Preot din Pitești - condamnat la doi ani de închisoare

Un preot din Argeș a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, după ce a dat cu mașina intenționat peste o persoană. Este vorba de Ion-Ștefan Toroabă, preotul paroh de la Parohia Mărăcineni 2 din municipiul Pitești.

Acesta este acuzat că ar fi dat cu mașina intenționat peste un bărbat, care se angajase în traversarea străzii pe marcajul pietonal, în urma unui conflict spontan izbucnit pe 1 octombrie 2019. Decizia Tribunalului Argeș nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Preotul - obligat să plătească despăgubiri de 20.000 de lei victimei  sale

Ion-Ștefan Toroabă a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș pentru infracțiunea de tentativă la omor. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Argeș, în martie 2020. După mai multe termene de judecată, instanța s-a pronunțat, săptămâna trecută, în cauză. Preotul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru lovire sau alte violențe, după ce instanța a schimbat încadrarea juridică a infracţiunii pentru care inculpatul a fost trimis în judecată.

„În temeiul disp. art. 193 al. 2 C.pen., condamnă pe inculpatul T.I.S fără antecendente penale, la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violențe. În temeiul art. 67 alin. 1 C.pen., interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, pe o durată de 3 ani, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a) și b) C.pen. (...) În temeiul art. 91 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani, calculat conform art. 92 alin.1 C.pen., termen ce va începe să curgă, conform art. 92 alin. 2 C.pen., de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (...) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii. Pronunţată la data de 04 februarie 2022, prin punerea hotărârii la dispoziția părților și procurorului...”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.

Dacă hotărârea instanței va rămâne definitivă, inculpatul va presta, pe parcursul termenului de supraveghere, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Piteşti sau în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş. De asemenea, preotul a fost obligat de instanță, dacă hotărârea rămâne definitivă, să îi plătească victimei despăgubiri civile în valoare de 20.000 de lei.

„În temeiul art. 397 alin. 1 C.proc.pen. raportat la art.25 alin. 1 C.proc.pen., coroborat cu art. 1357 şi urm. C.civ., admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă D.C.C şi obligă inculpatul să plătească părţii civile, cu titlu de despăgubiri civile, suma de 20.000 lei, reprezentând daune morale”, se mai arată în hotărârea instanței.

Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere

Incidentul, petrecut pe 1 octombrie 2019 pe Calea București, a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă. Pe imaginile video se observă cum preotul, aflat la volanul autoturismului, frânează brusc lăsând să treacă pe trecere un bărbat. Pietonul se pare că îl jignește pe șofer. Conflictul se aprinde, iar preotul își pierde cumpătul și îl lovește intenționat cu mașina pe bărbat.

Amintim că Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a reacționat dur la adresa preotului, după apariția incidentului. „Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a aflat cu mâhnire de faptul că un cleric din cuprinsul Eparhiei este cercetat într-o anchetă de natură penală de către organele judiciare. Precizăm că Eparhia Argeșului și Muscelului, se dezice de atitudinea clericului și condamnă ferm asemenea manifestări. După efectuarea cercetărilor de către organele abilitate ale Statului Român în asemenea situații și după stabilirea circumstanțelor care au condus la evenimentul amintit anterior, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, va întreprinde măsurile statutare și canonice, care se impun.”, informa Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Rămâne de văzut ce măsuri va lua Arhiepiscopia dacă hotărârea instanței va rămâne definitivă.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea