Piteștiul - singurul municipiu din România care nu are centru de permanență

Săptămâna trecută, Primăria Pitești a organizat, cu sala aproape goală, dezbaterea publică pe tema oportunității construirii unui spital municipal. Piteștenii nu s-au înghesuit să participe la dezbatere, deși au fost invitați.

Luptele grele s-au dat pe Facebook, unde oamenii au strigat că vor spital. Păcat că n-au ascultat și opiniile specialiștilor...

Dintre oficiali, au participat: Liderul CJ, Ion Mînzînă, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, viceprimarii Gelu Tofan și Mihai Mihăilescu, primarul Ion Georgescu de la Mioveni, medicul Remus Mihalcea-deputat PSD, medicul Cristina Stocheci-senator PSD, rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan, consilieri locali, directorul DSP Argeș, președintele Colegiului Medicilor, liderul de sindicat SANITAS, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Argeș și alți reprezentanți din domeniul Sănătății. Tema dezbaterii s-a tranșat în funcție de culoarea politică a celor care au luat cuvântul, iar argumentele specialiștilor au condus la o concluzie izbitoare pentru liberali.

Pentru că a fost principalul lor subiect din campania electorală de la locale de anul trecut, liberalii au susținut sus și tare că Piteștiul are nevoie de un nou spital modern, și că la acest moment cel mai bun spital e autostrada București-Pitești, că Spitalul Județean de Urgență Argeș este depășit, că mulți medici refuză să vină să lucreze la Pitești, deoarece nu le place spitalul care e vechi de 50 de ani. Și că dacă la Mioveni s-a putut construi un spital, la Pitești de ce nu se poate?

OMS vrea reducerea numărului de paturi de spital și chiar a numărului de spitale

Primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a explicat că strategia pe termen lung a Organizației Mondiale a Sănătății prevede reducerea numărului de paturi de spital și chiar a numărului de spitale. La nivel european, se dorește crearea centrelor de permanență, pentru a degreva spitalele de urgență de cazurile medicale care reprezintă urgențe minore. Piteștiul este singurul municipiu din România care nu are un astfel de centru de permanență. Asta în timp ce liberalii visează cu ochii deschiși la un spital ca cel de la Mioveni.

O problemă spinoasă ridicată de specialiștii în domeniul Sănătății care au fost prezenți la dezbatere a fost:  de unde luăm resursa umană pentru un nou spital? De unde medici? Iar cu această chestiune s-a confruntat și primarul Ion Georgescu, de la Mioveni. Și de unde bani pentru funcționarea unui nou spital? CAS-ul finanțează numărul de paturi potrivit numărului de locuitori dintr-un județ, iar Spitalul Județean de Urgență Pitești are deja 900 de paturi. Cine mai plătește pentru paturile care ar fi alocate în noul spital municipal pe care-l vor liberalii?

Păi ne explicase viceprimarul PNL, Gelu Tofan, acum câteva luni, că se pot majora taxele și impozitele la Pitești și se poate vinde fierul vechi de la CET...


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea