Un fost Ministru al Justiției în proces, la Pitești, cu un jurnalist!

Este vorba de un articol considerat defăimător ce face trimiteri atât la Tudor Chiuariu, fost parlamentar și Ministru al Justiției, cât și la soția sa, Roxana Chiuariu, judecător la Curtea de Apel București. Pe fondul cererii de chemare în judecată, în cauză a fost dovedit faptul că, la data de 8.03.2021, pârâtul Negrea Stelian Gabriel a publicat, pe site-ul de internet https://discoverproiect.ro/ aparținând pârâtei Asociația "Discover Project", articolul: „Afacerea tramvaielor. Cu sau fără chinezi? 8 martie 2021" în care face referire la reclamanți.

Este vorba de o afacere destul de încurcată ce privește achiziționarea de tramvaie de către Primăria Municipiului București. Dosarul licitației s-a tot plimbat pentru clarificări, apoi la CNSC și, în fine, la Curtea de Apel București. Și de aici scandalul…

 

În cuprinsul acestui articol se regăsesc următoarele pasaje:

 

„În același timp, culisele achiziției tramvaielor dezvăluie conexiuni penale în lupta pentru contractul de peste 160 de milioane de euro (846 milioane lei), bani europeni"... ,,Personajele principale Roxana Chiuariu: Judecător la Curtea de Apel București și președintele completului care a întors decizia inițială a Primăriei Capitalei în privința cîștigătorului licitației pentru tramvaie. Este soția fostului ministru al justiției, liberalul Tudor Chiuariu, anchetat și judecat alături de Viorel Hrebenciuc pentru corupție în cea mai mare retrocedare de păduri din România.”

... ”Rămâne totuși un semn de întrebare faptul că președintele completului de judecători care a analizat dosarul licitației a rămas Roxana Chiuariu, în condițiile în care soțul său, Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justiției, este conectat la gruparea care a beneficiat de decizia instanței.”

… ” Roxana Chiuariu susține, în declarația de avere, că este parteneră în casa de avocatură „Chiuariu și Asociații”, condusă de soțul său, Tudor Chiuariu, acuzat și judecat de aproape cinci ani pentru trafic de influență, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat. În 2019 a fost achitat de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În 2014, Chiuariu a fost condamnat la trei ani și jumătate cu suspendare în celebrul dosar Poșta Română. Casa de avocatură a fost în centrul unui scandal de corupție în 2015, după ce semnase, cu trei ani mai devreme, un contract mascat de asistență juridică în valoare de 2,5 milioane de euro cu complicii lui Paltin Sturdza, care solicita recuperarea ilegală a 43 de mii de hectare de pădure, cea mai mare suprafață forestieră revendicată până acum. Procurorii anticorupție au susținut, în actul de acuzare, că, în schimbul banilor, fostul ministru al Justiției și senator, Tudor Chiuariu, își trafica influența pe care o avea la nivel local și central. În același dosar a fost arestat și influentul lider PSD, Viorel Hrebenciuc, pentru trafic de influență, spălare de bani și alte infracțiuni.”

Instanța a reținut următoarele:

...”Reclamantul a făcut dovada faptului că, la data publicării articolului fusese achitat prin sentința penală nr. 286/9.05.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Penală, rămasă definitivă,… fiind depus și cazierul judiciar din data de 01.02.2021 care atestă faptul că solicitantul nu este înscris în cazierul judiciar.

În privința reclamantei Societatea de Avocați „Chiuariu și Asociații" nu s-a dovedit că a avut vreo calitate în dosarul penal la care face referire autorul articolului , iar din declarația de avere depusă de reclamanta Roxana Chiuariu rezultă că aceasta nu a menționat că este parteneră în casa de avocatură „ Chiuariu și Asociații". ...Conținutul articolului invocat relevă catalogarea reclamanților ca fiind persoane care încalcă legea ,desfășoară acțiuni ilicite și abuzează de funcția deținută.

În raport de lipsa de fundament a acuzațiilor de corupție , abuz în serviciu , trafic de influență,articolul incriminat nu au avut decât scopul de a-i jigni în mod public pe reclamanți și de a-i denigra ,astfel că acest lucru conferă caracter ilicit faptei imputate pârâtului .

Aceste afirmații au fost făcute de așa natură încât să afecteze persoana reclamanților, prin atingerea valorilor sociale, precum: demnitatea, onoarea, reputația acestuia,imaginea.

...Prejudiciul adus reclamanților este un prejudiciu de imagine și constă în faptul că prin imputarea celor afirmate în mod public, aceștia au fost denigrat în mod public , fiind afectată imaginea publică, fiindu-le deteriorată buna reputație atât în profesie, cât și în societate. Inevitabil,reclamanților persoane fizice le-au fost produse și neliniști si suferințe interioare .

Daune morale pentru fostul ministru

Așa încât, prin Hotarârea  nr. 571/2021, din 23 noiembrie 2021, judecătorii Tribunalului Argeș stabilesc:

„... Admite în parte cererea. Obligă pârâţii să plătească în solidar către fiecare dintre reclamanţii Chiuariu Tudor Alexandru şi Chiuariu Roxana, suma de 10.000 lei reprezentând daune morale şi către reclamanta Chiuariu şi Asociaţii - Societate Civilă de Avocaţi suma de 2000 lei, cu acelaşi titlu. Obligă pârâţii în solidar să înlăture toate referirile la adresa reclamanţilor din articolul "Afacerea tramvaielor. Cu sau fără chinezi ? 8 martie 2021", publicat la adresa de internet https://discoverproject.ro/2021/03/08 (afacerea -tramvaielor-cu-sau-fără-chinezi), sub sancțiunea plăţii de daune cominatorii de 100 lei/zi, calculate până la data îndeplinirii efective a obligaţiei. Respinge în rest cererea. Ia act că reclamanţii au precizat că solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel urmând a se depune la Tribunalul Argeş.”

Jurnalistul a atacat hotărârea la Curtea de Apel Pitești. Dosarul nu a primit încă, aici, termen.

TUDOR CHIUARIU

În ianuarie 2005, după formarea Guvernului Tăriceanu, Tudor Chiuariu a fost numit în funcția de Secretar de Stat la Cancelaria Primului-Ministru, Șeful Departamentului de Inspecție a Primului-Ministru.

După reorganizarea Departamentului, în iulie 2005, el a fost desemnat Șef al Departamentului pentru Lupta Antifraudă – DLAF.

La data de 5 aprilie 2007, Tudor Chiuariu a fost numit în funcția de Ministru al Justiției în Guvernul Tăriceanu.

Între anii 2008-2021 a fost ales deputat în circumscriptia electorală  nr.4 BACĂU

 

Între anii 2012-2016 a fost ales senator în circumscripția electorală nr.27 MEHEDINŢI


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea