Cu el, la Curtea de Apel! Dosarul ”Cheresteaua” renaște la Curtea de Apel Pitești, unde a primit termen

Unul din cele mai longevive dosare se reia – e drept, în fază finală – la Curtea de Apel Pitești. Este vorba de celebrul ”Cheresteaua 1”, dosar complex, care a petrecut cinci ani și jumătate prin sălile Tribunalului Argeș. S-a lăsat cu condamnări grele. Hotărârea Tribunalului a fost atacată atât de inculpați cât și de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș și de ANAF – Administrația Județeană Argeș. Primul termen la Curtea de Apel a fost stabilit pe 18 aprilie.

În dosarul Cheresteaua, anchetatorii susţin că s-au tăiat ilegal 23.000 de copaci care ar fi fost transportați cu peste 1000 de camioane. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, în perioada 2008-2012, Ion Andrei, în calitate de administrator la S.C. Andris S.R.L. – societate având ca obiect de activitate tăierea şi rindeluirea lemnului, cu atestat de exploatare forestieră, “a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe de o suprafaţă de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu (Valea cu Peşti şi Cumpăna – Vidraru), Nucşoara şi Lereşti, toate din judeţul Argeş”. Acesta ar fi beneficiat de sprijinul unor funcţionari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care “încadrau arborii sănătoşi în produse accidentale I (arbori afectaţi de factori dăunători – rupţi, doborâţi, uscaţi, atacaţi de ipide etc.). Prin aceasta, inculpaţii au urmărit să dea o aparenţă de legalitate tăierilor ilegale de arbori.”, se mai arăta în rechizitoriu.

 

Andrei Ion, zis și Brânză, patronul firmei Andris - a primit o condamnare de 7 ani și 6 luni închisoare, cu executare

Amintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au dispus trimiterea în judecată, în aprilie 2016, a mai multor persoane acuzate de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare a banilor.

La sfârșitul anului trecut, judecătorii Tribunalului Argeș au dat soluția în Dosarul „Cheresteaua 1”. Dintre cei 16 inculpați, trei au primit pedepse cu executare, cinci cu suspendare, trei (dintre care două societăți comerciale) au primit amenzi penale și cinci persoane au fost achitate.

Ion Andrei, patronul firmei Andris, a primit o condamnare de 7 ani și 6 luni închisoare cu executare, iar șeful de district Gheorghe Mihai și pădurarul Vasile Uță – câte 4 ani de închisoare cu executare. Cei doi băieți ai lui „Brânză”, Ionuț Daniel Andrei și Liviu Gheorghiță Andrei, au primit câte 4 ani închisoare, cu suspendare, iar tatăl lui „Brânză”, Gheorghe Andrei, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, inculpații Nicolae Lixandru și Marius Virgil Oancea au primit tot câte 3 ani de închisoare cu suspendare. În schimb, inculpatul Mircea Ancuța a fost condamnat la pedeapsa amenzii de 12.600 lei amendă. Tot amenzi penale au primit și societățile SC Andris SRL (39.333 lei amendă penală, plus pedeapsa complementară a suspendării activității pe o durată de 3 luni, ce se execută după rămânerea definitivă a hotărârii) și SC Ioni Liv Forest SRL (18.000 lei amendă penală, plus pedeapsa complementară a suspendării activității pe o durată de 3 luni, ce se execută după rămânerea definitivă a hotărârii).

Cinci dintre inculpați au fost achitați: inginerul silvic Ion Trăistaru, Elena Dobrinoiu, Cătălina Maria Matei, Petre Păduraru și Livioara Andrei.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea