Directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Poienarii de Argeş: „Din cauza învăţământului simultan rămânem fără elevi”

Ana Maria Ivan, profesor de matematică şi director al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Poienarii de Argeş a vorbit pentru Edupedu.ro despre dificultăţile pe care le întâmpină la catedră din cauza învăţământului simultan. Problemele demografice au condus, mai ales în mediul rural, la existenţa şcolilor cu puţini elevi şi clase care învaţă simultan. La Poienarii de Argeş, dar şi în multe alte comune din judeţul nostru, profesorii fac ore, în acelaşi timp, cu două sau mai multe clase. Această abordare se regăseşte la clasele primare, dar şi la gimnaziu.

La nivel naţional, 111.755 de elevi învaţă simultan. Vorbim de 7832 de clase, dintre care 7200 sunt numai în comune. La Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Poienarii de Argeş, toţi elevii învaţă în clase simultane, ceea ce aduce un mare deserviciu elevilor. Practic, un învăţător face ore cu mai multe clase în acelaşi timp, împărţind ora de 50 de minute, astfel încât să aloce timp egal fiecărei clase.

 

În timp ce unor elevi le predă, alţii lucrează individual. Pare greu de crezut cum nişte copii de 6,7 ani şi chiar mai mari se pot concentra să înveţe în aceste condiţii? Din păcate, aceasta e realitatea cu care se confruntă mulţi elevi şi profesori. Urmează migraţia elevilor de la unele şcoli unde se învaţă simultan, la altele unde nu există predare simultană, fapt care dezavantajează şi mai mult şcolile care au puţini elevi.

„Învăţătorul nu poate să facă mare lucru într-o oră de 50 de minute cu 5 clase”

„Mă apuc şi predau la clasa a V-a, clasa a VI-a lucrează. În timp ce eu predau la clasa a V-a, un elev de clasa a VI-a mă întreabă „Doamna, eu aici cum fac?” Vă daţi seama că predarea mea s-a dus. Ideal ar fi ca elevii care lucrează să păstreze liniştea în timp ce eu predau, dar nu o să se întâmple asta niciodată.

Am avut o clasă de a V-a venită dintr-un simultan de patru clase. Pentru acei elevi eu nu am mai făcut materia deloc, am stat şi am făcut tot anul adunări, scăderi şi înmulţiri pentru că acei copii nu ştiau de niciunele. Nici învăţătorul nu poate să facă mare lucru într-o oră de 50 de minute cu 5 clase.

La marginea satului sunt din ce în ce mai multe familii care sunt mai aproape de comuna cealaltă, unde nu există şcoală cu clase simultane, îşi duc copiii acolo.

Sistemul de Educaţie nu face absolut nimic pentru aceste situaţii. Presiunea este din ce în ce mai mare pe noi, pe profesori.”, a declarat Ana Maria Ivan, director al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Poienarii de Argeş, pentru Edupedu.ro.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea