Primarul din Băbana îi învață pe localnici… cum se face țuica!

# Bebe Ivan: „Atenție! Cine nu separă "fruntea" obține un rachiu de la care te doare capul și produce mahmureală a doua zi”

Bebe Ivan, primarul din Băbana, este o adevărată enciclopedie. Pe pagina sa de facebook puteți citi - și învăța – aproape despre orice: succesiuni, moșteniri, înmatricularea sau radierea mașinilor… și despre cum se face țuica, ce parte se aruncă pentru că este toxică. S-a grăbit să îi dea dreptate, printr-un comentariu, colegul de la Albota…

Bebe Ivan: ”Azi voi posta despre distilarea fructelor la..Băbana! Distilatul conține 3 părți:

 

1. Fruntea reprezintă 2 - 2,5% din distilat avînd 70 -72% vol/alcool. Este otrăvitoare avînd o  cantitate mare de alcool metilic, acetat de etil şi aldehide. Temperatura de fierbere 64.7 °C . Fruntea are un miros înţepător şi un gust iute …. fruntea este otrăvitoare (nu se bea, nu se  pune înapoi în poșircă). Exemplu: La un cazan de 50 L se colectează cca 300 ml, apoi separat câte 100 ml în 2-3  tranşe …… pentru calcul: la cazan de 50l se umple 2/3 din cazan cu poșircă adică 33l.

Degustarea frunţii se face prin diluare: 1 parte frunte, 1,5 părţi apă căluţă.  Se gustă fiecare tranşă, când nu mai are miros şi gust înţepător, atunci a apărut mijlocul.

2. Mijlocul reprezintă 30-40% din distilat având 20 -72% vol/alcool, şi este partea bună. Când începe să curgă mijlocul ( temperatura de fierbere 78,37°C), aşezăm la ieşirea  serpentinei din răcitor un filtru format din două bucăţi hârtie de filtru pentru cafea, într-o  pâlnie, astfel că distilatul să iasă cât mai curat. Distilarea se opreşte în momentul în care coada are o tărie sub 10% alcool, sau apare gustul  de acru. Un alcool curat și de calitate se obține din a doua distilare.

3. Coada: la un decoct bun, apare când are 4-5% vol/alcool. Dacă este mai prost, atunci apare  la cca 9-10% vol/alcool. Coada are un miros şi gust acru, neplăcut.

Alcoolul metilic (care este otrăvitor și curge la început) are temperatura de fierbere 64.7 °C , un pic mai mică decât alcoolul etilic 78.37°C (non toxic). În procesul de distilare acesta va ieși  primul și reprezintă cam 2 – 2.5% din distilat. În concentrații mici da dureri de cap apoi  produce orbire și în final decesul, deci atenție! Cine nu separă "fruntea" obține un rachiu de  la care te doare capul și produce mahmureală a doua zi.

 

Fazele de obținere metanol / etanol(țuică) / apa: Borhotul când începi să-i ridici temperatura o să fiarbă prima data la 64.7 °C, moment în care  pe țeavă alambicului vă ieși metanolul.  Când se va termina metanoul de fiert se va opri din fierbere și vă urca până la 78.37 °C când  vă începe să fiarbă etanolul și va ieși pe țeava alambicului. Când se va termina etanolul (țuică) se va opri iar din fierbere și dacă se crește temperatura  până la 100°C, va  fierbe din nou și va ieși pe țeava alambicului apă. Vor fi multe comentarii, sper să "furăm" din ideile și de la alți gospodari!”.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea