O nouă dezbatere despre soarta Pădurii Trivale

 

 

Săptămâna trecută s-a desfășurat o dezbatere informală despre soarta Pădurii Trivale. Amintim că se dorește realizarea unui proiect de extindere și reabilitare a zonei de agrement Parc Trivale, prin fonduri europene. La întâlnire au participat consilieri locali piteșteni, conducerea Primăriei Pitești, prin primar și viceprimari, dar și directorul Ocolului Silvic Pitești. Informația a fost făcută publică de consilierul local liberal Răzvan Șerbănoiu, pe Facebook, dezamăgit de așa zisa dezbatere. PNL-ul ar vrea să facă Pădure Parc pe o suprafață de circa 50 hectare, în schimb PSD-ul dorește ca întreaga pădure să fie pădure-parc.

 

 

„Pozitia mea este clară și fermă: cel mult sunt de acord să scoatem din zona de arie protejată cele 48-50 de ha necesare măririi Parcului Trivale iar restul să rămână arie protejată. Din păcate România ultimilor 30 de ani ne-a arătat că orice e posibil și eu unul nu sunt dispus să îmi asum riscul că peste 5 ani să vedem blocuri în Pădurea Trivale. Pozitie sustinuta de Mihai Coteț, Cătălina Dumitraşcu, Sorin Apostoliceanu, Ana Stan. Daca alții au altă poziție îi invit să facă un pas în față și să spună piteștenilor care le sunt intențiile și să își asume riscul de a dispărea pădurea!”, a precizat Răzvan Șerbănoiu, pe grupul de Facebook „Pitești, orașul meu!”.

La postarea lui Șerbănoiu a comentat și consilierul local PSD Dumitru Tudosoiu, care îl acuza pe liberal că dezinformează: „…Faceți decât exerciții de imagine! Poate veți înțelege ca noi vrem sa protejăm întreaga pădure și să o avem pădure-parc!”. A urmat apoi o însiruire de cuvinte fără finalizare…

Pe firul discuțiilor a intervenit și viceprimarul Gelu Tofan care a anunțat o nouă dezbatere pe această temă. „Este o situatie cu mai multe variabile decât nr. de ecuatii! Vom face dezbatere publică și vom adopta soluția majorității!, a scris viceprimarul.

La o zi distanță, a venit și replica lui Mihai Coteț, tot pe Facebook. Cu alte acuzații la adresa PSD-ului.

„Observ cum aleși locali care au mai mult decât de un mandat la activ au devenit brusc interesați de soarta pădurii Trivale, brusc interesați de ceea ce își doresc cetățenii, brusc deschiși la dialog, după ce zeci de ani nu au mișcat un deget, nu au inițiat o singură dezbatere. În toți anii aceștia, trei sferturi din pădurea Trivale a fost retrocedată!!! Trei sferturi din pădurea care nu a aparținut niciodată, nimănui, e privată!!! De doi ani de zile noi, cei de la PNL, am făcut toate demersurile necesare pentru a reuși să păzim pădurea de interesele imobiliare și defrișările masive pe care nimeni nu și le asumă. Exact în momentul în care suntem la un pas de declararea pădurii drept arie protejată, celor de la PSD li s-a deschis apetitul pentru dezbatere, adică… pentru a amâna, pentru a tărăgăna, pentru a lungi cât mai mult posibil rămânerea pădurii la cheremul băieților deștepți.

Noi am fost cât se poate de clari în privința a ceea ce ne dorim și am argumentat. PSD vrea să mai așteptăm, să mai analizăm, insinuând că am putea prelua cu titlu de pădure parc peste 300 și ceva de hectare. Administrația de până acum nu a fost capabilă nici măcar să pregătească un teren pentru un parc industrial, atâția zeci de ani! Ne putem permite acum luxul unui examen de competență care nu a fost trecut niciodată? Nu, pentru că e vorba despre pădurea piteștenilor. Și pentru că trăim și așa într-un oraș super-betonat. De aceea vrem arie protejată și vrem zonă de pădure parc pentru 50 de hectare pentru care oricum va trebui să facem un efort bugetar pentru a le întreține”, a precizat Mihai Coteț.

Lui Coteț i-a răspuns și primarul Cristian Gentea. Edilul îl acuză pe consilierul local liberal de folosire a Pădurii Trivale în scop electoral.

„Domnule consilier Mihai Coteț, încetați să folosiți în scop electoral subiectul “Pădurea Trivale“! Sunteți în campanie pentru obținerea unei funcții politice în PNL, știm toți acest lucru, dar este deja jenant, chiar și pentru colegii dumneavoastră consilieri, felul în care acaparați, fără să stăpâniți informațiile, dezbaterea pe o temă extrem de serioasă pe agenda publică.

Atunci când vorbiți despre consilierii PSD cu mai multe mandate, probabil vă referiți și la mine, dar sper să nu îl uitați pe domnul Apostoliceanu! Când spuneți de retrocedări, sigur v-ați documentat, aștept să aduceți dovezile că noi, foștii consilieri PSD, am închis ochii, adică sugerați că ne-am înțeles cu imobiliarii. Vă cer public, în acest moment, dovezile! În ultimii 10 ani nu s-a retrocedat nici 1 mp, ba chiar s-au adus înapoi prin instanțe! “De doi ani de zile, noi cei de la PNL am făcut toate demersurile necesare …”??? Sunteți cumva majoritari în Consiliul Local sau sunteți brusc amnezic – consilierii PSD, PNL, USR și PMP au făcut demersuri, toți am susținut implicarea majoră a domnului consilier Tiberiu Irimia, împreună am făcut dezbateri și am căutat cele mai bune soluții ca pădurea să fie protejată!

Nici măcar nu știți că ultima întâlnire de lucru a consilierilor locali de acum 3 zile, la care ați lipsit, dovadă că sunteți foarte interesat de pădure, a fost inițiată de colegul de la USR, viceprimarul Mihai Mihăilescu, tocmai pentru că, după ultima vizită a dumnealui la Ministerul Mediului, se pare că SINGURA variantă sigură pentru a salva pădurea este transferul în proprietate publică a municipiului! Adică realizarea pădurii-parc! N-am spus-o noi, cei de la PSD, domnule candidat PNL Mihai Coteț, ci Ministerul Mediului! Mai mult, “grija” dumneavoastră este acoperită de lege (art.5, legea 220/2018, coroborat cu Decizia Curții Constituționale nr.395), niciun Consiliu Local sau Consiliu Județean nu poate emite Hotărâri prin care pădurile-parc pot trece în domeniul privat, dacă nu sunt retrocedate pe vechiul amplasament, ori toate cele 20 de parcele - aproape 400 de ha - despre care vorbim au aparținut și aparțin statului! Dar n-ați participat la ultima informare, convocată de mine la inițiativa USR, altfel ați fi aflat ce spun specialiștii Direcției Silvice, v-ați fi putut lămuri punând întrebări concrete directorului Armand Chiriloiu.

Ați fi aflat că aria protejată nu exclude retrocedarea! Vă pot acuza că aveți interese imobiliare, oare? Pe logica dumneavoastră electorală, da! Știm însă că interesul dumneavoastră este unul meschin, personal. Încetați să vă jucați cu adevărul și nu mai vorbiți în numele piteștenilor, aveți decența unei confruntări argumentate în ședințele de lucru, nu prin cârciumi și pe facebook! Cu bună credință vă îndrum să citiți, să vă documentați, înainte de a face declarații. Începeți cu legea 220/2018, apoi continuați să aprofundați derogarea de la dispozițiile art.34 din Codul Silvic, și ușor, ușor, o să înțelegeți și apoi veți putea susține argumentat opinia dumneavoastră de consilier local ales vremelnic.

Ar fi bine să vă calmați și să reflectați la ce ați făcut în ultimul timp, legat de administrația publică locală. Știți foarte bine la ce mă refer… Succes în campanie! Sigur va câștiga cel mai bun!”, a precizat Gentea.

Foto: Facebook - Mihai Coteț

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea