Argeșul va avea șase câini de intervenție la avalanșă

# Lui Helios, Dara, Loca și Haiduc li se vor alătura, în această primăvară, Ares și Dingo

Din luna martie, în cadrul Salvamont Argeș vor fi patru conductori cu șase câini de intervenție la avalanșă. Tot ce trebuie să facă aceștia este să treacă de Stagiul Național de Formare și Reconfirmare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă. Stagiul se desfășoară în această perioadă, până pe 13 martie, la Cabana Capra – Transfăgărășan. El se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenție canină la avalanșă. Unitățile canine confirmate anterior sosesc pentru un antrenament de trei zile care se finalizează cu examenul de reconfirmare a brevetului. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.

Helios - câinele alături de care a pornit la drum sistemul de intervenţie cu unităţi canine în România

Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș, este cel care a pus bazele sistemului de intervenţie cu unităţi canine în România, în caz de avalanşă. Din anul 2013, Sănduloiu alături de Helios, un pui de Border Collie la acea vreme, au devenit prima unitate canină (conductor + câine) din România, dar cu brevet eliberat de Ministerul de Interne din Franţa. Apoi a fost adaptat la realitatea românească sistemul francez, iar în anul 2015 a apărut al doilea echipaj şi primul brevetat în România, cel din Caraş-Severin. Între timp, Ion Sănduloiu a ajuns să aibă trei câini (toți Border Collie) de intervenție la avalanșă. În afară de Helios, echipei i s-a mai alăturat Dara (în 2016) și apoi Loca (2021). Deși Loca trebuia să își înlocuiască tatăl, pe Helios, în vârstă de 10 ani, acesta nu are niciun gând de a ieși la „pensie”. „Helios e ca la 2-3 ani. Are fuleu și chef de alergat, încă îmi face mie nervii praf”, spune Ion Sănduloiu. În anul 2016, echipa Salvamont Argeș s-a mai mărit cu o unitate canină. Salvamontistul câmpulungean Dan Duca cu Haiduc, un câine din rasa Ciobănesc german, au reușit să obțină brevetul pentru intervenția la avalanșă.  În acest an, celor doi conductori argeșeni li se vor alătura alți doi colegi din Salvamont Argeș: Cornel Voicu cu labradorul Ares și Cristian Toma cu Dingo, un mixt de ciobănesc german cu malinois.

Până pe 13 martie, unitatea canină trebuie să progreseze în așa fel încât la examenul final să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Într-una din zilele stagiului, unitățile canine vor beneficia de un antrenament aero pentru inserția/extracția cu troliul de la locul avalanșei cu un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviație. Trebuie menționat aici sprijinul deosebit pe care Departamentul pentru Situații de Urgență îl acordă activității Salvamont. Pe perioada stagiului vor sosi pentru brevetare sau reconfirmare salvatori montani din județele: Argeș, Alba, Bacău, Caraș, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu și Suceava cu un total de 25 de câini operaționali sau în formare. Salvamont Argeș are doi cursanți în această școală. În urma brevetării, Argeșul va avea patru conductori cu șase câini.

 

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea