Director școlar din Argeș: „În mediul rural, testarea elevilor se va face acasă, de către părinți”

Unul dintre subiectele de mare interes în școli este testarea elevilor cu teste de salivă non-invazive, potrivit unui protocol stabilit de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Oficialii au anunțat că școlile vor decide unde anume se va realiza testarea, la școală sau acasă, iar în multe unități de învățământ s-a decis ca părinții să se ocupe, la domiciliu, de testarea propriilor copii. Motivele pentru care testarea nu se va realiza în școli (cu excepțiile de rigoare, pentru că există și școli care nu au agreeat ideea testării la domiciliu) sunt multiple.

Despre asta am vorbit cu directorul unei școli dintr-o comună argeșeană, care ne-a vorbit despre rațiunile care au stat la baza deciziei de a plasa testarea elevilor la domiciliu și de a responsabiliza părinții, pentru a îndeplini aceste sarcini.

 

„Vreau să spun, de la început, că testarea elevilor cu testele de salivă reprezintă încă un pas important pentru siguranța în școli, în contextul pandemic în care ne aflăm. Dar, ca orice lucru bun, avem și limite. Sunt director la o școală din mediul rural, unde nu avem cabinet medical și nu suntem singura școală din județ care se confruntă cu lipsa unui asistent medical, ca să nu vorbesc de medic. Deci testarea ar fi trecut în grija profesorilor, ceea ce ar fi împiedicat desfășurarea actului educațional. Practic, acel profesor nu mai putea desfășura prima oră de curs, pentru că era ocupat cu testarea.
În aceste condiții, am decis, împreună cu consiliul profesoral, ca elevii să fie testați acasă de către părinți. S-au organizat ședințe pe platformele pe care le avem la dipoziție și părinții au fost informați despre ceea ce au de făcut. Săptămâna trecută au primit și un material video despre cum se realizează testarea, unde ministrul Sănătății explica ce pași trebuie urmați. Deci putem spune că părinții au toate informațiile necesare pentru a-și testa copiii, în cele mai bune condiții, chiar mai bune decât la școală, pentru că trebuie să spunem că elevii nu trebuie să mănânce cu o oră înainte de efectuarea testului, pentru a nu altera rezultatul. Ori știm și noi că unii copii mănâncă dimineața, deci ajung la școală după ce au mâncat sau după ce au băut apă și nu putem avea siguranța cine a mâncat, cine nu. Alt aspect este ce facem cu copilul depistat pozitiv? Dacă testele se realizează la domiciliu, copilul nu mai vine la școală, deci nu mai intră în contact cu colegii și profesorii, acesta fiind un alt motiv pentru care preferăm testarea la domiciliu.”, a declarat un director al unei școli dintr-o comună din Argeș.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea