Raportul primarului Piteștiului, Cristian Gentea, la un an de mandat: „Exact ca un gospodar în propria casă, am făcut curățenie înainte de a remobila”

S-a împlinit un an de când Cristian Gentea a fost ales primar al municipiului Pitești. Cu această ocazie, edilul și-a prezentat raportul de activitate.

Evenimentul s-a desfășurat, pe 25 noiembrie, în sala Filarmonicii Pitești, unde au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai mediului de afaceri, dar și alți primari din județ. „În fiecare zi în care am pășit în primărie, am găsit o problemă sau o nevoie nouă, am învățat treptat că există soluții de fiecare dată, dar rezolvarea are un preț scump – termene lungi, timp prețios, pe care nu-l avem, pentru că noi ne dorim totul acum, pe loc – în administrație nu se poate, nu există acum, pe loc, întotdeauna. Tu ce ai face, dacă ai fi primar? A fost întrebarea pe care mi-am pus-o în anii în care am fost consilier local. De unde începi? În 19 noiembrie 2020, am găsit răspunsul: din primărie, dar și din stradă, dintre oameni, angajați sau cetățeni.”, a precizat Cristian Gentea.

În continuare, vă redăm o parte din raportul prezentat de primarul Piteștiului:

„Modernizare și reabilitare străzi, din bugetul local, în valoare de 11.004.609,76 lei: dintre care lucrări finalizate (Bd. I.C. Brătianu, str. Maior Șonțu între strada Maternității și Târgu din Vale, str. Dumitru Brătianu) și în curs de execuție (str N. Brânzeu, Amurgului, Ion Angelescu). Reparații curente (frezare, plombare, asfaltare) – 38 de străzi în suprafață totală de 17.850 mp: Tudor Vladimirescu, Pasaj Victoriei, Bd. Libertății, str. Prof. N. Bănescu, Pasaj Maria Teiuleanu etc. Balastare 30 de străzi.

În derulare - proiectare și execuție lucrări:

- modernizarea altor străzi de pământ: Str. Marta Rădulescu, Sergent Constantin Comănescu și drumul de legătură dintre str. Grigorești și str. Balotești;

- După 11 ani de promisiuni, realizare drum de acces către terenul atribuit, din 2010, spre folosință Bisericilor Evanghelice - lungime de 600 de metri liniari, lucrare în valoare de 107.496,13 lei;

- reabilitare Calea Craiovei, amenajare sens giratoriu - zona Târg Săptămânal.

Trotuare și alei reparate - 8.950 mp, în zonele: Frații Golești, Tudor Vladimirescu, Trivale, N. Bălcescu, Tineretului și zona centrale”, se arată în raportul primarului, la un an de mandat.

Piteștiul este pe locul 4 ca număr de locuri de parcare publice

Conform Vegacomp Consulting, o radiografie a parcărilor publice din România arată ca Piteștiul este pe locul 4, după București, Brașov și Iași, ca număr de locuri de parcare publice, înaintea marilor municipii Cluj Napoca, Oradea, Constanța, în anul 2021. Comparativ cu 2020, când Piteștiul era pe locul 7, nr de locuri a crescut.

„Au fost create 166 noi locuri de parcare (și prin demolarea garajelor ilegale): str. Prof. N. Bănescu; str. Traian, Aleea Poieniței, zonele Trivale, Prundu, Găvana. Reparații  la 27 parcări de reședință – peste 600 de locuri de parcare, în suprafață totală de 9.500 mp: bloc B32, cartier Prundu; bloc T1, strada C-tin Noica; bloc D14, Bd. Libertății ; bloc 13-14, strada Florilor ; bloc C1, str. Independenței; bloc A1, str. Cuza Vodă etc. Parcări publice cu plată pentru auto cu masa mai mare de 3,5 t - 77 locuri în total - 40 de abonamente pentru auto cu masa mai mare de 3,5 t - Parcare Stadion. Locuri de parcare reședință: 45 de blocuri nou atribuite - aprox. 1473 locuri de parcare nou închiriate; locuri de parcare nou atribuite la blocurile cu atribuire existentă - aprox. 1756 locuri nou închiriate la parcări existente de reședință”, se mai arată în raport.

Gentea: „Prioritățile mele în primul an de mandat au fost curățenia în oraș, ordinea și siguranța cetățeanului”

Printre lucrările demarate în primul său an de mandat amintim și extinderea rețelei de gaze pe strada Nicolae Iorga, tronson II - conductă în lungime de 146 m; Aleea Stadionului – lungime de 802 m; Strada Narciselor - tronson I+II – lungime totală de 227 m. De asemenea, a fost introdusă colonia ACH, de pe strada Depozitelor, pe harta cartierelor din municipiul Pitești, prin inițierea demersurilor în vederea realizării, în zonă, a rețelelor de utilități: Extindere rețea apă și canalizare menajeră str. Depozitelor - Colonie ACH (proiectare); Conectarea la rețeaua electrică.

”Prioritățile mele în primul an de mandat au fost curățenia în oraș, ordinea și siguranța cetățeanului, am reabilitat zeci de km de străzi, am înființat locuri de parcare, am fluidizat circulația într-un oraș cu o configurație dificilă pentru transport, am eliminat focare de gunoaie, am plantat arbori, am îmbunătățit mobilierul urban. Exact ca un gospodar în propria casă, am făcut curățenie înainte de a remobila și a așeza un tablou pe pereți”, a declarat Cristian Gentea, în cadrul întâlnirii de la Filarmonica Pitești.

Pistele pentru bicicliști, în atenția municipalității

Din bugetul local va fi realizată o pistă de biciclete pe Bd. Frații Golești, care va face legătura între cea de pe Calea Craiovei și cea de pe str. Basarabiei (2 km).

Pe fonduri nerambursabile, 6 km de piste de biciclete (Strada Basarabia, Bd. Petrochimiștilor, Strada Lînăriei, Strada Târgul din Vale, Promenada Râului Argeș – Dig până la Parc Lunca Argeșului) sunt propuse a fi realizate în cadrul proiectului ,,Modernizarea infrastructurii serviciului de transport public local de călători și creșterea atractivității transportului nemotorizat”; 1,707 km piste de biciclete propuse a fi realizate în cadrul proiectului „Realizare Parc Lunca Argeșului 3”.

Mai puțină poluare, mai mult verde!

În ceea ce privește protecția mediului, la Pitești s-au executat și finalizat lucrări de regularizare pâraie, canale de scurgere în valoare de 3.079.154,58 lei inclusiv TVA: regularizare Pârâu Velișoara Grigorești; combatere eroziune canal de scurgere Pârâu Turcești - strada Dimitrie Butculescu; reabilitare canal deschis situat în dreptul străzilor Dimitrie Boteanu și Bucovina (etapa a-III-a).

De asemenea, zece zone verzi au fost reabilitate:

- Reamenajare sens giratoriu Bd. I.C. Brătianu (zona Spital „N. Bălcescu”);

- Refacere sens giratoriu cartier Prundu (Depou);

- Refacere sens giratoriu str. N. Bălcescu intersecție cu str. Gârlei;

- Reamenajare spațiu verde dintre benzile de circulație situate pe podul de pe râul Argeș;

- Reamenajare spațiu verde Bd. I.C. Brătianu (zona Policlinică);

- Refacere spațiu verde str. Calea Griviței;

- Reabilitare spațiu verde str. Republicii, intersecție Take Ionescu (zona Statuia Țăranului Român);

- Refacere spațiu verde Parc Casa Căsătoriilor;

- Sistem modern de irigații pentru Parcul Central (Fortuna) pe o suprafață de aproximativ 4000 mp;

- Realizare studiu de fezabilitate și proiect tehnic pentru proiectul de reamenajare spațiu verde bd. Exercițiu prin montarea unui sistem de irigat automatizat.

S-au plantat: 350 conifere, 220 arbori, 2.000 arbuști, 24.100 de fire de gard viu, 272.000 răsaduri flori. A fost gazonată o suprafață de 9.163 mp.

Lucrări de investiții și reparații curente la un număr de 29 unități de învățământ

Din bugetul local al municipiului s-au realizat lucrări de investiții și reparații curente la un număr de 29 unități de învățământ (10 colegii și licee, 11 școli gimnaziale și 8 grădinițe) în valoare totală de 7.455.394,78 lei cu TVA inclus. De asemenea, au fost executate reparații terenuri  sport,  curți școli și licee în suprafață totală de 4.725 mp. S-au alocat fonduri și avem contractele în derulare pentru întocmirea documentației în vederea autorizării de securitate la incendiu pentru un număr de 5 instituții de învățământ: Colegiul Național „Alexandru Odobescu” – 1 corp de clădire; Colegiul Național „I.C. Brătianu” -3 corpuri de clădire; Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” – 1 corp clădire; Grădinița cu Program Prelungit „Castelul Magic” – 1 corp clădire; Grădinița cu Program Prelungit „Floare de Colț” – 1 corp clădire. Totodată, se pregătesc documentațiile de avizare pentru lucrări de intervenții, având deja contractele de proiectare în derulare, pentru ca în anul următor să se contracteze lucrările pentru alte 3 unități de învățământ: reparații capitale și amenajare spații GPP „Dumbrava Minunată” în vederea transformării în săli de clasă; reabilitare imobil cantină în vederea transformării în săli de clasă pentru Liceul de Arte „Dinu Lipatti”; reparații capitale interioare GPP „Primii Pași”.

Urbanismul - prioritate zero

Disciplina în construcții devine literă de lege în Pitești! În primul său an de mandat, primarul Cristian Gentea a înființat Compartimentul Evidența și urmărirea respectării disciplinei în construcții, în cadrul departamentului de urbanism.

- „primul mare constructor de ansamblu rezidențial a fost somat să-și retragă gardul construit ilegal pe domeniul public!  Extinderea a fost de 3 m peste limita proprietății! În urma controlului, investitorul a demolat gardul, a reintrat în legalitate  și a adus  terenul la starea inițială!

- demolarea construcțiilor ilegale - strada Nicolae Iorga, zona Tancodrom, primul investitor este obligat, în ultimii 30 de ani, să-și dărâme etajele blocului ce trebuia să fie casă!

- după 30 de ani, proprietarii a 76 de clădiri și a 200 de terenuri neîngrijite din intravilanul municipiului sunt obligați legal să le reabiliteze fațadele – în caz contrar, anul viitor vor plăti impozit mai mare cu 500%!

- am eficientizat activitatea angajaților prin management al timpului și sarcinilor, astfel că am redus termenele de eliberare a documentelor de urbanism – certificate și autorizații, de la mai multe luni la 30 de zile;

- am repus în dezbatere Planul Urbanistic General al municipiului, am considerat important să-i ascultăm pe piteșteni – au fost reevaluate noile solicitări primite din partea cetățenilor municipiului Pitești (120 de observații și recomandări înregistrate, pe lângă cele transmise în cadrul dezbaterilor publice organizate)”, se mai arată în raportul prezentat de primar.

„Urbanismul este prioritate zero din acest an, Piteștiul se va dezvolta după un Plan Urbanistic General articulat, dezvoltatorii imobiliari nedisciplinați se vor întoarce în legalitate, avem un regulament de publicitate stradală, avem un concept unitar de signalectică și arhitectură urbană. Treptat vom schimba atitudini și comportamente sociale care nu ne fac cinste, prin campanii publice și coerciție pentru cei neprietenoși cu bunurile publice... Un oraș este asemenea oamenilor care-l locuiesc, dacă nu ne place cum arată, trebuie să ne schimbăm. Noi. Și se va schimba și orașul”, a mia precizat Cristian Gentea.

A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea