Inspectoratul Școlar Județean Argeș, un director și un profesor - daune morale de 15.000 de euro pentru o elevă

# Aceștia au fost găsiți responsabili de producerea unui incident, în care o fetiță a fost rănită la școală # Copila a stat mai multe luni la pat, după ce un dulap a căzut peste ea

Inspectoratul Școlar Județean Argeș, o unitate de învățământ din comuna Recea, un director școlar și un profesor au fost obligați de instanță la plata unor despăgubiri către o elevă, care a fost rănită grav la școală după ce un dulap a căzut peste ea. Părinții elevei au cerut daune de 100.000 de euro în urma incidentului, dar Tribunalul Argeș a admis despăgubiri de 15.000 de euro.

Decizia instanței nu este definitivă, ea fiind atacată cu apel, dosarul urmând a fi judecat la Curtea de Apel Pitești.

 

Fiecare răspunde pentru faptele sale. Asta trebuie să învățăm cu toții, după ce Tribunalul Argeș a dat câștig de cauză unei eleve, care a a ajuns la spital, fiind ranită de un dulap care a cazut peste ea la școală. Incidentul a avut loc pe 25 octombrie 2016, la Școala Gimnazială Deagurile, o structură a Școlii Gimnaziale nr. 1 Recea. Atunci, în timpul pauzei, un dulap care nu era bine fixat a căzut și i-a provocat unei eleve de clasa a treia, în vârstă de 10 ani, o fractură la picior. Fetița a fost transportată la spital, fiind supusă mai multor intervenții chirurgicale. În urma cercetărilor, s-au constatat mai multe nereguli în cadrul școlii din comuna Recea: unul dintre profesorii de serviciu nu și-a îndeplinit rolul de a supraveghea elevii, directoarea a îndeplinit defectuos obligația de a planifica profesorii de serviciu, fiind stabilit, în ziua incidentului, un cadru didactic care avea ore la o altă unitate de învățământ din județ, iar Inspectoratul Școlar Județean Argeș nu a controlat și monitorizat eficient managementul directorului, conform dosarului aflat pe rolul Tribunalului Argeș. Instanța a stabilit că deși incidentul nu a fost provocat fizic de aceștia, el putea fi ușor evitat dacă copiii erau supravegheați în pauză, așa cum prevedea regulamentul intern al școlii.

Suferința unui copil

În ceea ce privește leziunile suferite de fetiță, din raportul de constatare medico-legală reiese că aceasta a prezentat leziuni traumatice produse prin lovire de un corp dur, care au necesitat pentru vindecare un număr de 70 zile de îngrijire medicală. Copila a fost internată timp de trei zile la Spitalul de Pediatrie Pitești, iar apoi a fost transportată la Spitalul Clinic de urgență pentru Copii „ M.S. Curie”, unde a stat internată opt zile, suferind o intervenție chirurgicală prin care i s-au montat trei șuruburi la tibie. O suferință grea pentru un copil de 10 ani. Fata a stat mai multe luni la pat neputând să se deplaseze la școală.  Mai mult, după un an a fost reinternată în spital, fiind din nou supusă unei intervenții chirurgicale pentru scoaterea șuruburilor.

Profesorul de serviciu, directoarea, instituția de învățământ și Inspectoratul Școlar – buni de plată

S-a stabilit că lipsa respectării regulamentului intern al școlii a condus la un incident, care putea fi ușor evitat. Instanța a stabilit că profesoara Adriana Gugliara, directoarea Lăcrămioara Bunicică, Școala Gimnazială Deagurile și Inspectoratul Școlar Județean Argeș, care era condus în momentul incidentului de Dumitru Tudosoiu, sunt responsabili de producerea incidentului, prin neluarea măsurilor care se impuneau. Dacă hotărârea instanței rămâne definitivă, aceștia vor fi obligați la plata, în solidar, a sumei de 15.000 de euro către elevă.

„Admite, în parte, cererea formulată de reclamanta …, în contradictoriu cu pârâţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Şcoala Gimnazială Deagurile, Bucinică Lăcrămioara şi Gugliara Adriana. Obligă pârâţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Şcoala Gimnazială Deagurile, Bucinică Lăcrămioara şi Gugliara Adriana, în solidar, la plata către reclamantă a sumei de 15.000 euro (echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii), cu titlu de despăgubiri pentru daune morale. (…)

Obligă pârâţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeș, Şcoala Gimnazială Deagurile, Bucinică Lăcrămioara şi Gugliara Adriana, în solidar, la plata către reclamantă a sumei de 2.500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș din 17 iunie 2021. Decizia instanței a fost atacată cu apel de inculpați. Dosarul se judecă, în prezent, la Curtea de Apel Pitești.

Directoarea a încercat să strămute dosarul din Argeș

Directoarea Lăcrămioara Bucinică a cerut, în instanță, la începutul anului 2021 strămutarea dosarului din județ. Curtea de Apel Pitești i-a respins cererea. „Respinge cererea de strămutare. Definitivă”, se arată în hotărâre.

Lăcrămioara Bucinică – în continuare director la școala gimnazială din Recea


Deși au trecut cinci ani de la incident, Lăcrămioara Bucinică continuă să fie directoare la Școala Gimnazială din Recea. Asta cu toate că Inspectoratul Școlar Județean Argeș a fost înștiințat la trei zile distanță despre incidentul cu fetița. Mai mult, s-a stabilit că directoarea „a îndeplinit defectuos obligația ce-i revenea potrivit art. 11 lit. r) din Regulament, în sensul că a aprobat o planificare a profesorilor de serviciu, în condițiile în care trebuia să cunoască că pârâtul …. avea ore în ziua respectivă în altă localitate... Prin includerea acestuia din urmă în planificare, supravegherea elevilor nu s-a mai putut realiza în condiții optime”, așa cum arată judecătorul Tribunalului Argeș în dosar, conform rolii.ro.

De asemenea, un alt caz revoltător a avut loc la începutul acestui an când a circulat, pe rețelele de socializare, o fotografie cu un șobolan mort, lăsat aproape să se usuce în sala de sport a Școlii Gimnaziale din Recea, unitate de învățământ condusă de Lăcrămioara Bucinică. Șobolanul mort a fost descoperit chiar de primarul Doru Dragu, după cum ne-a precizat acesta, edilul dând peste animalul mort la controlul efectuat în luna februarie 2021, când a mai constatat că toaletele nu erau îngrijite și că o porțiune din tavan stătea să cadă în capul elevilor. Legat de această problemă, edilul din Recea spune că la acel moment a întocmit un proces verbal de constatare și i-a impus directoarei Lăcrămioara Bucinică să rezolve neregulile.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea