Trei monumente istorice din Pitești, în atenția consilierilor locali

# Ana Stan: „Sunt bijuterii arhitectonice și trebuie salvate cu orice efort!”

# Casa „Dimitrie Gh. Dima” – refuzată de Primărie

Consiliul Local Pitești nu și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru achiziționarea casei “Dimitrie Gh. Dima”, clădire construită în 1901, fiind situată pe strada “Sfânta Vineri” . Altre trei monumente istorice sunt însă în atenția municipalității. Pe parcursul ultimilor ani, Consiliului Local Pitești i s-a solicitat de mai multe ori  ca să-și exercite dreptul de preempțiune pentru imobilul “Dimitrie Gh. Dima”, în anul 2017 chiar pentru 225.000 de euro, dar de fiecare dată nu s-a dorit cumpărarea sa.

În ședința CL Pitești, din luna ianuarie 2022, consilierii locali au fost întrebați iar dacă vor să achiziționeze casa, de data aceasta la prețul de 435.000 de lei. Precizăm că în aprilie 2017, s-a schimbat proprietarul monumentului istoric, fiind cumpărat de la familia Comănescu de către antreprenoarea Larisa Vlăsceanu pentru suma de 225.000 de euro.

Gentea: „Nu am găsit o autorizație de construcție pentru renovarea acestui imobil”

Pentru că imobilul arată foarte bine, municipalitatea a căutat să îi găsească o întrebuințare în cazul achiziționării. Una dintre soluțiile găsite era transformarea ei în grădiniță. Astfel, primarul Cristian Gentea s-a deplasat la fața locului, însoțit de reprezentanți ai DSP Argeș, pentru a vedea dacă această posibilitate putea fi luată în calcul. Din păcate, răspunsul primit  de la DSP a fost unul negativ. Mai mult, în urma cercetărilor efectuate de Primăria Pitești s-a constatat că reabilitatea monumentului istoric a fost făcută fără autorizație. De precizat că lucrările de renovare au fost făcute de către foștii proprietari ai clădirii, ci nu de cei actuali.

„După discuțiile avute la Comisii, s-a venit cu o propunere pentru achiziționarea imobilului pentru a se face, eventual, o grădiniță. Am invitat pe cei de la DSP și am fost acolo. Am văzut clădirea respectivă. Clădirea arată foarte bine. Problema este că, legat de partea de învățământ, mi s-a transmis de la DSP că niciodată nu o să primim aviz acolo pentru orice activitate de acest gen. În primul rând din cauza lipsei iluminatului natural și a imposibilității de a crea circuite necesare… Ca utilitate, din acest punct de vedere, nu putem să facem nimic… Am rugat colegii din primărie să caute și nu am găsit o autorizație de construcție pentru renovarea acestui imobil, nici certificat de urbanism, nimic. Eu personal nu îmi asum așa ceva. Am fost consilier local când puteam să o luăm la un preț de sub 200.000 de euro. Acum prețul este 435.000 de euro și eu îmi mențin punctul de vedere. De aceea v-am și propus acest proiect pentru neexercitarea dreptului de preempțiune”, a spus primarul Cristian Gentea în cadrul ședinței.

Trei monumente istorice, în atenția Primăriei Pitești

Chiar dacă Primăria a refuzat achiziționarea casei “Dimitrie Gh. Dima”, în municipiu mai sunt multe monumente istorice de referință pentru Pitești. Trei dintre ele, Casa Bobancu, Casa Aron Băiulescu (în care își desfășoară activitatea Uniunea Artiștilor Plastici) și clădirea din centrul Piteștiului (fostul sediu al PDL) au ajuns în atenția primarului și a consilierilor locali, în ultima ședință de CL Pitești. Despre Casa Bobancu precizăm că Primăria Pitești  a votat deja exercitarea dreptului de preemțiune, încă din 2019, doar că imobilul nu a putut fi cumpărat din cauza proprietarilor care nu s-au înțeles între ei.

„Aș vrea ca Primăria să-și canalizeze toate forțele spre cumpărarea casei Bobancu și spre monumentul istoric, fostul sediu PDL, care sunt niște monumente de referință pentru centrul orașului Pitești, unde putem să mutăm și activități din primărie”, a precizat consilierul local Tiberiu Irimia, în cadrul ședinței de CL Pitești.

Consilierul local Ana Stan susține că vor fi depuse eforturi ca aceste clădiri să fie incluse în patrimoniul Piteștiului. „Ne dorim ca Primăria să-și exercite dreptul de preempțiune la cumpărarea clădirilor monument istoric. În special, suscită un interes deosebit clădirea din Târgu din Vale, care în prezent este sediul Uniunii Artiștilor Plastici, respectiv cea din fața Galeriei de Artă, fostul sediu PDL. Vom depune eforturi pentru a fi incluse în patrimoniul piteștenilor. Sunt o bijuterie arhitectonică și trebuie salvate cu orice efort!”, ne-a precizat Ana Stan.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea