Casa ”Liviu Rebreanu” de la Ștefănești este renovată!

În sfârșit, se mișcă ceva! Fosta locuință din Argeș a lui Liviu Rebreanu a intrat în renovare. Era și timpul, pentru că pereții nu ar mai fi rezistat mult. Anii, dar mai ales neglijarea sa în timpul perioadei comuniste au fost aproape să o dărâme. În timpul vieții scriitorului, imobilul a fost reparat și renovat de mai multe ori. După moartea acestuia, casa a fost vândută doctorului Ierbaşu din Piteşti. Trecută în fondul de stat – prin naționalizare -  în perioada 1948/1950, a purtat o vreme firma unui dispensar veterinar. Mai târziu, clădirea a fost restaurată, devenind casă memorială (1964). Din 2009  a fost retrocedată familiei Erbaşu.

Locuinţa unde marele Liviu Rebreanu a pus pe hârtie romane emblematice pentru literatura română a ajuns să se deterioreze de la o zi la alta. Patina timpului şi a degradării se vedeau  încă de la gard, o parte din acesta fiind mult deteriorat.

 

Treptele ce duc spre casă erau şi ele degradate, iar curtea era plină de vegetaţie uscată. Zidurile casei unde marele Rebreanu a scris ”Răscoala” rămăseseră parţial fără tencuială, iar o parte dintre cărămizi dispăruseră. Prin zonă nu este, încă, niciun indicator sau vreo plăcuţă care să arate că aici este locuința în care Liviu Rebreanu a scris o parte dintre capodoperele sale.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea