Retrospectiva anului 2021! Cele mai importante subiecte apărute în „Atitudine în Argeș”

Săptămânalul „Atitudine în Argeș” a realizat, în exclusivitate, numeroase subiecte de impact pentru spațiul public argeșean. Vă prezentăm în cele ce urmează o retrospectivă a celor mai importante articole, reportaje și anchete realizate de echipa „Atitudine în Argeș” în anul 2021.

Nr. 650 – „Patronul Hotelului Muntenia, suspect într-un dosar de evaziune fiscală și spălarea banilor”

Omul de afaceri Dragoș Diaconescu, patronul Atu Casino și al Hotelului Muntenia, a fost vizat, în 2021, într-un dosar penal în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală și spălarea banilor.  În cauză, pe 10 februarie 2021, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au efectuat 12 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Argeş, Constanţa şi Iaşi.

Acesta ar fi fost suspectat că ar fi scos sume de bani din societăţile sale de jocuri de noroc pe care le-ar fi transferat la o altă societate sub formă de împrumut. Anchetatorii susţin că tranzacţiile nu erau altceva decât o modalitate de spălare de bani. În dosar, mai sunt vizate și alte persoane. Au trecut deja 11 luni de la perchezițiile desfășurate în acest caz, însă dosarul este în continuare la Parchet.

 

Nr. 651 – „Doctorița Natașa Nenițoiu a fost trimisă în judecată pentru tâlhărie și lipsire de libertate”

Doctorița Natașa Dorina Nenițoiu, din Piteşti, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal și de lovire sau alte violențe. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Pitești pe 1 februarie 2021. Doctorița este acuzată că pe parcursul lunii iulie 2020 ar fi bătut şi sechestrat o pacientă, apoi i-ar fi luat acesteia rucsacul, în care avea mai multe obiecte. Incidentul s-ar fi petrecut în clinica privată a inculpatei, după ce pacienta şi medicul nu s-au înţeles asupra sumei de plată pentru o întrerupere de sarcină. Dosarul se află, în prezent,  pe rolul Judecătoriei Pitești, următorul termen al procesului urmând să aibă loc pe 26 ianuarie.

Nr. 652 -  „Ion Mînzînă: „Voi propune ca salarizarea membrilor ATOP să reprezinte 0,01% din salariul președintelui”

Președintele CJ Argeș anunța, la sfârșitul lunii februarie 2021, o măsură drastică în privința modului în care erau plătiți membri Autorității Teritoriale de Ordine Publică. Ion Mînzînă susținea că indemnizația membrilor în ATOP va scădea de la 10% din salariul președintelui CJ Argeș la doar… 0,01%. Doar că atunci când hotărârea trebuia să fie supusă votului consilierilor județeni, Ion Mînzînă s-a răzgândit. Deși USR PLUS, PNL și PRO România au susținut chiar propunerea inițială a lui Mînzînă de 0,01%, tocmai președintele CJ Argeș și consilierii județeni PSD nu au mai fost de acord cu aceasta. Aceștia au propus ca indemnizația să se reducă totuși, de la 10% la 1%. Având majoritate, în cele din urmă a ieșit ca ei.

Nr. 653 – „Omul de afaceri Nicolae Ivănescu - condamnat pentru ucidere din culpă”

Pe 18 februarie 2021, Nicolae Ivănescu a fost condamnat, în primă instanță, la Judecătoria Pitești la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

„Nenea” a fost trimis în judecată, în iunie 2019, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru ucidere din culpă. Ivănescu a fost cercetat în urma unui accident rutier petrecut pe 14 aprilie 2015 în Pitești, pe Calea Bucureşti. Aflat în maşina personală, un SUV negru, acesta a lovit cu autoturismul un pieton, în zona Pieţei Ceair.La început a părut un accident uşor, pietonul refuzând transportul la spital pentru un control amănunţit. Însă, după câteva ore, situația victimei s-a agravat și a fost dus de urgență la spital. Bărbatul a murit la 10 zile de la producerea accidentului. Ivănescu a contestat decizia instanței, prin care a fost condamnat. Pe 12 ianuarie 2022 a fost stabilit, la Curtea de Apel Pitești, un nou termen de judecată în dosar.

Nr. 656: - „Isprăvile lui Poghirc! 100.000 de euro - suma pe care Teatrul ”Al. Davila” trebuie să o plătească angajaților concediați abuziv”

A devenit o obișnuință în instituțiile publice ca angajații care nu sunt pe placul șefilor să fie înlăturați. Nu mai puțin de patru persoane au fost reîncadrate în funcție, de instanță, după ce au fost concediate abuziv de fosta conducere a teatrului Alexandru Davila. Între 2018-2019, Nicolae Poghirc, fostul manager de la teatrul argeșean, a emis mai multe decizii de concediere. Aproape toate persoanele, care au contestat în instanță aceste măsuri, au fost repuse în drepturi, după ce au câștigat procesele cu instituția. Vorbim de Gabriela Stanciu (actriță), Andreea Dragnea (balerină), Dragoș Ionescu (balerin), George Diaconescu (șeful secției „Revistă”). Cei patru urmau să primească despăgubiri totale, de la Teatrul Davila, de peste 450.000 de lei, sumă la care se adăugau și cheltuieli de judecată. Mai precis, circa 100.000 de euro!

Nr. 657 – „Continuă procesul dintre Ministerul Culturii și foștii sau actualii proprietari ai Fermei Florica”

Ferma care a aparţinut familiei Brătienilor este, de câțiva ani, subiectul unui proces intentat de Ministerul Culturii, prin ministrul Bogdan Gheorghiu, împotriva firmei EGP International Investments SRL și a oamenilor de afaceri Cristian Prodănel și Vernel Crăciunescu. Procesul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș, pe 19 mai 2020, având ca obiect constatarea nulității unui act juridic. Mai exact, a fost contestat actul de vânzare prin care Vernel Crăciunescu și alte persoane și-au înstrăinat partea lor de proprietate (de 50% din clădire n. red.) firmei EGP, pe motiv că, fiind monument istoric, proprietarul trebuia să înștiințeze și Ministerul Culturii ca să poată să își exercite dreptul de preemțiune. Fapt care nu ar fi fost realizat în această situație. Următorul termen de judecată al procesului, intentat de Ministerul Culturii,  se va desfășura pe 9 martie.

Nr. 659 – „Fostul polițist Dan Săndulescu – trimis în judecată pentru evaziune fiscală”

Necazuri pentru omul de afaceri Dan Eugeniu Săndulescu.  Acesta a fost trimis în judecată, în februarie 2021, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Alături de fostul polițist Dan Săndulescu a fost trimisă în judecată și una dintre firmele pe care le controlează SC Izometal Compozit SRL. Parte civilă în dosar s-a constituit Ministerul Finanțelor Publice, prin AJFP Argeș. După doar șase termene de judecată, dosarul omului de afaceri Dan Eugeniu Săndulescu, fost polițist, este în pronunțare. Pe 11 februarie, Tribunalul Argeș ar putea să dea soluția în cauză.

Nr. 661 – „Drumul județean Bughea-Albeștii de Muscel rămâne… cu gropile și cu vorbele!”

După campania electorală din 2020 au rămas promisiunile: că va fi bine, că problemele se vor rezolva. La numai câteva luni, însă, discursul câștigătorilor s-a schimbat brusc. E criză, e pandemie, nu sunt bani… Dar tot am rămas cu ceva din campanie! Am rămas cu vorbele! Pentru fapte, mai avem de așteptat…

Este și cazul Drumului Județean 735 Câmpulung-Bughea-Albeștii de Muscel. Bugetul alocat investițiilor de către Consiliul Județean s-a dus către alte zone, spre sudul câștigător. Nu spune nimeni că sudul nu avea nevoie de investiții. Doar cei ce trec prin Bughea de Sus sau prin Albeștii de Muscel se jură că regiunea a fost complet uitată de administrația județeană.

Nr. 668 – „Adrian Miuțescu - de la 3.200 de lei pe lună în 2019 la 34.000 de lei pe lună în 2020”

Anul 2020 a fost un an fast din punct de vedere financiar pentru Adrian Miuțescu, președintele PNL Argeș. Revenirea la guvernare a Partidului Național Liberal și prietenia sa cu Ludovic Orban a făcut ca Miuțescu să-și mărească de 10 ori veniturile financiare pe lună, comparativ cu anul 2019. Conform declarației de avere, semnată pe 8 iunie 2021, reiese că pe parcursul anului 2020 Miuțescu a obținut venituri de peste 406.000 lei. Dacă împărțim veniturile totale la 12 luni, înseamnă că acesta a obținut aproape 34.000 de lei pe lună, venituri provenite exclusiv din diverse funcții la stat. În 2020, șeful PNL Argeș a prestat ca președinte la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), ca membru în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări și ca membru în Consiliul de Administrație de la Romaero. Când PNL-ul nu a fost la putere, și veniturile lui Adrian Miuțescu erau unele mai mici. În 2019, conform declarațiilor de avere, Miuțescu avea venituri totale de doar 39.000 de lei, adică aproximativ 3.200 de lei pe lună.  Între timp, Miuțescu s-a „lepădat” de PNL și a trecut în barca lui Orban, și el despărțit, pe perioadă nedeterminată, de liberali.

Nr. 672 – „Consilierii județeni încalcă legea! Șmecheria a atins cote maxime! De la volanul autoturismului – live la ședința CJ Argeș”

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, ședințele CJ Argeș se desfășoară prin mijloace electronice. Consilierii județeni  argeșeni votează on-line proiectele importante ale județului, fiecare cum poate. Fie de la birou, de la locul de muncă, din vacanță, din grădină sau din mașină. De când cu pandemia, implicarea consilierilor județeni față de proiectele pe care le votează a scăzut dramatic: unii fumează în timp ce stau live pe platformă cu colegii lor, alții sunt șoferi sau pasageri, după caz, în timpul ședințelor. Iar asta și din cauza președintelui CJ Argeș, Ion Mînzînă, care nu pune punctul pe „i”, ca să îi cheme fizic, pe toți, la ședințe, așa cum fac, de altfel, majoritatea consiliilor locale din județ. De vină e pandemia, ar spune aceștia, noi considerăm că e vorba de lene și bătaie de joc față de cetățeni, mai ales că aleșii locali primesc câte o indemnizație lunară pentru participarea la aceste ședințe. În plus, unii consilieri județeni încalcă flagrant Legea, atât live cât și în reluare. La aproape fiecare ședință de Consiliu Județean se găsește câte o persoană să intre on-line, pe video, în timp ce se află, în mers, la volanul autoturismului. Oare cum poți să fii atent la condus, dar și la proiectele pe care urmează să le votezi? O clipă de neatenție ar putea duce la o tragedie

Nr. 675 – „Firma familiei liberalului Alecsei – contracte pe bandă rulantă cu primăria (liberală) Moșoaia”

Aqua Termo Sanit, firma familiei liberalului Gheorghe Alecsei (fost preşedinte la Administraţia  Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale) s-a ocupat de școlile și grădinițele din Moșoaia. Timp de două luni firmei respective i s-au dat lucrări de circa 98.000 lei, fără TVA. De la liberali pentru liberali, se știe! Întrebată despre această situație, conducerea Primăriei Moșoaia nu vede nimic a fi în neregulă, nici măcar moral vorbind: „S-a luat de pe SEAP! Până la urmă care e problema?”, ne întreba viceprimarul Adrian Frîntură.

Nr. 677 – „Aeroclubul României a pierdut un nou teren în zona Tancodrom-Turcești”

Aeroclubul României, prin Aeroclubul Teritorial „Henri Coandă” Piteşti, pierde suprafețe de teren pe bandă rulantă, în instanțe, în dosarele de revendicări imobiliare. Totul a pornit din 1990, atunci când s-a realizat un contract de schimb de terenuri, de la Geamăna la Turcești, privind înființarea unui nou aeroport, urmând ca instituția să aibă 16 hectare la Geamăna și 114  ha la Turcești. Din păcate, contractul nu a fost dus la bun sfârșit, Aeroclubul continuând și în prezent să-și desfășoare activitatea doar la Geamăna. După revoluție, procesul de strămutare a fost blocat de faptul că au fost făcute tot mai multe retrocedări de terenuri în zona Turcești. Aeroclubul Teritorial „Henri Coandă” Piteşti a fost „bombardat” cu procese în instanțe ca să lase în deplină proprietate şi posesie mai multe terenuri, după ce comisia de fond funciar a făcut împroprietăriri în baza Legii 18/1991. Un ultim astfel de caz a avut loc la Tribunalul Argeș care a decis, în 2021, ca Aeroclubul României să lase, unei societăți, în posesie imobilul teren în suprafaţă de 12.500 mp, arabil, situat în intravilanul Municipiului Piteşti, punctul „Tancodrom”. Decizia instanței nu este una definitivă, ea fiind atacată cu apel.

Nr. 680 – „Retrocedare uriașă a Primăriei Bogați - anulată de instanță! Aproape 800 de hectare de păduri se întorc în patrimoniul statului român”

Proces cu miză uriașă încheiat în favoarea Direcției Silvice Argeș. Sute de hectare de pădure – cele mai multe dintre acestea plimbate spre nordul județului, spre a le spori valoarea - se întorc în patrimoniul statului. Totul a pornit de la cererile de retrocedare inițiate de Comuna Bogați. În anul 2002, Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș (pe vremea prefectului Constantin Tămagă) a dispus validarea dreptului de proprietate în favoarea localității amintite pentru o suprafață de 630 hectare, din care 595 ha. teren cu vegetație forestieră și 35 ha. teren agricol. În același an, este validată și propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar Bogați pentru o altă suprafață, de 147 ha., teren cu vegetație forestieră. În total, 777 hectare de teren!!! Ulterior, prin Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș, o parte din terenul-pădure cu pricina, mai exact 367 hectare, ajunge pe raza localităților Arefu și Nucșoara. Împotriva acestor decizii, Direcția Silvică Argeș a formulat o acțiune în instanță în care a dezvăluit neregulile constatate și anume că actele au fost emise cu încălcarea legii fondului funciar, că terenurile inițiale au fost pășuni, nu păduri. În cele din urmă, Tribunalul Argeș a dat câștig de cauză Direcției Silvice Argeș.

Nr. 681 – „Alba-neagra cu demolarea garajelor în comuna Moșoaia. Demersul a picat după ce un avocat a atras atenția conducerii Primăriei Moșoaia că face o ilegalitate ”

Primarul de la Pitești, Cristian Gentea, a dispus ca toate garajele amplasate ilegal pe domeniul public al municipiului să fie demolate. Rolul acestei inițiative a fost de a înlătura de pe domeniul public construcțiile inestetice și ilegale. Măsura a fost rapid preluată și de alți primari din județ. Cu toate că la Pitești se poate, la alții inițiativa a murit în fașă. Acest lucru s-a întâmplat la Moșoaia, unde edilul Ion Necula a anunțat, cu mare tam-tam, iniţiativa demolării garajelor ilegale. Ajutat și de Gelu Tofan, viceprimarul liberal de la Pitești, proiectul părea a se mișca cu pași rapizi. Doar că cei doi liberali au dovedit că sunt slabi la pus în practică! Așadar, cei doi au trecut la treabă. S-au pozat împreună și au anunțat demersul triumfător, pe Facebook, postând și o somație prin care locuitorii comunei Moșoaia erau notificați să ia urgent măsuri pentru dezafectarea garajelor. Măsura primarului Ion Necula se putea termina, însă, cu un proces al cetățenilor împotriva Primăriei Moșoaia. Și asta pentru că edilul nu a verificat dacă oamenii dețin acte de proprietate pe acele garaje. Conducerea Primăriei Moșoaia a preferat doar să pună presiune pe cetățeni. În cele din urmă, demersul a picat după ce un avocat a atras atenția conducerii Primăriei Moșoaia că face o ilegalitate.

Nr. 683 – „Peste 40 de persoane – condamnate în dosarul „şpăgilor pentru adeverinţe medicale” de la Spitalul Județean”

S-a lăsat cu zeci de condamnări în dosarul de corupție de la Tribunalul Argeș, care a zguduit din temelii sănătatea argeșeană. Mai mulți angajați de la Spitalul Județean Argeș sau de la alte unități medicale și zeci de pacienți au fost condamnați, săptămâna trecută, în dosarul „şpăgilor pentru adeverinţe medicale”. Dintre cei 50 de inculpați trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, o persoană a fost condamnată la închisoare cu executare, 41 au fost condamnați la pedepse cu suspendare, trei au primit avertisment, față de doi inculpați s-a dispus încetarea procesului penal și doar trei au fost achitați. Decizia instanței nu este definitivă, ea fiind atacată cu apel.

Nr. 685 – „Inspectoratul Școlar Județean Argeș, un director și un profesor – daune morale de 15.000 de euro pentru o elevă”

Inspectoratul Școlar Județean Argeș, o unitate de învățământ din comuna Recea, un director școlar și un profesor au fost obligați de instanță la plata unor despăgubiri către o elevă, care a fost rănită grav la școală după ce un dulap a căzut peste ea. Părinții elevei au cerut daune de 100.000 de euro în urma incidentului, dar Tribunalul Argeș a admis despăgubiri de 15.000 de euro. Decizia instanței nu este definitivă, ea fiind atacată cu apel, dosarul urmând a fi judecat la Curtea de Apel Pitești.

Nr. 685 – „Premieră printre primarii din țară! Edilul de la Vlădești - trimis în judecată pentru transport ilegal de lemne”

Cristian Dică Hristu, primarul de la Vlădești, a fost trimis în judecată, la începutul lunii noiembrie 2021, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, pentru infracțiuni la regimul silvic. Acesta a devenit primul primar din țară cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de transportul materialelor lemnoase în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documente specifice de transport. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Curtea de Argeș.

Nr. 689 – „Marian Niță a fost scos de sub urmărirea penală! DIICOT ȘI PARCHETUL COSTEȘTI  au clasat cauzele, considerându-l nevinovat!”

Marian (Mimi) Niță, fost viceprimar la Costești, consilier local în mai multe mandate, în prezent președinte al filialei Costești al PPUSL, a fost scos de sub urmărirea penală, atât de DIICOT cât și de Parchetul de pe lângă Judecătoria Costești. Amintim că începând cu anul 2015, inculpatul a fost supus unui adevărat tir de acuzații și aproape tot atâtor dosare de cercetare penală: furt, abuz în serviciu, delapidare, folosire de expresii jignitoare, amenințări, loviri sau alte violențe, atât asupra angajaților complexului, cât și asupra unora dintre beneficiarii acestuia. În final, s-a constatat că Marian Niță este nevinovat.

 

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea