Argeșeanul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării: „Probabilitatea ca România să fie ținta unor acțiuni ofensive ale Rusiei este minimă”

 

Argeșeanul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, a comentat evenimentele dramatice care se petrec în Ucraina, după atacurile violente executate de Federația Rusă. Petrescu dă asigurări că România nu poate fi ținta unor atacuri din partea Rusiei, avantajul fiind acela că țara noastră este membră NATO și deci: ”Ѕuntem beneficiari ai celor mai puternice garanții de securitate pe care le-am avut vreodată.”

„Estimările care anunțau iminența unei invazii a forțelor Federației Ruse în Ucraina s-au confirmat. Escaladarea recentă a conflictului ruso-ucrainean a adus cele două state în faza luptei armate. Această agresiune împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional. Comportamentul agresiv al Federației Ruse a deteriorat fundamental situația regională de securitate. În acest context, determinarea statelor membre NATO pentru apărarea colectivă se manifestă, în prezent, la un nivel nemaiîntâlnit în istoria de peste șapte decenii a Alianței.

Probabilitatea ca România să fie ținta unor acțiuni ofensive convenționale ale Federației Ruse este minimă. Ca membri NATO, suntem beneficiari ai celor mai puternice garanții de securitate pe care le-am avut vreodată. La nivelul Armatei României am fost și suntem permanent implicați în procesul de consolidare a capacității defensive naționale, precum și a posturii aliate pe flancul estic de descurajare a oricăror agresiuni, în complementaritate operațională cu NATO și partenerii strategici.

Armata României a activat capabilitățile necesare pentru monitorizarea evoluției de securitate și coordonarea forțelor și mijloacelor, precum și pentru sprijinul autorităților publice, dacă situația o va impune. În strânsă coordonare cu structurile militare aliate, desfășurăm următoarele:

- în plan național: consolidăm continuu capabilitățile și creștem capacitatea de reacție a forțelor proprii;

- în context NATO: încurajăm participarea structurilor multinaționale aliate de tip "grup de luptă" în România, pentru asigurarea unui aliniament defensiv unitar și proporționat pe întregul flanc estic NATO;

- în contextul Parteneriatului Strategic: continuăm demersurile de cooperare și suplimentare a prezenței militare americane pe teritoriul național.”, a notat Șeful Statului Major al Apărării, pe pagina sa de Facebook.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea