Patronul de la „Hotel Muntenia” vrea să contruiască blocuri în centrul Piteștiului

# Primăria Pitești: „Nu se prezintă elemente  de oportunitate pentru construirea  unui corp nou între Hotel și Casa Armatei”

La sfârșitul lunii februarie a avut loc o nouă ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (C.T.A.T.U.) privind analizarea și avizarea mai multor documentații de urbanism în Pitești. Pe ordinea de zi s-a aflat și un proiect ce viza Hotelul Muntenia, deținut de omul de afaceri Dragoș Diaconescu.

Inițiatorul S.C. Atu Novo Construct S.R.L. a prezentat în ședința Comisiei un studiu de oportunitate, intitulat „Piața Muntenia”, în vederea elaborării unui P.U.Z. pentru „Dezvoltare complex multifuncțional (Hotel Muntenia) - desființare parțială corpuri, modificări/amenajări interioare/exterioare și organizare de șantier”, pe un teren în suprafață de 7552 mp. Studiul de oportunitate a fost completat și cu un studiu istoric de peste 100 pagini.

O parte a parcării Hotelului Muntenia se dorește a fi transformată în bloc de locuințe, iar o parte a hotelului actual să fie înălțat cu două etaje. Reprezentanții firmei au propus ca imobilul să aibă o funcțiune mixtă: „comerț, servicii de interes general, servicii conexe hotelului (cazino, spa, sport etc.), alimentație publică (restaurant, cafenele etc.), locuințe colective/apart-hotel; birouri, parcări (majoritar subsol), spații cu caracter public”. S-a propus un regim de înălțime pentru clădirile re-zidențiale: S+P+Mz+4E/S+P+5E și un regim de înălțime pentru supraetajare turn: de la S+P+Mz+12E la S+P+Mz+12E+2retras. Pentru spații verzi s-a propus 25% din suprafața terenului, adică 1888 mp.

S-au propus două parcări subterane

Reprezentanții firmei precizează că prin conceptul propus se are în vedere: „Eficientizarea funcțională a construcțiilor existente prin etapizarea lucrărilor, în vederea urgentării dării în folosință a ansamblului deja construit. Se propun două etape de construcție. Prima etapă include lucrările de punere în funcțiune a hotelului și a anexelor necesare funcționării acestuia, inclusiv a corpului dinspre Bulevardul Republicii, iar a doua etapă propune realizarea corpului cu funcțiune mixtă dinspre Casa Armatei împreună cu zona comercială aferentă. Se propun două parcări subterane, una realizată în prima etapă, în spatele hotelului, pentru a acoperi nevoile de funcționare a acestuia conform standardelor în vigoare și una realizată în a doua etapă, pentru noile funcțiuni propuse. De asemenea, se păstrează parcarea la sol existentă de-a lungul Bulevardului Republicii.”

Deși conceptul propus a mai fost votat nefavorabil (în unanimitate) în ședința CTATU din septembrie 2021, el a fost readus din nou în discuție. Și de această dată au rezultat discuții în contradictoriu, între membrii CTATU și reprezentanții societății. În final, studiul prezentat a primit aviz nefavorabil pe soluția propusă (10 voturi nefavorabile și 2 abțineri).

Membrii CTATU au concluzionat că nu există elemente de oportunitate.

„- Nu se prezintă elemente de oportunitate pentru construirea unui corp nou între Hotel și Casa Armatei, în condițiile în care acesta este singurul simbol al orașului care s-a păstrat în zona respectivă.

- Este oportun să se poată revitaliza / regenera zona Pieței Muntenia, dar fără a amplasa un corp de clădire în zona Casei Armatei. Soluția propusă ar trebui să fie orientată spre crearea unui amplu spațiu pietonal de tip dală urbană, iar eventualele construcții propuse pentru extinderea corpurilor existente să fie minim invazive în relație cu fondul construit existent”, se arată în procesul verbal al ședinței.

Sorin Apostoliceanu: „Ni s-a spus că dacă nu îi lăsăm să construiască, atunci nici ei nu o să mai refacă hotelul”

Pe acest subiect am stat de vorbă cu Sorin Apostoliceanu, unul dintre membrii CTATU.

„Doreau să mai facă încă două corpuri de clădire. Unul de la Casa Armatei până în hotelul Muntenia și încă un corp prin spatele hotelului de patru etaje. Au venit cu un studiu istoric de 150 de pagini. Le-am explicat că acolo zona este aglomerată și nu au cum să facă altceva. Să modernizeze sau să refacă cele două corpuri care sunt deja, hotelul Muntenia și cel de patru etaje. La un moment dat ni s-a spus că dacă nu îi lăsăm să construiască, ceva în genul acesta, atunci nici ei nu o să mai refacă hotelul. E problema lor, dar nu poate să vină să ne pună condiții. Dacă se întâmplă acest lucru, iar Muntenia se va degrada și dânșii nu îl vor repara, se va mări impozitul cu 500%”, a precizat consilierul local Sorin Apostoliceanu, membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.

A.V.

 


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea