Direcţia Judeţeană de Sport a pierdut, dar revine în forţă contra magnatului Pănescu

# Metabet a rămas cu terenul de la Stadion, de milioane de euro. După aproape opt ani de procese, Constantin Pănescu, acţionarul majoritar al Grupului Alcadibo, din care fac parte Metabet CF SA, Alcadibo Center şi Selca SA, a câştigat procesul cu Direcţia Judeţeană de Sport Argeş, păstrând în proprietatea SC Metabet CF SA  un teren de 1,8 hectare situat în intravilanul Piteştiului, la Stadion. Astfel, Pănescu a păstrat un portofoliu o afacere imobiliară care, mai înainte de a se fi declanşat criza, valora cel puţin cinci milioane de euro, la un preţ modic de 300 euro/mp. Principalul acţionar al SC Metabet CF SA nu este, însă, nici pe departe liniştit, întrucât Direcţia Judeţeană de Sport Argeş intenţionează să repună cauza pe rol şi, după cum veţi observa, are toate şansele să-l lase pe multimiliardarul piteştean fără „perla” imobiliară a Metabet – respectiv, terenul de 1,8 hectare situat în incinta Complexului Sportiv Trivale, în spatele Sălii Sporturilor.

Cum devine cu proprietatea Metabet

Istoricul procesului este complex, dar îl vom prezenta succint, redus la fondul problemei. În 2001, Direcţia Judeţeană de  Sport (DJS) Argeş a chemat în judecată pe SC Ind Complex CF SA (actuala Metabet CF SA) şi Asociaţia PAS, cerându-le să-i lase în deplină proprietate şi posesie terenul de 1,8 hectare. În perioada regimului comunist, respectivul teren fusese proprietate de stat, fiind transmis pe durată nedeterminată în folosinţa gratuită a Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport (CNEFS). La rândul său, în 1988, CNEFS, prin Consiliul Judeţean pentru Educaţie Fizică şi Sport Argeş, a stabilit pentru IPMPB Piteşti (viitoarea SC Ind Complex CF SA, actuala SC Metabet CF SA) obligaţia de a îngriji, amenaja şi administra terenul de sport în suprafaţă de 1,8 hectare din incinta Administraţiei Bazelor Sportive Piteşti de pe lângă Sala Sporturilor. După evenimentele din decembrie 1989, SC Ind Complex CF SA s-a privatizat, iar dreptul de administrare al CNEFS a fost preluat de ministerul de resort care a gestionat problema sportului şi, în teritoriu, de direcţiile judeţene de sport din subordinea sa. În 1996, SC Metabet CF SA obţinea un certificat de atestare a dreptului de proprietate emis de Ministerul Transporturilor, în care era inclus şi terenul de 1,8 hectare din incinta Complexului Trivale, de la Stadion. În 2001, Direcţia Judeţeană de Sport Argeş  a cerut instanţei să o oblige pe Metabet CF SA să-i lase terenul în deplină proprietate şi posesie, întrucât terenul îi aparţine. În timpul procesului, Metabet nu a putut face dovada dreptului de proprietate asupra terenului respectiv, invocând doar certificatul de atestare a dreptului de proprietate emis de Ministerul Transporturilor în 1996, dar fără să prezinte şi documentele care au stat la baza includerii terenului în patrimoniul său. Pe de altă parte, Direcţia Judeţeană de Sport a prezentat instanţei toate documentele necesare demonstrării faptului că terenul în cauză a fost întotdeauna în proprietatea statului şi că Metabet, prin antecesoarele sale Ind Complex CF SA şi IPMPB Piteşti au avut doar drept de administrare delegat de fostul CNEFS – la rândul său, tot un administrator al proprietăţii de stat. Astfel, Metabet CF SA a pierdut, consecutiv, la Judecătoria Piteşti şi Tribunalul Argeş. Când totul părea lipsit de orice speranţă pentru Pănescu, s-a ivit soluţia salvatoare!
La primul termen al procesului, pe data de 30 august 2001, pârâta SC Ind Complex CF SA formulase cerere de chemare în garanţie a succesoarei în drepturi şi obligaţii a FPS, respectiv APAPS Bucureşti, autoritatea de stat prin care se privatizase. În aprilie 2009, la Curtea de Apel Piteşti, în recurs, Metabet a cerut instanţei să constate că Direcţia Judeţeană de Sport nu are calitate procesuală activă, întrucât nu este proprietară a terenului, şi să modifice decizia Tribunalului Argeş, cu consecinţa schimbării sentinţei Judecătoriei Piteşti, prin care se stabilea că statul este proprietarul terenului de 1,8 hectare, şi nu Metabet CF SA! Curtea de Apel a făcut acest lucru, iar Metabet a câştigat procesul, rămânând proprietarul „perlei” imobiliare” de la Stadion! Foarte important este faptul că instanţa a dat câştig de cauză Metabet, fără ca să se pronunţe pe fondul problemei, respectiv asupra dreptului de proprietate asupra terenului, care rămăsese neschimbat, conform sentinţei pronunţate de Judecătoria Piteşti şi confirmate de decizia Tribunalului Argeş, constatând doar că DJS nu are calitate procesuală activă! Anul acesta, pe 5 mai, Metabet a mai câştigat încă o acţiune, la Judecătoria Piteşti, solicitând de la Direcţia Judeţeană de Sport Argeş, cu titlu de pretenţii, peste 750 de milioane de lei vechi, reprezentând cheltuieli de judecată în procesul început în urmă cu opt ani, precum şi în procesul aflat pe rol. Actualul director al Direcţiei Judeţene de Sport, Flavius Panţurescu afirmă că acest proces oferă oportunitatea de a relansa problema pe rolul instanţei şi de a readuce terenul în proprietatea statului şi administrarea DJS Argeş.

„Vom chema Ministerul Finanţelor şi vom câştiga!”

Actualul director al DJS Argeş, Flavius Panţurescu este ferm convins că terenul se va întoarce în proprietatea statului şi în administrarea instituţiei pe care o conduce. „În urmă cu opt ani, când direcţia avea o altă echipă de jurişti decât cea actuală, această acţiune cu Metabet a avut un viciu de redactare, pe care nimeni nu l-a sesizat la vremea respectivă. În esenţă, DJS cerea ca Metabet să-i lase terenul în proprietate şi posesie, ori nu DJS era proprietarul, având doar drept de administrare. Acest lucru nu a fost speculat de Metabet în timpul procesului decât ca ultimă carte, după ce a fost evident că nu-şi putea demonstra dreptul de proprietate. Prin urmare, a cerut ca acţiunea noastră să fie respinsă, întrucât nu aveam calitate procesuală activă, din moment ce nu eram proprietari. Acum, noi, DJS Argeş, vom ataca sentinţa Judecătoriei Piteşti, în acest proces nou, de pretenţii şi, prin aceasta, vom readuce în „teren” Ministerul Educaţiei şi Sportului, ca administrator şi, cel mai important aspect, vom chema şi Ministerul Finanţelor Publice, ca proprietar al terenului aflat în litigiu! Este evident că vom câştiga, nu-mi fac nici cea mai mică problemă!”, a declarat directorul Panţurescu. Viorel Zorilă

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea