Administrator de firmă reținut pentru instigare la tăiere și pentru furt de arbori

Un om de afaceri din Berevoești a fost reținut, pentru 24 de ore, de polițiștii argeșeni pentru instigare la tăiere și pentru furt de arbori. În cele din urmă, față de acesta s-a luat măsura controlului judiciar.

În ziua de 10 februarie, polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș - Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept și furt de arbori. După administrarea probatoriului a fost reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 44 de ani, din Berevoești. Acesta ar fi solicitat tăierea unui număr de 20 de stejari, fără respectarea regimului silvic. În acest fel, s-ar fi cret un prejudiciu de peste 100.000 de lei.

„Din cercetări, s-a stabilit că în cursul lunii ianuarie a.c., reprezentanții unui agent comercial cu activitate în domeniul exploatării de material lemnos, la solicitarea bărbatului în cauză, având calitatea de administrator al societății, ar fi doborât de pe picior, fără respectarea regimului silvic, un număr de 20 de arbori, din specia stejar, din fondul forestier de pe raza localității Merișani, UP I Tutana. Ulterior, cu participarea aceluiași bărbat, materialul lemnos rezultat din tăierea arborilor, ce nu aveau aplicată marcă silvică, a fost însușit de către cei în cauză. Valoarea prejudiciului cauzat este de aproape 105.000 lei”, arată IPJ Argeș.

 

Activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni, în mod curent, și vor continua în perioada următoare.

Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei, pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei. Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi mijlocul de transport şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea