Personalitatea lui Ion Mihalache evocată la Topoloveni, la 140 de ani de la naștere

Casa de Cultură ”Pr. Ion Ionescu”, cu susținerea Primăriei și Consiliului Local Topoloveni, precum și a Centrului Diplomației Culturale din București, a ziarului DREPTATEA și a publicației online EPOCA.ro a organizat, vinerea trecută, o conferință pe teme cultural-istorice, dedicată evocării personalității marelui muscelean  Ion Mihalache, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea sa.

S-au alăturat acestui demers și Liceul Teoretic ”Ion Mihalache”, Liceul Tehnologic din Topoloveni, Asociația ”Mișcarea Musceleană” din Câmpulung Muscel, precum și conferențiari de la alte instituții culturale din județul Argeș.

 

 

Ion Mihalache a fost un demn continuator al bogatei activități a altui mare argeșean, Constantin Dobrescu – Argeș, care a activat, și el, în plan administrativ, cultural și politic, în spiritul dezvoltării Cooperativismului la noi în țară, mai întâi în județele Argeș și Muscel, apoi în întreg Regatul României, pentru ca, ulterior, să îl promoveze și în provinciile istorice românești, revenite la Țara – mamă, după Marea Unire din anul 1918 – Basarabia, Bucovina, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana.

De mernționat faptul că, Ion Mihalache și-a dovedit bogata personalitate, ca neobosit dascăl, apoi ca organizator al vieții Țărănești și ca om politic, fiind fondatorul Partidului Țărănesc Român. În continuare, după primul Război Mondial, în 1926, împreună cu patriotul transilvănean, av. Iuliu Maniu, a devenit co-fondator al Partidului Național Tărănesc, în cadrul căruia s-a remarcat ca Vicepresedinte al unuia dintre cele trei mari și importante partide interbelice românești, ca ministru al Agriculturii și Domeniilor statului. El și-a slujit Țara, ca luptător pe fronturile întregirii Națiunii noastre, până în martie 1963, când a fost eliminat fizic, după o îngrozitoare și nemeritată detenție în închisoarea de tristă amintire de la Râmnicu Sărat, de către regimul de opresiune, instaurat în România postbelică cu ajutorul tancurilor sovietice.

Viața și activitatea marelui nostru Muscelean au fost evocate de primarul orașului Topoloveni, Gheorghiță Boțârcă, edilul Ion Georgescu de la Mioveni, precum și de conferențiari ca: av. Aurelian Pavelescu, ist. Mihai Guțanu, Pr. Prof .Dan Pavel, ist. Violeta Ciobanu, prof. ist. Daniel Serafimescu, bibliotecar Oana-Maria Marinică Mustățea, istoricul. dr. Ștefan Dumitrache, mediator Ioan Virgil Stuparu și prof. Jenel Marin.

Totodată, se dorește ca începând cu anul viitor să se înființeze o puternică asociere instituțională (de tip consorțiu), pentru a iniția și realiza un prestigios Colocviu național și cu participare internațională, anual, dedicat lui Ion Mihalache, cu diverse tematici prestabilite și, eventual, în locații diverse din Muscel și din Argeș ori Buzău (Râmnicu Sărat), cu prestigioasă participare națională și din străinătate, care să promoveze marea personalitate, viața și lucrarea celui care va dăinui pentru totdeauna în amintirea tuturor Românilor, care trebuie promovat pentru a fi model tinerilor de azi și de mâine, ca și meleagurile/vatra de unde a plecat în Lume și în Spiritualitate românească și universală.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea