Galeria de Artă Pitești și Cetatea Poenari vor fi restaurate de aceeași firmă

Săptămâna trecută a fost predat către constructor amplasamentul pentru executarea proiectului de “Restaurare a Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna”- consolidare, protejare şi valorificare patrimoniului cultural”.  Proiectul este în valoarea de 16 milioane lei cu TVA, din care 85% sunt fonduri europene, 2% contribuția C.J. Argeș și 13% fonduri de la bugetul statului. Termenul de execuție al lucrărilor este de 21 de luni.

Licitația a fost câștigată de firma SC EURAS SRL, din Satu Mare, aceeași firmă care a se ocupă și de restaurarea Cetății Poenari, un alt proiect al Consiliului Județean Argeș finanțat din fonduri europene.

“Este pentru a doua oară când ne aflăm la Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna. Anul trecut, cam în aceeași perioadă, am predat amplasamentul pentru executarea proiectului unei firme care nu a fost serioasă. Din această cauză, am fost nevoiți să încetăm contractul și să reluăm procedurile pentru achiziție și asistență la proiectare. Practic este un nou început. Sper să fie ultimul și să fie cu succes. Atrag atenția constructorului că este un proiect foarte serios și important pentru Consiliul Județean Argeș, la fel ca și cel de la Cetatea Poenari, și să le abordeze cu mare seriozitate. Sunt două proiecte grele și tocmai de aceea rog dirigintele și proiectantul să își ia foarte în serios atribuțiile. Echipa de implementare de la Consiliul Județean Argeș va fi aici ori de câte ori este nevoie pentru că trebuie să ne încadrăm în termene, sunt bani europeni și avem niște grafice de îndeplinit.”, a precizat Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

“Avem nenumărate proiecte de reabilitarea a unor clădiri monumente istorice. Unul dintre cele mai importante este Cetatea Devei. Lucrările vor începe printr-o serie de evaluări și studii, aș spune chiar expertize, pentru a vedea dacă soluțiile prinse anterior sunt cele corecte și reale, după care se vor stabili soluțiile de intervenție. Este vorba de lucrări ample și de aceea trebuie expertizat tot ce se vede, nu numai partea de fundație ci toate elemente de construcție și restaurare. Avem lucrări de restaurare în lemn, piatră, metal, pictură. Avem specialiști autorizați care  vor veni chiar de astăzi să facă evaluări. Lucrările vor fi finalizate în termenul stabilit, iar dacă ne ajută Dumnezeu chiar puțin mai repede.”, a precizat Marius Lungescu, reprezentantul firmei S.C EURAS S.R.L.

În ceea ce privește obiectivului de investiție „Conservarea și consolidarea Cetății Poenari”, acesta va începe în luna aprilie. Valoarea proiectului este de aproximativ 20,1 milioane lei, cu TVA, iar lucrările de reabilitare trebuie terminate conform contractului până în decembrie 2023. Cetatea va fi restaurată de asocierea de firme Euras SRL-Arhing SRL. Deși contractul de finanțare a fost semnat încă din primăvara lui 2018, începerea lucrărilor a fost amânată din cauza anulării a două licitații, câștigate inițial de două firme din Italia, care nu au depus garanții financiare, conform reglementărilor în vigoare.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea