintre cei 50 de inculpați trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, 42 au fost condamnați, trei au primit avertisment, față de doi inculpați s-a dispus încetarea procesului penal și doar trei au fost achitați. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

 

Întreaga poveste a ieşit la iveală în septembrie 2017, când la Casa Județeană de Pensii Argeș au ajuns nişte dosare de pensionare pe caz de boală care păreau în neregulă. Instituția a cerut verificarea înscrisurilor medicale de către Spitalul Județean Argeș. În urma controlului a rezultat că niciunul dintre documente nu era înregistrat în baza de date a spitalului sau în evidența medicilor a căror parafă se afla aplicată. În octombrie 2017, conducerea spitalului a formulat un denunț. Câteva luni mai târziu, în mai 2018, în urma unor percheziții domiciliare, două infirmiere de la Spitalul Județean, Ionica Daniela Moca și Gabriela Daniela Gheorghe, şi o îngrijitoare, Gazela Sandu, au intrat în atenția anchetatorilor. În urma cercetărilor, s-a constatat că ele ar fi ajutat mai multe persoane să obţină în mod ilegal concedii medicale şi să întocmească dosare de pensionare pe caz de boală. Mergând pe fir, procurorii au ajuns și la medicul Nicoleta Nistor din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean. În ianuarie 2019, la Tribunalul Argeș era înregistrat un mega dosar, cu 50 de inculpați, printre ei regăsindu-se atât angajați din sistemul sanitar, cât și pacienți.

Infirmiera Daniela Moca – șase ani și jumătate de închisoare cu executare

Dintre cei 42 de inculpați condamnați de Tribunalul Argeș, 41 au primit condamnări cu suspendare cuprinse între 6 luni – 2 ani și 9 luni închisoare. O singură persoană a primit condamnare cu executare. Amintim că decizia instanței nu este definitivă.

Infirmiera Daniela Moca este inculpata acuzată de cele mai multe infracţiuni în dosar. Dintre cele 12 acuzații aduse de procurori, aceasta a fost găsită vinovată pentru jumătate dintre ele, iar pentru restul a fost achitată. Infirmiera a fost condamnată la trei ani și 7 luni de închisoare, instanța dispunând și revocarea suspendării unei alte pedepse pentru care aceasta a fost condamnată în 2015, urmând să execute în final 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

„În temeiul art.38 alin.1 C.pen. şi art.39 alin.1 lit.b C.pen. contopeşte pedepsele aplicate inculpatei prin prezenta hotărâre, de 1 an şi 9 luni închisoare, 9 luni închisoare, 9 luni închisoare, 1 an și 9 luni închisoare, 9 luni închisoare și 1 an și 6 luni închisoare şi va dispune ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 9 luni închisoare, care va fi sporită cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite (1/3 din 5 ani și 6 luni închisoare), respectiv un spor de 1 an și 10 luni închisoare, rezultând pedeapsa de 3 (trei) ani şi 7 (șapte) luni închisoare. În temeiul art.96 alin.4 C.pen., dispune revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 ani și 11 luni închisoare stabilite prin S.P. nr.492/04.05.2015 pronunțată de Tribunaul Argeș în dosarul nr.1760/109/2015, def. prin neapelare la 19.05.2015. În baza art.43 alin.2 C.pen., rap. la art.41 alin.1 C.pen. ?i Dec.HP nr.14/2019 a ICCJ, pedeapsa rezultantă stabilită în prezenta cauză de 3 (trei) ani şi 7 (șapte) luni închisoare se adaugă la pedeapsa de 2 ani și 11 luni închisoare, stabilită prin S.P. nr.492/04.05.2015 pronunțată de Tribunalul Argeș în dosarul nr.1760/109/2015, def. prin neapelare la 19.05.2015, inculpata urmând să execute pedeapsa de 6 (șase) ani și 6 (șase) luni închisoare, în condițiile art.60 C.pen.”, se arată în hotărârea instanței.

Doi medici - condamnați în dosarul șpăgilor pentru adeverințe medicale

În urma hotărârii Tribunalului Argeș a fost condamnată și dr. Nicoleta Nistor (foto), medic primar în specialitatea medicină de urgență în cadrul Spitalului de Urgență Pitești. Aceasta a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Instanța i-a fixat un termen de supraveghere de 3 ani, termen ce începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Doctorița Nistor a fost achitată în schimb pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. Medicul era acuzat de procurori că ar fi efectuat, în registrele electronice de prezentare la UPU, foi de prezentare la Urgențe pentru mai mulți pacienți, care ar fi beneficiat astfel de concedii medicale întocmite în fals.

„În temeiul art.38 alin.1 C.pen. şi art.39 alin.1 lit.b C.pen. contopeşte pedepsele aplicate inculpatei prin prezenta hotărâre, de 1 an şi 6 luni închisoare şi 1 an şi 6 luni închisoare şi va dispune ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare, care va fi sporită cu o treime din cealaltă pedeapsă stabilită (1/3 din 1 an şi 6 luni), respectiv un spor de 6 luni închisoare, rezultând pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare. În temeiul art.45 alin.3 lit.a C.pen., cu referire la art.67 C.pen., aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin.(1) lit.a), lit.b) C.pen., respectiv: a) - dreptul a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, b) - dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an. (…) În baza art.91 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 (doi) ani închisoare, aplicate inculpatei N.N., iar conform art.92 alin.1 C.pen. fixează termen de supraveghere de 3 ani…”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș

În maşinăria de eliberare a unor acte medicale, fără ca persoanele beneficiare să facă vreun consult, a picat și Sergiu Arman -  medic primar ortoped la Centrul de Diagnostic Bălcescu și Spitalul Militar Pitești, la data săvârșirii faptelor. Doctorul a fost condamnat la 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei, fiind stabilit un termen de supraveghere de 2 ani.

„În temeiul art.396 alin.5 C.pr.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen., achită pe inculpatul A.S., cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in formă continuată (…). În temeiul art.396 alin.2 C.pr.pen., art.321 alin.1 Cod penal cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. condamnă pe inculpatul A.S., la pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, prev. de art.321 alin.1 Cod penal cu aplic. art.35 alin.1 C.pen. În baza art.67 alin.(1) C.pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin.(1) lit.a), lit.b) C.pen., respectiv: a) - dreptul a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, b) - dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an. (…) În baza art.91 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare, aplicate inculpaului A.S., iar conform art.92 alin.1 C.pen. fixează termen de supraveghere de 2 ani”, conform instanței.

Dacă hotărârea Tribunalului Argeș rămâne definitivă, celor doi medici le este interzis dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, timp de un an. De asemenea, aceștia ar urma să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Trei medici din Argeș s-au ales doar cu avertisment

În dosar au fost trimiși în judecată și doctorii Valentina Nicoleta Neacșu -medic medicină de urgență la Secția UPU a Spitalului Județean, Maria Iordache - medic specialist pediatru și medic de familie, dar și Martin Marion Carmen Ulrike – medic oftalmolog la o clinică privată. În urma pronunțării Tribunalului Argeș, judecătorul le-a aplicat cei trei medici câte un avertisment.

Pedepsele primite de angajații din sistemul sanitar

Asistenta medicală Liliana David a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.

Asistenta medicală Ioana Sandu a fost condamnată la 1 an și patru luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual.

Îngrijitoarea Gazela Sandu, de la Spitalul Județean, a fost condamnată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată și complicitate la cumpărare de influenţă. Aceasta a primit 2 ani şi 9 luni închisoare cu suspendare.

Infirmiera Daniela Gabriela Gheorghe, de la Spitalul Județean, a fost condamnată la 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și instigare la fals intelectual în formă continuată.

Gheorghe Cavaler, conducător auto la Spitalul Județean la data săvârșirii faptelor, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă și instigare la fals intelectual în formă continuată.

Dacă hotărârea instanței rămâne definitivă, inculpaților le este interzis dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, timp de un an. De asemenea, aceștia ar urma să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Au existat și trei angajați din sistemul sanitar (o îngrijitoare, un brancardier și o infirmieră de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean) care au fost achitați sau le-a încetat procesul penal de judecătorul Tribunalului Argeș.

Pedepsele primite de pacienți

Au fost mai mulți pacienți care au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea mai multor fapte: uz de fals, instigare la fals intelectual sau cumparare de influență. Un număr de 34 de persoane, beneficiare a unor documente încheiate ilegal, au fost condamnate în dosarul de la Tribunalul Argeș la pedepse cuprinse între 6 luni - 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare. Față de un alt inculpat, instanța a dispus achitarea, iar față de o altă persoană s-a dispus încetarea procesului penal. Dacă hotărârea Tribunalului rămâne definitivă, inculpații condamnați ar urma să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Tribunalul Argeș a dispus desființarea a sute de înscrisuri oficiale întocmite în fals. Instanța a lăsat nesoluționată acțiunea civilă. În dosar sunt constituite ca părți vătămate 20 de instituții publice sau societăți comerciale.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea