O milionară din Elveția a cumpărat conacul Golescu-Gussi din Leordeni

Compania Visionapartments, deținută de milionara Anja Graf (foto) din Elveția, a cumpărat conacul Golescu-Gussi din comuna Leordeni, potrivit Monicăi Barbu, CEO pentru România al Sotheby’s International Realty, firmă de consultanţă imobiliară. Precizăm că Visionapartments din Elveţia a cumpărat, recent, și hotelul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, în urma unei tranzacţii de câteva milioane de euro.

Deși 2021 a fost un an marcat de pandemie, piața imobilelor istorice și de lux a avut o evoluție bună. Anul trecut s-au vândut conace și imobile de lux de milioane de euro.

„2021 a depășit nivelul așteptărilor, deși acesta a fost unul considerat ambițios la începutul anului. A crescut considerabil atât interesul din partea clienților, dar și dorința lor de a implementa efectiv diverse concepte în cadrul acestui tip de proprietăți”, a explicat Monica Barbu, CEO al companiei Sotheby’s România, pentru Forbes.

La conacul Gussi se va pune accent pe tradiția și valoarea istorică a proprietății

De exemplu, în județul Argeș a fost vândut conacul Golescu-Gussi. Compania elvețiană Visionapartments va investi în renovarea acestuia. „Noul proprietar va implementa un concept de business care va pune accent pe tradiția și valoarea istorică a proprietății”, a mai precizat Monica Barbu.

Conacul a fost inițial scos la licitație în 2019, la un preț de 275.000 de euro, dar nu s-a adjudecat, deși valoare acetuia a fost estimată la 400.000 – 500.000  de euro. Conacul a fost construit în 1927, are 20 de camere și un teren de 5,6 ha.

„Moșia Golescu-Gussi cunoștea o evoluție importantă în cele aproximativ două secole de istorie. Prima variantă a conacului a fost ridicată de familia Golescu, probabil în timpul vieții lui Iordache Golescu, cel care construia și Biserica Golescu aflată în vecinătatea domeniului. Ulterior, după ce Nicolae Gussi a intrat în posesia moșiei Golescu, proprietatea avea să se schimbe, pentru ca după 1900, Alexandru Gussi (1864-1947) să transforme atât conacul, cât și întreg domeniul.

De altfel, Alexandru Gussi, magistrat și om politic, cu o activitate importantă în baroul și prefectura Muscel, avea să își dedice o bună parte din carieră și viață modernizării locurilor natale. Stăpânind vechea casă a Goleştilor, Alexandru a refăcut-o în perioada 1938-1939, creând o construcție cu adevărat monumentală, alături de dependințele moșiei. După 1949, întregul domeniu a fost naționalizat, fiind folosit de diverse instituții comuniste (sediu al „Sovrom Petrol”, IAS și, finalmente, al Primăriei)”, se arată pe pagina de Facebook a conacului.

S-a vândut și conacul Constantin Zamfirescu din Căteasca

O altă proprietate vândută de compania Sotheby’s anul trecut este conacul Constantin Zamfirescu din comuna argeșeană Căteasca. Despre acest imobil Monica Barbu a susținut, pentru revista Forbes, că va deveni în curând o destinație importantă turistică și culturală. Construit în stil neo-românesc, conacul are un aspect impozant și beneficiază de un spațiu generos.

„Situat în comuna Căteasca, în câmpia înaltă a Pitestilor, pe malul drept al Argeșului, acest conac are o istorie îndelungată. In această zonă, la sfârșitul secolului al XIX-lea au existat moșii întinse, stăpânite de marile familii boierești ale acelor vremuri. Una din cele mai cunoscute astfel de moșii a fost cea a vornicului Iordache Golescu care la 1831 deținea moșia Căteasca sau Popești și moșia Ratesti sau Tufeanca. Odată cu reforma agrară din 1921 lucrurile aveau sa se schimbe. Într-un act de vânzare din anul 1904 aflăm ca Elena Maria Golescu, urmașa vornicului, vinde întreaga moșie denumită Tompa din comuna Căteasca binecunoscutului moșier Constantin Zamfirescu.

Acesta stăpânea terenuri agricole, cu conace, livezi, vii, păduri și zăvoaie în lunca Argeșului, în suprafață de peste 800 de hectare. Putem presupune astfel ca în acest conac s-a născut în anul 1895 fiul acestuia, Constantin Zamfirescu-Căteasca.. Lider marcant al P.N.L, acesta a fost ales, de câteva ori, deputat de Argeș, a ocupat și funcția de președinte al organizației județene argeșene, era colaborator apropiat al lui I Gh. Duca si Dinu Brătianu. In mai 1944, a făcut parte din conducerea politică a opoziției, împreună cu Bebe Brătianu și alți lideri politici și a redactat programul de acțiune în vederea ieșirii României din război și participarea alături de Aliați pentru ca după 23 august sa devina ministrul producției de război în guvernele prezidate de generalii Constantin Sanatescu si Nicolae Radescu.

Conacul, construit în stil neoromânesc, este impunător și spectaculos. Complet renovat exterior, conacul este in stare buna din punct de vedere structural, necesitând însă o renovare completa a interiorului. In aceasta stare și cu asemenea mărime, proprietatea este una valoroasa, punând la dispoziția viitorului proprietar o suprafață totală desfășurată de aproximativ mai bine de 500 mp dispusa pe doua niveluri, la care se adauga mansarda plus un turn care poate deveni principalul punct de atracție al conacului. Terenul de 4.500 mp oferă și el multiple posibilități de folosire. Cu o istorie bogata și o arhitectura spectaculoasa, conacul poate fi transformat într-un boutique hotel, centru de evenimente, sau poate deveni o reședință de vacanță cu adevărat aristocrat”, se arată în descrierea conacului Constantin Zamfirescu de pe site-ul sothebysrealty.ro.

A.V

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea