Prețuri tot mai mari peste tot, dar…Unitățile de Asistență Medico-Socială din Argeș au redus costul mediu lunar de întreținere

# Consilierul județean Dumitru Grecu: „Mi se pare că ceva nu este în ordine” # La UAMS Dedulești prețul a scăzut cu 1.905 lei/pat/lună

În țara noastră sunt înregistrate cele mai mari creșteri de prețuri din ultimii 10 ani, dar la unele Unități de Asistență Medico-Socială din Argeș costul mediu lunar de întreținere a fost redus cu până la 20%. După ce anul trecut, mai mulți consilieri județeni, în frunte cu Dumitru Grecu, au atras atenția asupra prețurilor și cheltuielilor mari înregistrate la aceste unități, în acest an sunt observate scăderi semnificative de prețuri. O contribuție în acest sens l-a avut și faptul că bugetul alocat acestora de Consiliul Județean Argeș a fost unul mai mic comparativ cu anul 2021.

În cele ce urmează, vă prezentăm costurile din anul 2021 și anul 2022 la cele cinci Unități de Asistență Medico-Socială din Argeș. De menționat că doar la UAMS Șuici a crescut prețul comparativ cu anul trecut:

Unitatea de Asistență Medico – Socială Dedulești:

 

- În 2021: costul mediu lunar de întreținere propus a fost de 8.000 lei/pat/lună. Aveau 35 de paturi;

- În 2022: costul mediu lunar de întreținere propus este de 6.095 lei/pat/lună. Au 35 de paturi.

A rezultat o reducere a costului de 1905 lei/pat/lună.

Unitatea de Asistență Medico – Socială Rucăr:

- În 2021: costul mediu lunar de întreținere propus a fost de 8.000 lei/pat/lună. Aveau 40 de paturi;

- În 2022: costul mediu lunar de întreținere propus este de 6.879 lei/pat/lună. Au 40 de paturi.

A rezultat o reducere a costului de 1.121 lei/pat/lună.

Unitatea de Asistență Medico - Socială Călineşti:

- În 2021: costul mediu lunar de întreținere propus a fost de 7.964 lei/pat/lună. Aveau 44 de paturi;

- În 2022: costul mediu lunar de întreținere propus este de 6.608 lei/pat/lună. Au 50 de paturi.

A rezultat o reducere a costului de 356 lei/pat/lună.

Unitatea de Asistență Medico – Socială Domnești:

- În 2021: costul mediu lunar de întreținere propus a fost de 7.200 lei/pat/lună. Aveau 38 de paturi;

- În 2022: costul mediu lunar de întreținere propus este de 6.974 lei/pat/lună. Au 38 de paturi.

A rezultat o reducere a costului de 226 lei/pat/lună.

Unitatea de Asistență Medico – Socială Șuici:

- În 2021: costul mediu lunar de întreținere propus a fost de 6.198 lei/pat/lună. Aveau 105 paturi;

- În 2022: costul mediu lunar de întreținere propus este de 6.333 lei/pat/lună. Au 105 paturi.

A rezultat o creștere a costului de 135 lei/pat/lună.

Dumitru Grecu, despre activitatea UAMS-urilor: „Există o gospodărire a banului public care este puțin defectuoasă”

Consilierul județean Dumitru Grecu a luat cuvântul pe această temă în ședința ordinară a CJ Argeș din luna februarie: „Eu m-am pronunțat, încă de anul trecut, într-o rezervă vizavi de aceste UAMS-uri. (...)Există un tarif standard pe care îl depășesc toate aceste UAMS-uri. Nu există nicio justificare pentru tariful propus. Nu există niciun raport de activitate pentru anul precedent în care să ni se spună ce s-a realizat. Noi am aprobat anul trecut niște tarife, unele dintre ele chiar cu 20% mai mari decât cele propuse acum. Este pentru mine o mare nedumerire cum au reușit dânșii să vină cu un tarif cu aproape 20% mai mic ca cel de anul trecut în condițiile în care avem o creștere semnificativă a costurilor privind energia, gazele și tot ce înseamnă partea de combustibil, avem o creștere a salariului minim pe economie. Practic avem niște costuri mai mari decât anul precedent și cu toate astea avem o propunere de tarif mai mică.

Mie mi se pare că ceva nu este în ordine. Mai mult decât atât, în statul de funcții al unora dintre aceste UAMS-uri figurează fochiști acolo unde există centrală termică pe gaze. Așa ceva nu este impus de lege. În continuare, constat că există o gospodărire a banului public care este puțin defectuoasă cred eu. Ar trebui să avem o analiză mult mai strictă pentru că am constatat că din bugetele propuse fondul de salarii se duce undeva de la 60% la 80%, în funcție de fiecare buget, ceea ce înseamnă că beneficiarul real al acestor UAMS-uri nu sunt pacienții, ci salariații. Costul hranei alocate către pacienți nu depășește în niciun UAMS 10%, iar costul cu medicamentele este aproape nesemnificativ. Rugămintea mea este să facem o comisie în care să analizăm foarte strict tot ceea ce se întâmplă în aceste UAMS-uri”, a precizat Dumitru Grecu.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea