Reabilitarea Parcului Trivale - subiect de ceartă între doi liberali

# Sorin Apostoliceanu: „Am fost acuzat că i-am păcălit pe colegii mei” # Gelu Tofan: „Eu credeam că sunteți în opoziție cu dl primar, nu cu viceprimarul!”

Proiectul privind reabilitarea Parcului Trivale a încins spiritele în ședința Consiliului Local Pitești. Protagoniștii au fost doi liberali. Sorin Apostoliceanu ar fi fost acuzat de Gelu Tofan că l-a „păcălit” cu proiectul de instituire a Pădurii Trivale drept arie protejată. Viceprimarul Piteștiului susține că din acest motiv proiectul de extindere a Parcului Trivale bate pasul pe loc. Totul ar fi plecat de la o declarație a viceprimarului liberal, care spunea că a fost o greșeală atunci când a fost adoptată hotărârea de Consiliu Local de transformare în arie protejată a Pădurii Trivale. Și asta la câteva zile după ce s-a lăudat pe Facebook că

a inventariat și delimitat amplasamentul viitorului proiect european. Precizăm că doar suprafaţa de 6,5ha din Pădurea Trivale  aparţine domeniului public al Municipiului Piteşti. Consilierii locali au în vedere extinderea proiectului pe alte 48 de hectare.

 

Tofan: „Cred că am greșit atunci când am luat hotărârea de a transforma pădurea în arie protejată”

Gelu Tofan: „Extinderea și reabilitarea Parcului Trivale este un proiect la care ținem foarte mult. (…) Îi propun dl primar să demarăm o notificare de intenție către ministerul mediului pentru noul proiect pentru a stopa, nu spun o greșeală, dar cred că atunci când am luat o  hotărâre de Consiliu Local de a transforma în arie protejată cred că am greșit. Această decizie ne pune o piedică în dezvoltarea acestui proiect. Cred că va trebui să fie parc-pădure acolo și după cum știți, în teren, am delimitat grosso modo aproximativ 48 de hectare, limitrofe parcului existent, suprafață cu alei care duc către Antim Ivireanu, către Grădina Zoologică, către Cornul Vânătorului, către Ocolul Silvic. Alei care vor fi pietruite în noul proiect, cu piatră cubică, iar toate amenajările vor fi făcute cu materiale naturale, lemn și piatră. Ne permit fondurile europene să facem un asemenea proiect și cred că va fi implementat pentru că nu putem să nu oferim piteșteanului o zonă de agrement mai frumoasă decât cea a Pădurii Trivale. Un mare avantaj, pe care îl văd la acest proiect, este acela că vom crește și suprafața de spațiu verde pe locuitor cu 3,18 mp pe locuitor. Va crește spațiul verde al municipiului. În acest moment avem o cerere înaintată către ADR Sud Muntenia, din 7 octombrie 2021, cu o propunere pe cele 6,5 hectare. Eu sper să fie în plus cu 48 de hectare și să avem cel mai frumos proiect pe care îl vom termina până în 2024”.

Apostoliceanu: „Singura cale de protejare a pădurii este să rămână arie protejată”

În ședința de Consiliu Local a venit și replica lui Sorin Apostoliceanu:

„Am aflat astăzi și zilele acestea că i-am păcălit pe colegii mei să instituie această arie de interes național. Colegul meu Tiberiu Irimia vrea să facă un proiect extraordinar de frumos cu fonduri europene , cu modernizarea și mărirea Parcului Trivale. (…) Dar Pădurea Trivale este introdusă de către Comisia de Fond Funciar a Primăriei Pitești, conform Legii 165/2013 în rezerva pentru retrocedare a Consiliului Local Pitești pentru că este obligație legală. (…) Această pădure este în rezerva de retrocedare, oricând se poate retroceda partea pe care o are statul în Pădurea Trivale. Noi avem decât 6,5 hectare, din cele 320 cât sunt acolo. Poate oricine de mâine să vină.  Am auzit în conferința de presă că niciodată nu o să se retrocedeze acolo, dar să îi povestească dl Ionică celui care a spus acest lucru ( Gelu Tofan n.red.) cum s-a retrocedat fix pe terenul de la Aripi unde era teren pentru copii, era școală. Fix acolo a retrocedat instanța. (…) Sunt de acord cu dl Tiberiu Irimia, cu proiectul propus,  trebuie juridicul  de la Primărie să ne spună foarte clar dacă se poate scoate din rezervă, din punctul meu de vedere nu știu dacă se poate face. Momentan putem să aplicăm pe cele 6,5 hectare. Normal că sunt de acord cu modificarea acelei hotărâri de Consiliu Local, să modificăm suprafața din 374 hectare pentru arie protejată, să scoatem ce se dorește pentru pădure-parc. În niciun caz, cum au spus colegi consilieri ai mei să anulăm hotărârea. Singura cale de protejare a pădurii este să rămână arie protejată. Să facem proiectul propus de Tiberiu Irimia, dar în niciun caz să anulăm acea hotărâre de Consiliu Local”, a precizat Apostoliceanu.

Tofan: „Eu nu vreau, dl Apostoliceanu, să avem un codru sălbatic cu rezervație naturală”

Pe fir a intervenit apoi și primarul Cristian Gentea. În continuare, vă redăm stenograma discuției din ședința Consiliului Local Pitești:

Cristian Gentea: „97% din ce ați spus sunt de acord cu dvs. Am avut discuții ample cu dl Balcan (Constantin Balcan n. red.)care m-a și speriat pentru că în lege, legat de partea de restituire, la ultimul punct, la final, spune că dacă nu ai de unde să o dai poți să o dai și din pădurea statului. Așa scrie în lege...”.

Gelu Tofan: „Trebuie să îi răspund colegului Apostoliceanu, poate m-a înțeles greșit. Nu trebuie să ratăm acest proiect. În cadrul în care ne aflăm acum nu putem demara proiectul pentru că acest proiect de arie protejată nu ne permite nici să batem un cui în Pădurea Trivale. Primul pas este să notificăm Ministerul Mediului de intenția noastră cu acest proiect. Pasul doi este să vedem, împreună cu juridicul, cum putem să scoatem din inventarul fondului forestier de stat, pe Legea 165, această suprafață. Nu trebuie să se afle acolo. Chiar este un pericol dacă noi suntem obligați să împroprietărim pe cineva acolo. (…) Eu nu vreau, dl Apostoliceanu, să avem un codru sălbatic cu rezervație naturală, vreau să avem un parc amenajat pentru cetățeni…”.

Apostoliceanu: „Asta am zis și eu. Încă o dată, la ședință s-a zis că vreți să anulați HCL…”.

Tofan: „Dl Apostoliceanu, lăsați-mă domne să termin, întotdeauna mă întrerupeți? Eu credeam că sunteți în opoziție cu dl primar nu cu viceprimarul!”.

Apostoliceanu: „La conferință de presă sau la orice discuție publică cred că e normal să fie cele două părți prezente. Nu să spuneți acolo că v-am păcălit eu să protejați pădurea, iar eu nu eram de față să mă apăr…”.

Tofan: „Pașii vi i-am spus. Avem un termen de doi ani ca să facem această documentație și cinci ani ca să realizăm proiectul. Dar noi nu trebuie să ne încadrăm într-un termen așa de lung pentru că nu ne mai încadrăm pe acest proiect european. Nu puteam face doar pe 6,5 hectare și nici pe ăia nu vom face dacă rămâne așa cu arie protejată la minister. Trebuie să intervenim automat, notificăm ministerul. Vedem ce facem pe Legea 165 și să demarăm odată proiectul acesta…”.

 

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea