Ministrul Educației a anunțat că anul scolar s-ar putea reorganiza pe trimestre!

Schimbări importante pentru elevi și profesori! Anul școlar 2022-2023 ar putea începe pe 5 septembrie și s-ar putea încheia pe 16 iunie, potrivit unei propuneri a ministerului Educației, Sorin Cîmpeanu. Oficialul și-a nuanțat declarațiile și a anunțat că anul școlar ar putea fi reorganizat pe trimestre, renunțându-se astfel la cele două semestre. E o schimbare majoră care s-ar putea produce după 24 de ani de când fostul ministru al Educației, Andrei Marga a renunțat la trimestrele școlare.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit în nenumărate rânduri despre faptul că anul școlar în România este mai scurt decât în alte state europene, deci și la noi ar trebui umblat pe structura anului școlar astfel încât elevii să aibă mai multe săptămâni de carte, dar și vacanțe echilibrate.

 

În acest sens, vacanța de la finele lunii octombrie, pe care o aveau preșcolarii și elevii de ciclu primar ar putea deveni vacanță și pentru gimnaziu și liceu, dar elevii ar putea fi supuși elevii.

Avem o fragmentare mai puțin normală a structurii anului școlar

“Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri la numărul de zile de școală.

Avem o fragmentare mai puțin normală a structurii anului școlar de o perioadă care este bine definită – aceea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanță clară pentru elevi și anul 2022-2023 vom propune ca această vacanță să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată suficient de mare. Și avem o a doua perioadă a sărbătorilor pascale: pentru anul 2022-2023 vom propune perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja 2 vacanțe mari care împart în 3 secțiuni anul școlar. Pe de altă parte, interesul elevilor e acela de a învăța. Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri.”, a declarat Cîmpeanu.

În acest context, ministrul Educației, a deschis subiectul reîntoarcerii la trimestre, așa cum era împărțit anul școlar până în anul 1998, când ministrul de atunci al Educației Andrei Marga a decis împărțirea anului școlar în semestre așa cum se întâmplă cu anul universitar.

„Nu am înțeles niciodată trecerea la semestre”

„Este nenatural să ai o împărțire pe semestre atâta vreme cât ai două vacanțe clar poziționate, dincolo de voința oricui, aceea a sărbătorilor de iarnă și aceea a sărbătorilor pascale. Din ceea ce v-am prezentat, cred că rezultă logic o împărțire pe trei secțiuni. O împărțire pe trei secțiuni înseamnă împărțire pe trimestre. Este o idee pe care deja am avansat-o. Nu a știut nimeni să explice, dacă puteți să ne sprijiniți să aflăm vreo explicație, eu, în Ministerul Educației, nu am reușit să aflu de ce s-a renunțat la organizarea pe trimestre și s-a trecut la organizarea pe semestre, precum în mediul universitar, care are cu totul și cu totul alt specific. Nu am înțeles care sunt avantajele. Eu n-am făcut decât să vă prezint acum posibile propuneri care vor fi discutate cu toți actorii interesați, în forma în care v-am prezentat aceste idei.

Eu personal nu am înțeles niciodată trecerea la semestre, nu spun că e rea, nu am înțeles-o eu, nu am înțeles ce avantaje are renunțarea la evaluări, în loc de trei, să ai două”, a declarat Sorin Cîmpeanu., potrivit Edupedu.ro.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea