Un deținut critică condițiile de spălare și supraaglomerarea de la Penitenciarul Mioveni

Condiții grele la pușcărie! O persoană, încarcerată la Penitenciarul Mioveni, a trimis mai multe petiții prin care se plângea de intervalul scurt de timp în care se furnizează apa caldă și de supraaglomerarea din carceră.

După consultarea reclamațiilor acestuia, la începutul lunii februarie 2022 o echipă a Avocatului Poporului a efectuat o anchetă la Penitenciarul Mioveni. În declarație, deținutul s-a referit că este cazat în condiții de supraaglomerare și că intervalul de timp în care se furnizează apa caldă este insuficient pentru îmbăierea celor 26 de persoane împreună cu care este cazat în aceeași cameră. Avocatul Poporului a constatat că plângerea deținutului era una întemeiată. Într-o cameră, unui deținut îi revenea o suprafață de doar 1,92 mp. În plus, aceștia trebuiau să facă baie timp de doar 5 minute.

„Din verificările realizate a rezultat, între altele, că penitenciarul se confruntă cu un fenomen de supraaglomerare, iar petentul este cazat într-o cameră în suprafață de 51,93 mp, fiecărei persoane revenindu-i o suprafață de 1,92 mp. Apa caldă se asigură trei zile pe săptămână, câte 40 de minute (cinci minute/persoană) și zilnic pentru deținuții ce prestează activități lucrative (în limita tot a 5 min./persoană/zi)”, se arată în raportul Avocatului Poporului.

Una dintre soluții, pentru a exista un echilibru în privința „cazării” persoanelor private de libertate, este transferarea acestora la alte penitenciare, în vederea decongestionării secțiilor de deținere supraaglomerate.

În urma anchetei desfășurate la Penitenciarul Mioveni, Avocatul Poporului a emis o recomandare comisarului de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, prin care trebuie să ia următoarele măsuri:

- Înlăturarea fenomenului de supraaglomerare la Penitenciarul Mioveni și alocarea unei suprafețe minime de 4 mp/persoană (având în vedere art. 1 alin. 3 din Normele minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, aprobate prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2772/C din 17 octombrie 2017);

- Prelungirea programului de furnizare a apei calde astfel ca persoanele private de libertate din penitenciarul Mioveni să se poată îmbăia în condiții normale.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea