Pictorul Tiberiu Iakab, vernisaj în holul Senatului României

Consiliul de Monitorizare a organizat, pentru prima dată, un eveniment dedicat descoperirii talentului persoanelor cu dizabilități instituționalizate. Este vorba despre expoziția de picturi de la Parlamentul României, din foaierul sălii Senatului, cu tema "Ieșirea din labirint", al cărei vernisaj a avut loc de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Zecile de lucrări sunt făcute de beneficiari care au arătat că pentru ei dizabilitatea este doar un status medical dincolo de care creativitatea nu cunoaște limite și nici stereotipuri. Printre cei care au expus lucrări la Senatul României s-a aflat și Tiberiu Iakab, pictorul de la CITO Tigveni, din județul Argeș. Datorită talentului său, povestea lui Tibi a devenit cunoscută la nivel național. Oameni care au crezut și cred în el s-au implicat în prezentarea operelor sale impresionante și, după două expoziții organizate în acest an, la Pitești, pentru Tibi a urmat o noua etapă.

„De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, la invitația Consiliului de Monitorizare, lucrările lui Tibi au ajuns să fie admirate în cadrul unui vernisaj, în holul Senatului României. Felicitări, Tibi! Ne bucurăm enorm că suntem parte a împlinirii destinului tău de artist”, au precizat reprezentanții DGASPC Argeș.

Fără să fi făcut vreodată vreun curs, Tiberiu Iakab pictează ca un absolvent de Arte. Tânărul a fost abandonat la naștere și toată viața a trăit în centre. Desenul a fost modul lui de a comunica. Întâi „mâzgălea” caietele de școală, apoi a început să picteze orice bucată de placaj prindea în mână. Astăzi reproduce opere celebre, dar realizează și compoziții proprii.

"De la şase ani pictez. Iar cei care m-au ajutat au fost de pe la casele de copii, căci pe acolo am crescut... Pot spune că dumnealor m-au descoperit. Îmi place să reproduc picturile lui Grigorescu, dar am şi lucrările mele. Mă inspiră natura. Când fac o plimbare, pur şi simplu mă documentez. Prind nuanţele, culorile, apoi le reproduc", mărturisea Tiberiu Iakab despre cum și-a descoperit marea sa pasiune.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea