Dosarul “Mită la Hidroelectrica Curtea de Argeş” - în pronunțare

# Șase ani și jumătate și 79 de termene la Tribunalul Argeș

# Dosarul a durat, practic, la nesfârșit și ca urmare a zecilor de cereri ale apărătorilor inculpaților pentru imposibilitate de prezentare

Procesul dosarului “Mită la Hidroelectrica Curtea de Argeş” este în pronunțare, la peste șase ani și jumătate de la trimiterea în judecată a inculpaților din acest caz.

În august 2015, Octavian Florian Oprea, fost director adjunct la Hidrocentrala Curtea de Argeș, sucursală a Hidroelectrica, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, luare de mită și fals intelectual.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Ștefan Vulparu, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentralei Curtea de Argeș și asociat la firma Asnet Telecom, la data faptelor; Florin Nicolae Stoian, asociat la Asnet Telecom; Nicolae Arman, director tehnic la SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, la data faptelor; Vasile Oae, șef al laboratorului Metrologie - PRAM din cadrul Hidroserv Curtea de Argeș; Emil Nicolae Vasile Stăticescu, șef serviciu comercial în cadrul Hidroserv Curtea de Argeș; Filoftia Oprea - mama lui Octavian Oprea. În iulie 2016, la aproape un an distanță față de primul dosar, au fost trimiși în judecată pentru alte fapte de corupție, și alți inculpați printre care fostul director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, Constantin Metehoiu, Teodor Dima, Bogdan Alexandru Metehoiu şi Vlad Alexandru Dragu dar și ceilalți inculpați care se regăsesc și în primul dosar, excepție făcând Filoftia Oprea. Cum între cele două dosare existau o strânsă legătură, inculpații au cerut reunirea cauzelor. Instanța a admis cererea. Astfel, primul dosar a fost conexat cu cel de-al doilea:  „Admite excepţia invocată. În baza art. 43 Cod procedură penală, dispune reunirea cauzelor ce fac obiectul dosarelor nr. 3555/109/2015 şi nr. 3321/109/2016 ale Tribunalului Argeş, urmând ca dosarul nr. 3321/109/2016 să fie conexat la dosarul nr. 3555/109/2015”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș din 17 mai 2018.

Zeci de cereri de imposibilitate de prezentare a apărătorilor inculpaților, zeci de amânări

Un lucru ieșit din comun, ca să nu spunem ciudat, este numărul mare de cereri de amânare a judecării cauzei, aprobate de instanță, pe parcursul acestor șase ani, pentru imposibilitate de prezentare la proces a apărătorilor inculpaților. Așa se face că pe parcursul anului 2016 doar două termene nu s-au amânat din motivul de lipsă de apărare privind pe vreunul dintre inculpații din dosar. De asemenea, în 2017, din cele opt termene stabilite de completul condus de judecătoarea Lazăr, doar două nu au fost amânate din motivul de imposibilitate de prezentare la instanţă, cereri formulate de apărătorii inculpaților. ani de procese, au fost audiați doar o parte din martori. În 16 octombrie 2018, noua instanță (după pensionarea judecătoarei Irina Lazăr) a respins cererile de imposibilitate de prezentare la proces a avocaților în cauză. De altfel, s-a atras atenția inculpaților și avocaților că vor fi sancționați dacă nu îndeplinesc condițiile legale. De atunci, au mai trecut vreo câțiva ani până când instanța a rămas în pronunțare, la data de 31 martie.

Două dosare conexate, 11 inculpați

În dosarul din august 2015, cunoscut sub numele de “Mită la Hidroelectrica Curtea de Argeş”, inculpatul Oprea Octavian Florian este acuzat de procurorii DNA Pitești, în rechizitoriu, că în cursul anului 2011, „în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș a acceptat promisiunea și a primit de la inculpatul Vulparu Ștefan, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul unei societăți comerciale - Asnet Telecom - suma de 164.505,99 lei, pentru ca societatea acestuia din urmă să beneficieze de două contracte, atribuite în mod preferențial, privind implementarea unor sisteme software de monitorizare și diagnosticare la Centrala Hidroelectrică Noapteș”. Cercetările procurorilor DNA au început în 2013 când s-au sesizat în legătură cu săvârșirea unor fapte de corupție de către membrii Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA.

„Astfel, în perioada martie – iulie 2011, inculpații Oprea Octavian Florian și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan și Stoian Florin Nicolae, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în sensul că au aprobat și au admis la plată, în mod nelegal, cele două contracte sus menționate, în valoare de 637.088,13 lei”, se mai arată în rechizitoriu. Din probele existente la dosarul cauzei, procurorii susțin faptul că întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firma beneficiară a celor două contracte, nu au existat situații de lucrări, mai mult sistemele respective sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare.

Un an mai târziu, în iulie 2016, procurorii DNA Pitești au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane implicate în dosarul abuzurilor aduse bugetului Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, din cadrul Hidroelectrica. Au fost trimiși în judecată fostul director al Sucursalei, Constantin Metehoiu, fostul director adjunct Octavian Florian Oprea şi un inginer din cadrul companiei, alături de mai mulţi oameni de afaceri pentru fapte de corupţie petrecute între 2011-2012. „Inculpații Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan, Vasile Stăticescu Emil Nicolae, Dima Teodor și Stoian Florin Nicolae, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în legătură cu încheierea a 8 contracte privind implementarea unor sisteme software. Contractele respective au fost atribuite în mod preferențial unor firme controlate de inculpații Dima Teodor, Metehoiu Bogdan-Alexandru și Stoian Florin Nicolae. La una dintre acestea era asociat și inculpatul Vulparu Ștefan”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

DNA Pitești susține că prin acțiunile realizate de inculpați s-a produs un prejudiciu de 8.192.817,35 lei bugetului S.C. Hidroectrica S.A., sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză.

Șase ani și jumătate de proces la Tribunalul Argeș și 79 de termene acordate

Acestea sunt cifrele de actualitate. Pe 2 februarie 2022, procesul a împlinit frumoasa vârstă de 6,5 ani și 79 de termene, următorul, al 80-lea fiind fixat pe 31 martie.  Dosarul încă se îngroașă și se tot rotunjește, se depun concluzii. Pronunțarea ar putea fi amânată de mai multe ori, ținând cont de complexitatea dovedită. S-au depus, de-a lungul acestei perioade, 171 de seturi de documente (rechizitorii, acte, adrese etc). Toate au fost multiplicate - raportat la numărul părților din dosar. Pe scurt, au fost tăiate păduri întregi pentru a fabrica metri cubi de hârtie. Mai trebuie menționat faptul că dosarul ”Hidroelectrica” se judecă, la Tribunal, în primă instanță.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea