Cui îi folosesc alegerile anticipate?
Marţi, 31 Ianuarie 2012 01:12
Adrian Vasiliu.
Au trecut deja două săptămâni de la izbucnirea protestelor la nivelul întregii ţări, plecate, după cum ştim, de la conflictul dintre preşedintele Traian Băsescu şi doctorul Raed Arafat. Acesta, între timp, s-a stins, motivul pentru care au ieşit initial oamenii în stradă nemaiexistând, în condiţiile retragerii proiectului legii sănătăţii. Cu toate acestea, protestele au continuat, pentru că scandalul Arafat a fost doar un pretext pentru exprimarea frustrării multora dintre noi, sătui de atâta austeritate şi cu
perspectiva unui viitor în care nu mai cred. De aceea, am simpatizat şi simpatizez cu revendicările care pot duce la un trai mai bun pentru fiecare dintre noi. Mă abţin în ceea ce priveşte demisia lui Băsescu, pentru că nu cred că este posibilă, aştept demisia lui Boc, pentru că chiar consider că este un premier care a fost suficient sacrificat pe altarul crizei, dar nu cred deloc în idea alegerilor anticipate. Şi să explic de ce. În primul rând, chestia asta cu anticipatele nu pare izvorâtă din protestele spontane ale cetăţenilor din Piaţa Universităţii, care de fapt vor să trăiască mai bine. Iar protestatarii apolitici, oameni cu carte, nu au cum să nu realizeze inutilitatea unor alegeri anticipate în anul electoral 2012. Plus că a venit şi decizia Curţii Constituţionale, care a eliminat posibilitatea comasării, aşa că acum ne aşteaptă două ture de alegeri, în iunie şi în noiembrie. Aşadar, dacă am face anticipate, am avea alegeri anticipate cel mai devreme în aprilie, pentru că ştim cum se mişcă lucrurile în statul roman. După aceea, venim din nou la urne în iunie, şi după aia avem vacanţă, timp în care cei care vor fi câştigat alegerile vor merge în vacanţă, urmând să-şi împartă caşcavalul tot în toamnă. Şi oricum, după cum ştim, vara România este un pic amorţită, aşa că nu se întâmplă mare lucru pe plan politic. Vine apoi toamna, şi negocierile pentru funcţii durează cel puţin două-trei luni, ajungând lejer în decembrie, dacă nu chiar în ianuarie. Şi astfel, am putea ajunge, după alegerile anticipate din aprilie, să terminăm cu schimbatul şefilor din deconcentrate de-abia la anul. Când am fi terminat şi dacă aveam alegerile la termen şi nu anticipate.
Deci, din punctul de vedere al cetăţeanului, chiar nu se justifică anticipatele. Din punctul de vedere al politicienilor din arcul guvernamental, nici atât, pentru că nu le strică încă jumătate de an de stat la putere, mai ales că se spune că prin primavera se va vedea, în sfârşit, rodul politicilor de austeritate în buzunarul românilor. Mai rămâne opoziţia, mai precis partidele din USL, care simt că nu mai pot tine mult nivelul de 50% în sondaje şi care riscă să nu-şi facă majoritatea mult dorită. De aceea atât cei din USL, cât şi miile de susţinători ail or care ies în stradă zi de zi vor anticipate. Pentru a profita de presiunea străzii, de economia încă suferindă şi de un guvern care încă nu a reuşit să convingă poporul că are cheia ieşirii din criză. E corect din punctul lor de vedere, dar nu atât de corect din punctual de vedere al simplului cetăţean, care oricum nu va avea nimic de câştigat dacă vor fi alegeri anticipate sau la termen. Indiferent cine câştigă, şansele lui de a trăi mai bine de anul ăsta sunt minime, pe raționamentul algoritmului de guvernare enunţat anterior.