Primarul de la Vlădești - trimis în judecată pentru transport ilegal de lemne

 

Edilul a fost fotografiat în timp ce conducea camionul încărcat cu lemne# Premieră printre primarii din țară! # Dosarul a fost înregistrat, pe 2 noiembrie, la Judecătoria Curtea de Argeș. # Cazul a ajuns și în atenția ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor

Cristian Dică Hristu, primarul de la Vlădești, a fost trimis în judecată, la începutul lunii noiembrie, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, pentru infracțiuni la regimul silvic. Acesta a devenit primul primar din țară cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de transportul materialelor lemnoase în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documente specifice de transport. Deși polițiștii argeșeni au terminat cercetările în cauză încă din februarie 2021, procurorii au finalizat rechizitoriul abia la sfârșitul lunii octombrie a acestui an. Dosarul a fost înregistrat, pe 2 noiembrie, la Judecătoria Curtea de Argeș.

Amenzi de 13.000 de lei pentru firma familiei primarului de la Vlădești

Pe 27 octombrie 2020, primarul Cristian Dică Hristu a fost depistat de polițiști în timp ce transporta lemne fără documente legale, cu autocamionul care aparținea firmei familiei sale.Materialul lemnos a fost confiscat și predat Ocolului Silvic Domnești. După ce edilul a fost depistat transportând lemne ilegal, polițiștii au verificat, la o zi distanță, și firma prin care era transportat materialul lemnos. Au fost constatate noi nereguli, fiind acordate două sancțiuni contravenționale în valoare totală de 13.000 lei. Cazul a ajuns și în atenția ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, care a transmis o informare în urma unei întrebări adresate de fostul senator Mihai Goțiu.


„Conform Planului de acțiune nr. 69429/26.10.2020, înregistrat la Inspectoratul de Poliție al județului Argeș – Biroul Combaterea Delictelor Silvice și a Sustragerilor de Produse Petroliere și a dispozițiilor conducerii Gărzii forestiere a județului Argeș, în datele de 27 și 28.10.2020, s-a efectuat verificarea respectării regimului silvic, în ceea ce privește circulația materialelor lemnoase pe raza județului Argeș. Organele de poliție și Garda forestieră a județului Argeș au depistat în trafic, în data de 27.10.2020, orele 16.40, pe raza comunei Corbi – județul Argeș, un mijloc de transport, aparținând operatorului economic SC Decor Com Design SRL, transportând cantitatea de 38,40 mc (31,00 mc lemn rotund specia fag și 7,40 mc lemn rotund specia molid) fără documente specifice de transport materiale lemnoase. Potrivit prevederilor art. 68 din Legea nr. 46/2008 Codul Silvic, republicat, au fost confiscate materialele lemnoase în cauză (predate în custodie către Ocolul Silvic autorizat, respectiv Ocolul Silvic Domnești din cadrul Direcției Silvice Argeș) și a mijlocului de transport folosit la săvârșirea faptei constatate. Precizăm faptul că vehiculul folosit în scopul transportului materialelor lemnoase aparține SC Decor Com Design SRL. În data de 28.10.2020 s-a procedat la continuarea verificărilor specifice la operatorul economic SC Decor Com Design SRL, deținătorul autospecialei – mijlocului de transport al materialelor lemnoase supuse confiscării în data de 27.10.2020. Urmare a acestui control efectuat la punctul de lucru al societății comerciale localizat în satul Vlădești, com. Vlădești, jud. Argeș, s-a constatat faptul că acest profesionist a expediat cantitatea de 29,91 mc materiale lemnoase ( 14,338 mc cherestea rășinoase și 15 mc lemn de foc specia fag) fără avize de însoțire a materialelor lemnoase. S-a aplicat sancțiunea contravențională prevăzută de art. 19 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, respectiv 10.000 lei și s-a procedat la confiscarea valorică a cantităților menționate (valoarea confiscării fiind de 12.680,76 lei). În urma verificărilor s-a constatat faptul că acest operator economic nu respectă întotdeauna obligația de a verifica veridicitatea codului unic la momentul primirii în depozit a materialelor lemnoase, aplicându-se sancțiunea contravențională potrivit prevederilor art. 19 alin. (6) lit. (l) din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice – valoarea sancțiunii contravenționale aplicate fiind de 3.000 lei”, se arăta într-o informare semnată de Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

A fost primul caz din țară în care s-au aplicat noile prevederi din Codul Silvic

Cazul primarului argeșean depistat transportând lemne ilegal a fost prima situație din țară în care s-au aplicat noile prevederi din Codul Silvic. Amintim că în septembrie 2020 a intrat în vigoare Legea 197/2020, care a adus modificări importante Codului Silvic. Printre acestea se numără și încadrarea ca infracțiune a transporturilor de materiale lemnoase fără acte specifice (volume mai mari de 10 mc) dublată de confiscarea mijloacelor de transport și a altor bunuri utilizate folosite pentru săvârșirea infracțiunii. Mai exact, la articolul 68 din Legea 46/2008 (codul Silvic), după alineatul (2) s-au introdus două noi alienate, 21 și 22, cu următorul cuprins:

„21 – Transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documentele specific de transport prevăzute la alin. 1, constituie infracțiune și se sancționează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an și cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului

22 – Sunt supuse confiscării mijloacelor de transport materiale lemnoase și orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea infracțiunii prevăzute la alin. 21”.

Făcea transportul pentru gaterul soției sale

Primarul Cristian Dică Hristu a confirmat întâmplarea petrecută în octombrie 2020. Acesta preciza pentru „Atitudine în Argeș” că evenimentul s-a produs în afara programului de muncă de la Primărie. Edilul făcea transportul pentru gaterul soției sale. Acesta mai susţinea că ar fi avut în remorcă doar câţiva metri cubi în plus. Anchetatorii, însă, îl contrazic.

„Eu am fost la volan. Erau acte, dar după ce s-a măsurat s-a demonstrat că erau 2-3 metri cubi în plus. (…) Era șase fără 10, seara. Eram în afara programului de servici de la Primărie”, ne-a declarat, anul trecut, Cristian Dică-Hristu. Întrebat cum a ajuns să conducă tocmai el camionul, primarul a mai susținut că: „Șoferii nu mai vin la muncă. Se cred miniștrii. Vor salarii mari”.

A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea