Tribunalul Argeș declină dosarul pensiilor speciale ale parlamentarilor la Curtea de Apel

# Zece foști parlamentari de Argeș își vor pensiile speciale înapoi

Mai mulți foști parlamentari își apără, în fața instanțelor de judecată, pensiile speciale. Este și cazul a zece foşti parlamentari de Argeş, care cer suspendarea legii care îi lasă fără indemnizațiile speciale de care beneficiau la retragerea din activitate.

Astfel, pe rolul Tribunalului Argeș au fost deschise, în 2021, trei acțiuni având ca obiect „obligația de a face”. Cei zece foști parlamentari care își revendică drepturile în instanță sunt: Constantin Tămagă, Ion Burnei, Iulian Cristache, Adrian Duţă, Filip Georgescu, Gheorghe Marin, Nicolae Ionescu, Georgiu Gingăraş, Vasile Nițu și Nichita Sandu. Potrivit documentelor, foștii parlamentari au dat în judecată secretariatele generale ale Camerei Deputaților și Senatului pentru a-și recupera pensiile.

 

Doar că în unul dintre dosarele de la Tribunalul Argeș, cu opt reclamați, instanța a declinat competenţa de solutionare a cauzei în favoarea Curtii de Apel Piteşti. Și asta după șapte luni de la înregistrarea dosarului în instanță!

„Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Argeş Sectia pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Declină competenţa de solutionare a cauzei în favoarea Curtii de Apel Piteşti Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Fără cale de atac”, se arată în hotărârea Tribunalului, din 28 ianuarie 2022.

Astfel, cauza urmează să fie judecată la Curtea de Apel Pitești. Cel mai probabil aceeași soartă vor avea și celelalte două dosare înregistrate la Tribunalul Argeș. Dacă vor să-și recupereze pensiile speciale, foștii parlamentari ai Argeșului vor trebui să se prezinte la Curtea de Apel Pitești.

Precizăm că înainte de eliminarea pensiilor speciale, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă. Parlamentul a decis pe 17 februarie 2021 eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost adoptată cu 357 de voturi pentru, niciun vot împotrivă, iar cei 30 de parlamentari ai UDMR, prezenți în sală, nu au votat.Ulterior, Asociația Foștilor Parlamentari i-a cerut Avocatului Poporului, printr-o petiției, să conteste la Curtea Constituțională legea, însă instituția nu a dat curs acestei solicitări. Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea