Tiberiu Irimia, fost manager al Spitalului Județean Argeș: „Acest spital este complet demodat”

Săptămâna trecută a avut loc o primă dezbatere publică privind oportunitatea construirii unui nou spital la Pitești. Liberalii vor spital municipal în Pitești, pesediștii vor centre de permanență, iar specialiștii tind tot spre ele.

Tiberiu Irimia: „Aproape nimeni din sala aceasta când are o problemă complicată de sănătate nu se adresează spitalelor din județ”

Tiberiu Irimia, consilier local PNL la Pitești și fost manager al Spitalului Județean Argeș: „Din punctul meu de vedere și al colegilor PNL din Consiliul Local, sunt absolut convins că un spital municipal de urgență în Pitești ar fi de mare interes pentru locuitorii orașului. Am trecut prin pandemia asta. Față de resursele pe care le are orașul și județul, cred că ne-am descurcat prea bine cu pandemia și Doamne ferește de valul cinci. În același timp avem o mare problemă cu infrastructura generală pe care trebuie să o primească un pacient. Practic, dorința noastră este de a poziționa pacientul în centrul sistemului de sănătate. (…) Tot județul se bazează în aceste momente și nu doar acum, cred că din 1970 aproape, când s-a făcut Spitalul Județean, pe acest spital. S-a tras pe el mai mult decât se putea trage. Din punctul meu de vedere acum acest spital este complet demodat și nu cred că într-o perioadă de timp următoare va putea fi modificat ca să arate ca un spital european în care să putem avea încredere ca pacienți. Cei mai mulți din sală nu știu dacă, în afara urgențelor de maximă importanță, nu alegem drumul Bucureștiului! (…) Piteștiul este un oraș mare, suntem aproape 170.000 de locuitori. Cred că ne permitem la nivelul primăriei să avem un spital de urgență, perfect dotat, modern, în care pacientul să poată fi tratat perfect. Spitalul Județean are toate circuitele făcute pe sistemul vechi. Nu se va putea renova în scurt timp pentru că va fi greu să muți și pacienții. (…) Dacă vrem să fim cinstiți cu cetățenii cred că aproape nimeni din sala aceasta când are o problemă mai complicată de sănătate nu se adresează spitalelor din Pitești și din județ. Cu părere de rău trebuie să spun acest lucru. Spitalul Județean este o structură veche de nouă sau zece etaje. Sunt convins că am avut mare noroc că nu s-a întâmplat vreun incendiu sau o altă problemă. Spitalele de această înălțime nu se mai folosesc în Europa de foarte mult timp pentru că sunt aproape sigur că nu va putea să treacă un aviz ISU real luat…”.

Gabriel Eana, prim-vicepreședinte al Sindicatului Sanitas Argeș: „O analiză SWOT a acestui proiect cred că ar arăta din start trei puncte vulnerabile, extrem de importante, dacă nu insurmontabile. În primul rând m-aș referi la problema paturilor… Este foarte greu să muți un pat de la un ordonator principal de credite la celălalt. În situația în care se va dori și se va putea finaliza construcția unui nou spital municipal în Pitești vor apărea mari probleme între Consiliul Județean și municipalitate cu privire la transferul acestor paturi. O altă problemă ar fi forța de muncă, care este deficitară din punct de vedere al personalului medico-sanitar în toate spitalele din județul Argeș și nu cred că avem o forță de muncă de rezervă care să umple activitatea într-un nou spital. (…) În final, s-ar putea pune problema chiar adresabilității”.

Dr. Remus Mihalcea, deputat PSD Argeș: „La nivel de județ stăm foarte bine din punct de vedere al numărului de spitale, stăm foarte prost ca infrastructura spitalelor în sine și capacitatea de cazare. Ar trebui să eficientizăm ce avem. Din punctul meu de vedere nu are rost un al doilea spital în acest oraș. Ar trebui să facem, dacă facem, un singur spital și acela să fie de urgențe, dimensionat pe o capacitate reală de nevoi, nu ce avem în momentul de față care este clar o supradimensionare. Ar trebui să ne folosim de spitalele din teritoriu. Avem un spital nou la Mioveni, care din păcate nu îl utilizăm sau nu ne ajutăm de el foarte mult. Avem spital la Curtea de Argeș, la Câmpulung, la Costești. Ar trebui să ne folosim la toată această infrastructură, mă refer la spitalele care au camere de primiri urgențe. Spitalele acestea ar trebui să fie puse într-un sistem în așa fel încât să degrevăm Spitalul de Urgență. (…) Haideți să fim realiști, resursa umană este cea mai mare problemă în ziua de astăzi. Știm cu toții că sunt câteva specialități deficitare la nivel național, nu mai vorbesc la nivel județean. (…) Părerea mea este să ne focusăm pe ce avem. Avem nevoie de acest spital nou, dar nu două, ci nu două entități separate, unul municipal și unul județean. Trebuie făcut unul nou și discutat ulterior cine îl preia, municipiul sau județul. Din punctul meu de vedere nu este fezabil, la numărul de locuitori ai județului și la infrastructura pe care o avem în teritoriu”.

Sorina Honțaru, director DSP Argeș: „Trebuie să stăm la o masă să discutăm ce specialități avem deficitare, în ce specialități nu se îndeplinesc indicatorii, câte paturi putem să luăm dintr-o parte, unde le putem duce, ce putem face. Dacă facem un spital municipal, împărțim niște secții. Ce facem? Luăm medici de la Spitalul Județean și îi ducem în partea cealaltă. Nu putem asigura linie de gardă nici într-o parte, nici în alta. Calitatea serviciilor medicale nu crește, scade. Întâi trebuie să vedem ce specialități ar trebui să aibă unitatea sanitară care se construiește”.

Mihai Coteț, consilier local PNL la Pitești: „Fiecare dintre dumneavoastră ați început prin a ne spune că nu este necesar un spital nou în Pitești, iar la final fiecare dintre dvs ne spuneți că avem o problemă totuși, ba că ne trebuie o secție de infecțioase, ba că ne trebuie niște laboratoare…, ba că nu avem paturi, ba că ne trebuie paturi. Concluzia celui care este în afara sistemului e foarte simplă: avem nevoie de un spital municipal în Pitești. Cum? În ce formă? Urmează să discutăm ulterior, cu toții, cum vom face, să găsim soluții pentru oameni.

Ion Mînzînă: „Vă pot pune la dispoziție unul dintre cele nouă spitale pe care Consiliul Județean le are în administrare”

Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș și președinte PSD Argeș: „Nu avem nevoie de spital municipal. Dacă vreți totuși vă pot pune la dispoziție unul dintre cele nouă spitale pe care Consiliul Județean le are în administrare. (…) Dumneavoastră aveți o problemă că nu aveți niciun spital la ora aceasta. Neavând, putem discuta, putem merge la Guvern, analiza orice situație și prelua unul dintre spitale”.

A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea