108 ani de la aprinderea iluminatului public în Pitești

# Uzina Electrică a fost ridicată sub conducerea inginerului Dimitrie Dima

Preocupările pentru iluminatul public, aici, sunt mai vechi. În cadrul procesului de modernizare a oraşului, Primăria Piteşti încheie, în 4 noiembrie 1901 un contract cu firma “Vilhelm Pittner” din Viena pentru dotarea cu felinare pentru iluminat. Potrivit documentului, Primăria Piteşti solicita câte 33 de felinare pătrate şi 33 de lămpi de tip “Pittner”.

Din punctul de vedere al iluminatului public, oraşul era mult rămas în urmă faţă de alte localităţi urbane. Ca urmare a insistenţei multor orăşeni, a ofertelor unor firme şi a exemplului altor oraşe, consiliul comunal, în şedinţa sa extraordinară din 28 aprilie 1911, a hotărât, în principiu, introducerea iluminatului cu electricitate.

 

Primarul, Ion Marinescu, recunoştea, la 16 iunie 1911, că “modul de iluminat al oraşului nostru este foarte defectuos, ca să nu zic cu desăvârşire primitiv, faţă de multe oraşe cu venituri inferioare nouă şi chiar mai mici ca populaţiune”. La 25 mai 1912 (primar Gh. M. Stănescu), s.a constituit Societatea Anonimă de Electricitate din Piteşti (S.A.E.P.), cu un capital subscris de 600.000 lei, înfiinţându-se prima întreprindere economică din oraş pentru producerea şi distribuirea curentului electric. După alegerea terenului, ridicarea construcţiei uzinei electrice, sub conducerea inginerului piteştean Dimitrie Dima, montarea instalaţiilor mecanice (2 motoare “Diesel” a câte 200 C. P. fiecare) şi a celor electrice, la 15 decembrie 1913 (primar fiind Alexandru Dumitrescu), a început furnizarea curentului electric pentru iluminatul oraşului.

(Petre Popa, Paul Dicu, Silvestru Voinescu, Istoria municipiului Pitești, Ed. Academiei, 1988)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea