38 de primari sau viceprimari, fostul președinte al CJ Argeș, dar și fostul trezorier al PSD își află viitorul pe 23 noiembrie

# Dosarul ”Consultanța” este în pronunțare

Celebrul dosar ”Consultanța” este, din nou, în pronunțare. Pentru că, în el, s-a pronunțat, o dată, un complet de trei judecători de la ICCJ, apoi un complet de cinci judecători, care a dispus rejudecarea cauzei. La sfârșitul acestei luni, așadar, se așteaptă decizia unui nou complet de trei judecători. Apoi dosarul (cărucioare întregi ale dosarului!) va pleca spre completul de cinci. Cu avocați, cu cheltuieli, cu primari, foști primari, cu procurori, cu martori și o întreagă – nouă – punere în scenă…

În vara anului 2018, Mircea Drăghici şi Constantin Nicolescu au fost achitaţi în cauzaîn care au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Piteşti pentru fapte de corupţie alături de 38 de primari şi viceprimari de comune, un fost director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş şi două angajate ale unei firme de consultanţă.

În total, 43 de persoane au fost trimise în judecată pe 23 noiembrie 2015,  într-un dosar cu un prejudiciu de aproape un milion de lei, reprezentând paguba adusă unui număr de 35 de unităţi administrativ-teritoriale prin încheierea unor contracte de consultanţă cu o firmă apropiată lui Mircea Drăghici.

 

 

Acesta era acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 de acte materiale), şi complicitate morală mijlocită (în forma complicităţii la instigare) la infracţiunea de abuz în serviciu (10 infracţiuni, din care trei în formă continuată), iar Nicolescu a fost trimis în judecată pentru folosirea influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu, precum şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu.

Judecătorii l-au achitat pe Mircea Drăghici constatând că fapta nu există, iar în cazul lui Constantin Nicolescu magistraţii au considerat că nu există probe că fostul preşedinte al CJ Argeş a săvârşit infracţiunea de folosire a influenţei. La acea dată, procurorii DNA au cerut ÎCCJ condamnarea la câte şapte ani de închisoare a lui Drăghici şi Nicolescu. Singurul condamnat din acest dosar a fost Iulian Cioflan, care a primit doi ani de închisoare cu suspendare, ceilalţi fiind achitaţi, însă decizia nu era definitivă.

Spre sfârșitul anului 2019, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat decizia prin care, în 2018, Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, şi Constantin Nicolescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, au fost achitaţi în dosarul cunoscut sub numele „Consultanţa”, urmând ca această cauză să se rejudece de la zero.

Hotărârea instanţei supreme a fost luată în baza deciziei Curţii Constituţionale privind rejudecarea unor dosare care au fost soluţionate de completuri de judecată de la Înalta Curte nespecializate în cazuri de corupţie. „Cu majoritate, admite apelurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi de apelanţii intimaţi inculpaţi Cioflan Iulian, Dochinoiu Nicolae, Ene Florea, Pătraşcu Gheorghe, Pupăză-Roşu Sevastian şi Voicu Dumitru împotriva sentinţei penale nr. 393 din data de 27 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, în dosarul nr. 4215/1/2015. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi dispune rejudecarea cauzei de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală (…) Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

Din 15 ianuarie 2020, dosarul este luat, din nou, de un complet de trei judecători

S-au reluat, astfel, audierile de martori, audierea inculpaților și multe alte proceduri.  Pe 07.05.2021, judecătorii ridică sechestrele instituite pe baza Ordonanței nr. 95/P/2011 asupra bunurilor celor judecați. În sfârșit, la finele lunii trecute, pe 25 octombrie, completul de 3 judecători ”În baza art.391 ind.1 c.p.p. stabileşte pronunţarea la 23.11.2021”.

Primar din Argeș, inculpat în dosarul Consultanța: ”După cum vedeți, după mulți, mulți ani, încă ne judecăm. Dosarul a adunat metri cubi de hârtie. Prejudiciul – cam 200.000 de euro a fost înzecit de cheltuielile instrumentării cauzei. La dosar au lucrat zeci de specialiști, oameni plătiți bine de statul român. Sper că se va termina odată toată această aventură nefericită. Acum câțiva ani nici nu puteam să mai deschid televizorul de teamă că vom fi arestați…”.

”Sfârșitul nu-i aici” – era refrenul unei melodii la modă acum câțiva ani. Da, sfârșitul nu-i aici. Probabil se va ajunge, din nou, la completul de cinci judecători. Alți metri cubi de hârtie, zeci de avocați, de inculpați, drumuri spre dreptatea de la Capitală. Între timp, câțiva dintre cei care își aveau loc în boxa acuzaților nu mai sunt printre noi…


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea