O firmă din Satu Mare va restaura Galeria de Artă Pitești

# Marius Nicolaescu: „O să predăm amplasamentul constructorului ca să înceapă lucrările”

Deși proiectul de restaurare a Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer Cumpăna” a început, în acte, încă din 2018, până în acest moment nu s-a făcut absolut nimic. De vină au fost și constructorii care au câștigat licitația - asocierea de firme AMP Cantieri Italia S.R.L. (lider), Geo - Ambiente S.R.L. și S.C. Interactive Design S.R.L. Pentru că nu au fost respectate termenele și condițiile contractuale, Consiliul Județean a reziliat în cele din urmă contractul cu firma siciliană. Procedurile de licitație au fost reluate, iar la sfârșitul anului 2021 au fost desemnați noi câștigători.

Asocierea dintre EURAS SRL (lider), SERCOP ADN și ELCAS SYSTEMS 2001 S.R.L. a câștigat licitația pentru obiectivul „Restaurarea Galeriei de Artă Rudolf Schweitzer - Cumpăna - consolidarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural”. Valoarea contractului este de 14.137.543,7 lei, fără TVA.

 

Firma, care va restaura Galeria de Artă, reabilitează și Opera Română din Craiova

Euras este o companie de construcţii din Satu Mare, deţinută de Mircea Gheorghe Leţiu. Printre lucrările aflate în curs de realizare de către această firmă se numără reabilitarea şi consolidarea Colegiului Naţional Carol I şi a Operei Române din Craiova, un contract de 77,8 milioane de lei încheiat în martie 2021, cel mai valoros contract de achiziţii publice al companiei de până acum, conform zf.ro. Cifra de afaceri a firmei lui Mircea Gheorghe Leţiu este în continuă creștere de la an la an. În 2020, compania a încheiat cu o cifră de afaceri de 100,6 milioane de lei, în creştere cu 82% faţă de 2019.

Vicepreședintele CJ Argeș: „O să predăm amplasamentul constructorului”

În curând, urmează să fie predat amplasamentul constructorului de către Consiliul Județean Argeș, beneficiarul lucrării.

„O să predăm amplasamentul constructorului ca să înceapă lucrările, în jurul datei de 1 martie”, ne-a precizat Marius Nicolaescu, vicepreședintele CJ Argeș.

Între timp, firma RO CONSTRUCT CENTER S.R.L. a fost declarată câștigătoare a licitației pentru „Servicii de asistență tehnică din partea proiectantului pe timpul execuției aferente obiectivului de investiție Restaurarea Galeriei de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna.  Astfel, lucrarea intră pe făgașul normal. Data finalizării proiectului este 31.12.2023.

În urma proiectului, finanțat prin fonduri europene, se urmărește îmbunătăţirea infrastructurii Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna", prin restaurarea şi conservarea obiectivului turistic de importanţă naţională, înscris în Lista Monumentelor lstorice a judeţului Argeş și creşterea gradului de expunere, după finalizarea lucrărilor de intervenţii, prin digitizare.

Clădirea este construită cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu după planurile arhitectului Ion N. Socolescu, în anul 1886. Până în anul 1970 a funcționat ca primăria oraşului. Iar de atunci, prin decizia nr. 391 a Consiliului Popular al județului Argeş, edificiul a fost dat în administrarea Muzeului Județean Argeş. Galeria are ca bază de pornire donația Schweitzer-Cumpăna, fond care a fost completat cu donația lliescu-Călineşti, ambii fiind legați de județul Argeş datorită locului natal.

Printre lucrările propuse a fi realizate în urma restaurării monumentului istoric regăsim:

- La exteriorul clădirii se vor realiza cămăşuiri ale fundaţiilor cu beton pentru îmbunătăţirea calităţii acestora, iar la interior se vor face subzidiri ale pereţilor în mai multe etape;

- Reabilitarea zidăriei de cărămidă la toţi pereţii portanţi prin înlăturarea tencuielilor cu păstrarea tuturor ornamentelor exterioare și interioare;

- Se va revizui şarpanta existentă cu înlocuirea elementelor cu început de putrezire, dublarea elementelor subdimensionate şi îmbunătățire contravântuirii pe ambele direcţii cu cleşti şi contrafişe suplimentare;

- Toate elementele de lemn se vor proteja împotriva umezirii şi vor fi ignifugate;

- În ceea ce privește pictura se vor îndepărta depunerile aderente şi neaderente, repictările şi poleiturile necorespunzătoare şi se vor realiza intervenții la nivelul stratului suport şi a stratului de culoare cu integrarea cromatică a picturii originale.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea