Cristian Cocea: „Toamna aceasta se va face recepția proiectului de restaurare a Palatului Arhiepiscopal”

# Direcția pentru Cultură Argeș a propus includerea mai multor obiective în Programul Național de Restaurare

Direcția Județeană pentru Cultură Argeș, instituție condusă de Cristian Cocea, a propus includerea în Programul Național de Restaurare 2021 a patru obiective importante din județ: Gara Regală din Curtea de Argeș, Mănăstirea Curtea de Argeș, Castrul roman Jidova Câmpulung Muscel și Mausoleul Eroilor Mateiaș.

„Sunt propunerile pe care noi le facem, în general, anual la investiții care sunt în derulare sau lucrări pe care le considerăm necesare. Nu avem garanția că vor fi și finanțate, însă noi facem propunerile respective. PNR este un program național, multianual, finanțat din fondurile Ministerului Culturii și destinat intervențiilor de monument”, a spus Cristian Cocea, directorul Direcției pentru Cultură Argeș.

 

Legat de cele patru obiective propuse pentru finanțare, Cristian Cocea ne-a precizat următoarele: „La Mănăstirea Curtea de Argeș se continuă lucrările și urmează să se facă recepția, în toamna aceasta, la proiectul de refacere a Palatului Arhiepiscopal. La Gara de la Curtea de Argeș trebuie să se obțină avizul pentru intervenție pentru că lucrurile durează de mai multă vreme și deteriorarea se constată. S-a făcut un proiect finanțat de proprietar, de Sucursala Craiova a CFR. Nu a fost avizat într-o primă fază pentru că prevedea niște soluții tehnice moderne care nu păstrau foarte mult din spiritul vechii gări. A fost returnat către proiectant. Proiectantul a revenit și acum, într-adevăr, proiectul este în regulă. La Castrul Jidova ar trebui bani pentru punerea mai mult în valoare. Pe zona de promovare ar trebui mai mult. La Mausoleul Mateiaș este nevoie de lucrări de reabilitare, de la curățarea pietrei și până la consolidări punctuale. Sunt anumite fisuri și lucruri de tipul acesta”.

 

S-a cerut conferirea regimului de monument istoric pentru întregul ansamblu al Penitenciarului Pitești

Direcția Județeană pentru Cultură Argeș a demarat în acest an și întocmirea documentației de clasare a ansamblului fostului Penitenciar Pitești, care reprezintă o deosebită importanță memorialistică, în contextul studierii fenomenului carceral în România comunistă. Procesul de clasare reprezintă procedura prin care se conferă regim de monument istoric unui bun imobil şi se finalizează prin înscrierea acestuia în Lista Monumentelor Istorice din România.

„Clasasem în urmă cu ceva timp doar pavilionul administrativ din față, însă fosta pușcărie este un ansamblu, inclusiv corpul din spate care acum este transformat într-un corp de birouri. Pentru a-l proteja, pentru a nu-l demola proprietarii, am încercat să vedem ce valoare are, fie din punct de vedere memorialistic și arhitectural. Direcția a comandat un studiu istoric unui arhitect acreditat de Ministerul Culturii, pe Adrian Coșa din Câmpulung, și în funcție de dosarul pe care îl va configura dumnealui, de valoarea respectivului imobil, putem încerca clasarea și părții din spate”, a mai adăugat Cristian Cocea.

Direcția pentru Cultură și-a schimbat sediul

Din cauza pandemiei de COVID-19, activitatea instituției a avut de suferit. „Și anul trecut, și anul acesta activitatea a fost perturbată, îngreunată de pandemie, în sensul în care controalele în teritoriu nu ai cu cine să le faci, că nu mai găsești pe nimeni. Fie proprietarii, fie responsabilii din primării nu mai stau la discuție cu tine în condițiile de pandemie. Pe partea de inspecție ar fi putut fi făcut mai mult, însă astea au fost condițiile. (…) În Argeș sunt peste 1000 de monumente, nici dacă ai fi în fiecare zi în inspecție, nu poți să le vezi pe toate într-un an.”, a precizat conducerea Direcției pentru Cultură Argeș.

De asemenea, pentru că Palatul Administrativ va fi reabilitat, Direcția Județeană pentru Cultură Argeș a trebuit să plece din „Casa Albă”, după aproximativ 20 de ani de activitate în cadrul acestei clădiri.

Direcția Județeană pentru Cultură Argeș își desfășoară activitatea în noul său sediu, situat la adresa: Pitești, Str. Sfânta Vineri, nr. 47, et. 3 (clădirea ASTRA, vis-à-vis de Biserica Sf. Vineri).

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea