CJ Argeș - obligat să afișeze pe site hotărârea judecătorească prin care a pierdut procesul cu directorul de la Evidența Persoanelor

# Umilință totală pentru CJ Argeș: învins și cu banii luați

#Viorel Badea, directorul DGEP Argeș, a câștigat confruntarea cu administrația județeană

Dosarul dintre Viorel Badea, directorul executiv al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor Argeș și Consiliul Județean Argeș a ajuns la final, după trei ani de procese. Pe 16 noiembrie 2021, Curtea de Apel Alba Iulia a dat soluția definitivă în cauză. Instanța a respins recursul declarat de pârâții CJ Argeș, președintele CJ Argeș și secretarul general al județului Argeș. Concluziile magistraților sunt că Viorel Badea a fost destituit abuziv.

Drept urmare, administrația județeană a fost obligată la plata unor despăgubiri pentru perioada în care acesta a fost dat afară din instituție, dar și a unor daune morale în valoare de 10.000 lei, respectiv a cheltuielilor de judecată. CJ Argeş a fost obligat și la publicarea hotărârii judecătoreşti pe propriul site pentru o corectă informare a opiniei publice cu privire la legalitatea măsurilor dispuse în cauză.

 

Cazul angajatului care nu a făcut cum a zis șefu`

Scandalul a izbucnit în anul 2017, atunci când directorul executiv al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DGEP) Argeș a dispus majorarea salariilor personalului direcţiei la nivelul celor din Consiliul Judeţean, instituţie căreia i se subordona. Pentru că i-a subminat autoritatea, între Dan Manu,fostul președinte al CJ Argeș, și Viorel Badea s-a iscat un conflict. Șeful de la Evidența Populației a tras ponoasele, fiind suspendat pe motiv disciplinar, iar în cele din urmă destituit, în aprilie 2018. Lui Badea i s-au imputat „manifestări care aduc atingere prestigiului autorității sau instituției publice în care își desfășoară activitatea”, „refuzul de a îndeplini atribuțiile de serviciu” sau „încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilități, conflicte de interese și interdicții stabilite prin lege pentru funcționarii publici”. Conflictul s-a mutat în instanțe. Reamintim că în octombrie 2018, judecătorii au dispus suspendarea hotărârii CJ Argeș de destituire și l-a repus în drepturi pe Badea până la soluționarea definitivă a cauzei. Săptămâna trecută, Viorel Badea a câștigat definitiv procesul. S-a constatat că sesizarea Consiliului Județean nu a fost deloc motivată...

Argumentele instanței

Dosarul s-a judecat, în primă fază, la Tribunalul Sibiu, iar recursul la Curtea de Apel Alba Iulia. În cele ce urmează, vă prezentăm o parte dintre argumentele judecătorilor Tribunalului Sibiu, prin care se arată nevinovăția directorului executiv de la DGEP Argeș:

- „În consecință, cum de fapt întregul conflict dintre reclamant și reprezentanții legali ai CJ Argeș a fost generat de refuzul președintelui CJ de a fi de acord cu majorarea salariilor și pentru funcționarii publici din instituțiile subordonate CJ și cum, în final, acest refuz s-a dovedit a fi abuziv și nelegal, instanța constată că modul în care reclamantul a interpretat dispozițiile legale a fost corect și că întregul șir de sesizări formulate împotriva sa nu era justificat”.

- „Faptul că reclamantul a refuzat să ia măsura sugerată prin recomandarea din raportul de audit de „revenire la documentele administrative de modificare a drepturilor salariale ale personalului emise la 31.01.2017” nu înseamnă că acesta ar fi săvârșit vreo abatere disciplinară, cu atâta mai mult cu cât avea dreptul legal de a emite decizii pentru stabilirea drepturilor salariale ale funcționarilor din subordine”.

- „Actele administrative din data de 31.01.2017 de stabilire a drepturilor salariale pentru personalul D.G.E.P. Argeș, au fost emise în vederea punerii în aplicare a Deciziei Curții Constituționale a României nr. 794/2016, decizie care a fost pusă în aplicare la nivelul C.J. Argeș pentru aparatul de specialitate, la data de 26.01.2018 în aceleași condiții de fapt și de drept și de către pârâtul Președintele C.J. Argeș”.

- „Instanța reține de asemenea că pârâta Comisia de disciplină nu a întocmit un raport propriu zis în baza cercetării administrative efectuate din care să reiasă abaterile efectiv săvârșite cu vinovăție și o individualizare a acestora, ci a preluat aproape în integralitate, constatările menționate în rapoartele întocmite de celelalte organe care au exercitat controale privind activitatea D.G.E.P. Argeș, ori în aceste rapoarte sunt prezentate doar deficiențele constatate, fără a se arăta motivele pentru care se consider că doar reclamantul ar fi vinovat de existența acestor deficiențe și nu funcționarii care aveau efectiv atribuții în domeniile în care au fost constatate deficiențe, de exemplu cei din domeniul financiar-contabil care au aplicat viza de control financiar preventiv, sau cei din domeniul resurselor umane. În consecință, față de cele arătate mai sus, instanța constată că și din punct de vedere formal se impune anularea Hotărârii CJ. Argeș nr. 112/12.04.2018 (prin care s-a dispus destituirea reclamantului din funcția deținută n. red.) precum și a Hotărârii CJ Arges nr. 111/12.04.2018”.

- „Cu privire la solicitarea reclamantului de a fi obligat pârâtul  Consiliul Județean Argeș să afișeze pe site-ul acestuia, în continuarea hotărârilor prin care a fost sancționat, hotărârea judecătorească pronunțată în prezenta cauză, pentru o corectă informare a opiniei publice cu privire la legalitatea măsurilor dispuse împotriva sa precum și a preîntâmpinării în viitor a transmiterii de informații necorespunzătoare adevărului, instanța o va admite așa cum a fost formulată tocmai pentru o corectă informare a opiniei publice și pentru a se repara și prin acest mod atingerea adusă reputației reclamantului”, se arată în hotărârea Tribunalului Sibiu, conform portalului rolii.ro.

Obligați la plata de daune morale și de cheltuieli de judecată

În urma deciziei rămasă definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia, lui Viorel Badea i s-a anulat hotărârea prin care a fost destituit din funcție, iar CJ Argeș va trebui să-l despăgubească cu salariul indexat, majorat şi recalculat precum şi cu alte drepturi de care ar fi beneficiat în funcţia de conducere, pentru perioada în care a fost suspendat. Acesta va primi și daune morale, în valoare totală de 10.000 de lei, de la Dan Manu, fostul președinte al CJ Argeș, Ionel Voica – secretarul județului și CJ Argeș. Aceștia vor plăti și 10.459 lei cheltuieli de judecată.

„Obligă pârâţii, în solidar, la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de despăgubiri - daune morale. Obliga pârâtul Consiliul Judeţean Argeş la publicarea hotărârii judecătoreşti pe site-ul acestuia, în imediata continuare a actelor administrative sancţionatorii şi menţinerea acesteia pe toată durata afişări H.CJ. Argeş nr. 111 şi H.CJ. Argeş nr. 112 din 12.04.2018. (...) Obliga pârâţii Consiliul Judeţean Argeş, Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, MANU Dan-Constantin, Secretarul judeţului Argeş, Voica Ionel la plata catre reclamant a sumei de 10459 lei cheltuieli de judecată, respectiv 8000 lei Consiliul Judeţean Argeş și câte 1229 lei ceilalti 2 pârâți...”, se arată în hotărârea Tribunalului Sibiu, rămasă definitivă ca urmare a deciziei Curții de Apel Alba Iulia.

De asemenea, pe parcursul procesului, Viorel Badea, directorul executiv de la DGEP Argeș, a mai primit de la CJ Argeș  în jur de 60.000 de lei, drepturile salariale pentru perioada în care a fost suspendat din funcție.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea