DNA Pitești: Un singur dosar trimis în judecată în Argeș, pe parcursul anului trecut

 

Direcția Națională Anticorupție a prezentat, săptămâna trecută, raportul de activitate pe anul 2021. La DNA Pitești au fost emise, într-un an, doar trei rechizitorii, dintre care două vizau fapte săvârșite în județul Vâlcea, iar în unul fapte petrecute în județul Argeș. La Serviciul Teritorial Pitești activitatea a fost desfășurată cu un procuror șef serviciu (Simona Ștefania Constantinescu) și cu doi procurori de execuție. Cei trei procurori au asigurat atât activitatea de urmărire penală cât și sectorul judiciar, având în lucru în medie câte 46 cauze.

 

14 inculpați - trimiși în judecată pentru săvârşirea a 21 de infracţiuni

Conform datelor statistice, la nivelul Serviciul Teritorial Piteşti s-a realizat următoarea activitate în cursul anului trecut: „Cantitativ, a scăzut cu 8,05 % numărul cauzelor de soluţionat (251 faţă de 273 cauze în anul 2020), a scăzut cu 19,14% cel al cauzelor soluţionate (114 faţă de 141 cauze în anul 2020) şi cu 28,68% al soluțiilor pe fond emise ( 87 faţă de 122 în anul 2020). Au rămas nesoluționate 137 cauze, în creștere cu 3,79% (132 cauze în anul 2019). A scăzut numărul actelor de inculpare, fiind emise 3 rechizitorii privind 14 inculpaţi; comparativ, în anul 2020, au fost emise 5 rechizitorii, privind 7 inculpaţi (o creștere de 100% în anul 2021 al numărului de inculpați trimiși în judecată). Rechizitoriile reprezintă 2,63% din soluţiile dispuse pe fondul cauzei (4,1% în anul 2020). Cauzele finalizate prin rechizitoriu au fost complexe, cei 14 inculpaţi (faţă de 7 inculpaţi în anul 2020) fiind trimiși în judecată pentru săvârşirea a 21 infracţiuni (faţă de 11 de infracţiuni în anul 2020), deci o creștere de 90,90%, reținându-se un prejudiciu total de 9.113.489 lei (faţă de 31.602.266 lei în anul 2020)”, se arată în raportul de activitate al DNA.

Doar trei rechizitorii au fost emise în 2021 de DNA Pitești

Cele trei rechizitorii întocmite în cursul anului 2021 de către DNA Pitești au cuprins o paletă largă de infracţiuni. Dintre cei 14 inculpați trimiși în judecată: doi sunt primari, doi comisari ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, un director, un diriginte de șantier, un inginer, un ziarist și șase oameni de afaceri.”. Astfel, este vorba despre „1 rechizitoriu având ca obiect infracțiuni de corupție (obiectul infracțiunii de corupție fiind suma de 3.050 lei), 1 rechizitoriu având ca obiect principal infracţiuni asimilate infracțiunilor de corupţie (abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (prejudiciul total reţinut fiind în sumă de 356.160 lei), 1 rechizitoriu având ca obiect principal infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (prejudiciul total reţinut fiind în sumă de 8.757.329 lei). Referitor la calitatea inculpaților, se observă că printre cei 14 inculpaţi trimiși în judecată, 10 sunt bărbați, 4 sunt femei, cu vârste cuprinse între 36-65 și peste 65 de ani şi provin atât din mediul urban (8) cât şi cel rural (6), 10 sunt autori şi 4 complici/instigatori. Dintre aceştia 2 sunt primari, 2 comisari CJPC, 1 director, 1 diriginte de șantier, 1 inginer, 1 ziarist și 6 oameni de afaceri.”, se mai arată în raportul de activitate al instituției.

Foști primari – trimiși în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Prin rechizitoriul nr. 154/P/2013 din data de 21.04.2021, Serviciul Teritorial Pitești a dispus trimiterea în judecată a lui Marin Puchin, fost primar al comunei Lăcusteni - Vâlcea. Alături de acesta sunt cercetați și doi reprezentanți ai unei societăți comerciale și un diriginte de șantier, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea - credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

„În contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, ce avea ca obiect `Alimentare cu apă, canalizare și epurare a apei uzate în comuna Lăcusteni, jud. Vâlcea`, în perioada 2010-2011, inculpatul Puchin Marin, la acea dată primar al comunei, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe înscrisuri false ce conțin date necorespunzătoare realității cu privire la lucrările executate (situații de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuție, declarații de cheltuieli, procesul-verbal de recepție al terminarea lucrărilor, autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă, etc.).

O parte din aceste documente i-au fost puse la dispoziție edilului de către ceilalți inculpați. Cu titlu de exemplu, precizăm că “autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă” ar fi fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea. Concret, apa recoltată din puțurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secții de mecanizare, conținea amoniu peste limitele normale. Pentru a obține probe “curate”, inculpatul Puchin Marin ar fi mers personal într-o comună învecinată de unde ar fi recoltat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcția de Sănătate Publică Vâlcea”. Prin aceste demersuri inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în valoare de 8.757.329 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. Dosarul se află în judecare la Tribunal Vâlcea.

De asemenea, prin rechizitoriul nr. 22/P/2018 din data de 23.08.2021, Serviciul Teritorial Pitești a dispus trimiterea în judecată a lui Ion Horăscu, fost primar al comunei Prundeni din Vâlcea, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; spălare a banilor, în formă continuată; folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Alături de acesta a fost trimis în judecată și un administrator al unei asociații culturale, pentru complicitate la infracțiunile menționate. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„Între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în calitate de Organism Intermediar pentru Turism (OI), în numele și pentru Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2007-2013 (AMPOR) și UAT Comuna Prundeni, reprezentată legal de primarul comunei, inculpatul Horăscu Ion, a fost semnat, în cursul anului 2011, proiectul „Drumul vinului vâlcean” prin care era prevăzută, între altele, organizarea și desfășurarea a două evenimente cu specific viticol, cu o alocare financiară de 318.200 lei aferente serviciilor privind organizarea de evenimente. În data de 28 septembrie 2012, inculpatul Horăscu Ion, în calitate de primar al comunei Prundeni, ar fi încheiat cu administratorul unei asociații culturale un contract de servicii prin care asociația respectivă ar fi trebuit să asigure organizarea celor două evenimente. Ulterior, administratorul asociației ar fi subcontractat o parte din lucrări către o persoană fizică autorizată, reprezentată în fapt de către inculpatul Horăscu Ion. În perioada 2012-2013, persoana fizică autorizată ar fi emis două facturi în valoare totală de 279.000 lei având ca obiect „consultanță managerială proiecte” și „contravaloare contract consultanță”, în condițiile în care astfel de servicii nu ar fi avut loc.

În baza documentelor justificative emise de administratorul asociației culturale, inculpatul Horăscu Ion ar fi depus la autoritatea contractantă documentele respective, obținând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 356.160 lei.

În realitate, de organizarea celor două festivaluri din anii 2012 și 2013 s-au ocupat angajații primăriei comunei Prundeni și inculpatul Horăscu Ion. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației precum și UAT comuna Prundeni s-a constituit părți civile în cauză. Dosarul se judecă la Tribunalul Vâlcea.

Un singur acord de recunoaștere a vinovăției

Procurorii DNA Pitești au soluţionat, pe parcursul anului trecut, și o cauză prin sesizarea instanţei cu acord de recunoaştere a vinovăţiei. O persoană din Vâlcea era acuzată de săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată. Procurorii susșin că „în perioada 2014 - 2016, inculpata, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia, mai multe declarații pe proprie răspundere privind inexistența vreunei situații de incompatibilitate în contextul derulării proiectului de finanțare `Realizarea și dotarea unei pensiuni în vederea diversificării afacerii societății comerciale`, deși cunoștea că acționa ca un interpus al adevăraților beneficiari”. În urma acestor demersuri, societatea administrată de inculpată ar fi primit de la autoritatea contractantă suma de 727.888 lei reprezentând finanțare europeană. În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: - o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Doi comisari de la Protecţia Consumatorului Argeş și șase reprezentanți ai unor firme - cercetați pentru fapte de corupție

Prin rechizitoriul nr. 12/P/2021 din data de 16.06.2021, DNA Pitești a dispus trimiterea în judecată a doi comisari superiori din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş. Dumitru Boboc şi Paul Zamfir sunt acuzaţi că ar fi luat mită pentru a „închide” ochii la neregulile mai multor agenţi economici. Acesta este singurul dosar trimis în judecată de DNA Pitești în Argeș, pe parcursul anului 2021. Alături de cei doi funcționari publici mai sunt cercetați și șase reprezentanți ai unor societăți comerciale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada februarie – aprilie 2021, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la șase oameni de afaceri, inculpați în prezenta cauză, sume de bani cuprinse între 200 și 600 lei și alte foloase necuvenite pentru a nu aplica amenzi contravenționale ori pentru a favoriza agenții economici cu ocazia efectuării controalelor, prin atestarea unor aspecte necorespunzătoare realității, respectiv faptul că nu au fost constatate nereguli la societățile verificate.

Spre exemplu, unul dintre operatorii economici controlați ce presta servicii de alimentație publică își desfășura activitatea cu încălcarea dispozițiilor Ordonanței nr. 21/ din 21 august 1992, republicată, privind protecția consumatorilor, în sensul că utiliza produse expirate, condițiile de muncă erau insalubre, nu deținea o autorizație de funcționare emisă de către Direcția de Sănătate Publică (D.S.P.) Argeș etc.”.

Dosarul se judecă la Tribunalul Argeș. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 24 martie.

Urmăriri penale față de deputatul Adrian Miuțescu sau de polițistul Marius Aioanei

Pe parcursul anului 2021, DNA Pitești a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, în cauze diferite, față de parlamentarul Adrian Miuțescu, dar și față de Marius Aioanei, fostul adjunct al șefului Poliției orașului Mioveni.

În sarcina comisarului de poliție Marius Aioanei, DNA Pitești a reținut comiterea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. „În perioada ianuarie 2017- mai 2021, inculpatul Aioanei Marius Ovidiu, în calitate de ofițer de poliție și ulterior adjunct al șefului Poliției orașului Mioveni din cadrul I.P.J. Argeș, s-a implicat, în mod direct, în activitatea economică a două firme, acționând în numele acestora ca un administrator în fapt, desfășurând, astfel, acte de comerț. Aceste activități erau incompatibile cu funcția deținută, respectiv cu statutul de ofițer de poliție…”, preciza DNA Pitești.

De asemenea, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus, în noiembie 2021, efectuarea în continuare a urmăririi penale față deputatul Adrian Miuțescu sub aspectul săvârșirii a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În cauză mai sunt cercetați Gelu Tofan, viceprimarul Piteștiului, liberalul Cristian Mitrofan și Ovidiu Chiru, comisar superior la Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș.

A.V.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea