“Rămăşiţă” de peste 47 miliarde lei vechi neîncasată la bugetul primăriei Curtea de Argeş încă din 2010

# Printre datornicii mari, S.C. Filotheos S.R.L., firma Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Necazuri peste necazuri pe capul primarului Nicolae Diaconu (foto). După eşecul cu marele proiect de 14 milioane de euro, acum, la început de an, şi an electoral pe deasupra, raportul  Curţii de Conturi a căzut cum nu se poate mai prost pe capul primarului. Curtea de Conturi a terminat raportul în urma controlului efectuat la primăria Curtea de Argeş şi a găsit nereguli mari. Pe lângă cele 47 miliarde neîncasate la bugetul local, primarul ar trebui să se pună rău şi cu biserica, întrucât are de recuperat aproape 4 miliarde de la firma Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, SC Filotheos SRL, care din 2008 nu a plătit niciun leu pentru balastiera care a lucrat din plin pe raza oraşului Curtea de Argeş.

SC Filotheos SRL, firma Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, are de achitat 386.960 lei la bugetul primăriei

„Pe raza teritorială a municipiului Curtea de Argeş au fost realizate, de către SC Filotheus SRL, lucrări de excavare a agregatelor minerale (pietrişuri şi nisipuri), însă nu au fost stabilite, evidenţiate şi urmărite în vederea încasării, taxele pentru autorizarea lucrărilor de excavare în suma estimată de 210.000 lei. În dosarul fiscal al contribuabilului nu au fost identificate declaraţii privind suprafeţele de teren ce au fost afectate de operaţiunile de excavare”, spune raportul Curţii de Conturi în urma controlului făcut la primăria Curtea de Argeş.
Din control a rezultat că SC Filotheos SRL a efectuat acţiuni de exploatare a agregatelor minerale de pe o suprafaţă de 20.000 mp în anul 2008 şi pe o suprafaţă de 10.000 mp în anul 2010, suprafeţe situate pe raza teritorială a municipiului, fără a solicita autorizarea lucrărilor de excavare sau balastiară şi fără a achita taxa stabilită de Consiliul Local pentru eliberarea unei astfel de autorizaţii.
Curtea de Conturi, în urma controalelor şi calculelor făcute decide:
„Luarea tuturor măsurilor pentru încasarea taxei pentru autorizarea lucrărilor de excavare şi balastieră, în sumă de 386.960 lei, din care 210.000 lei sunt debite, iar 176.960 lei majorări de întârziere datorată de SC Filotheus SRL, iar termenul de realizare este până la 31.03.2012.

Racordurile, branşamentele la reţele electrice, cablu şi telefonie încalcă legea

Principalii furnizori de energie electrică, telefonie şi televiziune prin cablu au făcut branşamente încălcând Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi hotărârile CL, privind aprobarea taxelor şi impozitelor locale. Din cele cinci firme cărora li s-au solicitat liste cu branşamentele, SC ROMTELECOM SA şi SC UPC SA au de plătit venituri suplimentare de 19.302 lei, iar termenul de încasare este tot 31.03.2012.

Prejudiciu în valoare totală de 264.760 lei reprezentând indemnizaţie de hrană şi 90.725 lei  pentru spor de toxicitate (calculator)

Curtea de Conturi a decis recuperarea unui prejudiciu de 220.530 lei, reprezentând idemnizaţie de rană acordată necuvenit personalului contractual şi funcţionarilor publici din cadrul serviciilor subordonate CL, împreună cu despăgubiri civile în sumă de 16.845 lei, de la Centrul de Cultură şi Arte George Topârceanu pentru indemnizaţie de hrană acordată necuvenit în sumă de 18.990 lei, la care se adaugă despăgubiri civile de 1.586 lei, iar de la Muzeului Municipal Curtea de Argeş trebuie recuperat un prejudiciu de 25.240 lei şi despăgubiri civile de 2.187 lei.
S-au plătit nelegal drepturi de natură salarială în suma estimată de 90.725 lei reprezentând spor de toxicitate şi mai concret aceşti bani s-au plătit ca sporuri pentru cei care lucrează pe calculator. Deci personalul contractual sau funcţionarii publici care lucrează la un calculator au primit nelegal peste 900 milioane lei vechi. Despăgubirile civile pentru această sumă sunt calculate de Curtea de Conturi la o valoare de 7.979 lei.

47 miliarde lei vechi au rămas neîncasaţi la finele anului 2010, dar primarul e tânăr... şi are timp

La finalul anului 2010 erau nerecuperaţi din impozite şi taxe locale peste 47 miliarde lei vechi. Întrucât primarul ne-a declarat acum câtva timp că este tânăr şi are timp să rezolve situaţia cu marele proiect de 14 milioane de euro, pentru infrastructura din oraşul pe care îl conduce, presupunem că această rămăşiţă de 47 miliarde care a rămas neîncasată la bugetul local încă din 2010 nu este nici cea mai mică problemă pentru edilul din Curtea de Argeş. E timp că este tânăr primarul, dar Curtea de Conturi spune în încheierea raportului, care îi este adresat primarului, că nerecuperarea prejudiciilor şi nerespectarea măsurilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Este tânăr domnul primar, dar toate cele 9 măsuri menţionate în raport trebuie soluţionate până la 31 martie 2012.
Liliana COSTACHE

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea