Proiect de lege! Doar absolvenții de liceu cu diplomă de BAC se pot înscrie la școli postliceale sanitare!

Un grup de parlamentari USR a inițiat un proiect de lege care prevede ca numai absolvenții de liceu care dețin diplomă de Bacalaureat să se poată înscrie la școlile postliceale sanitare. În acest moment, ca și în anii trecuți, elevii care nu au provomat BAC-ul s-au putut înscrie la școli postliceale sanitare, cu condiția ca până la finalizarea celor trei ani de studiu, să obțină diploma de Bacalaureat. În scurt timp, lucrurile se pot schimba semnificativ, dacă proiectul de lege semnat de USR va trece la vot în Parlament.

Potrivit proiectului de lege, Art. 44, alineatul 9 din Legea educației naționale 1/2011 se modifică astfel:

 

“Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat”., potrivit Edupedu.ro.

La acest moment, forma actuală a legii prevede:

“(9) Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin. (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat.”

Parlamentarii inițiatori ai acestui proiect de lege, arată în expunerea de motive:

“Asigurarea calității resursei umane din Sănătate este un imperativ pentru România. Personalul medical bine pregătit, cu aptitudini individuale, cunoștințe solide și abilități interpersonale este premisa esențială a unui act medical de calitate (…)

Asistentul medical este placa turnantă a echipei medicale care îngrijește pacientul. (…) Este un domeniu care necesită bune abilități cognitive, capacitatea de a învăța și de a deprinde competențe rapid și constant.

La ora actuală nu este necesar bacalaureatul pentru ca un absolvent de liceu să se înscrie și să urmeze cursurile școlii postliceale sanitare. Considerăm că promovarea examenului de bacalaureat este un filtru esențial pentru selecția calității resursei medicale din domeniul sanitar”.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea